ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική διατροφή: Πώς να σταματήσεις να τρως τα συναισθήματά σου

Pexels

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου ποτέ να τρέχει στο ψυγείο, κάθε φορά που μπορεί να είσαι πεσμένη, στεναχωρημένη ή αναστατωμένη; Δεν είσαι η μόνη. Η κατανάλωση comfort food σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένη και είναι μέρος μιας πρακτικής, που ονομάζεται συναισθηματική διατροφή.

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή

Συναισθηματική διατροφή Pexels

Οι άνθρωποι που τρώνε συναισθηματικά, αναζητούν φαγητό αρκετές φορές την εβδομάδα ή περισσότερες για να καταστείλουν και να καταπραΰνουν τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί ακόμη και να αισθάνονται ενοχές ή ντροπή αφού τρώνε με αυτόν τον τρόπο. Κάτι που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και συναφών προβλημάτων, όπως η αύξηση βάρους.

Τι αναγκάζει κάποιον να φάει λόγω των συναισθημάτων του;

Οτιδήποτε από το εργασιακό άγχος μέχρι τις οικονομικές ανησυχίες, τα προβλήματα υγείας έως προσωπικά προβλήματα, μπορεί να είναι η βασική αιτία για τη συναισθηματική διατροφή. Είναι ένα θέμα που αφορά τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά με τους άνδρες.

Συναισθηματική διατροφή: Συναισθηματική VS σωματική πείνα

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα γενικό αίσθημα κενού ή σε συναισθηματικό κενό. Το φαγητό είναι ένας τρόπος να γεμίσει αυτό το κενό και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο αίσθημα «πληρότητας» ή προσωρινής πληρότητας.

Η κατανάλωση τροφής, είναι από τους βασικούς παράγοντες επιβίωσης των ανθρώπων. Η σωματική πείνα είναι το φυσικό “καμπανάκι” του οργανισμού μας, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για φαγητό.  Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα σε σωματική και τη συναισθηματική πείνα, που οδηγεί στην συναισθηματική διατροφή;

Σωματική πείνα

  • Αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου.
  • Θέλεις μια ποικιλία από ομάδες τροφίμων.
  • Νιώθεις πληρότητα και ξέρεις πότε πρέπει να σταματήσεις.
  • Δεν έχεις αρνητικά συναισθήματα για το φαγητό.

Συναισθηματική πείνα

  • Εμφανίζεται ξαφνικά ή απότομα
  • Λαχταράς μόνο ορισμένα τρόφιμα
  • Αν και μπορεί να τρως πολύ φαγητό και να μην αισθάνεσαι πληρότητα.
  • Νιώθεις ενοχές ή ντροπή για το φαγητό.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική διατροφή

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η συναισθηματική πείνα δεν ικανοποιείται με το φαγητό. Μπορεί να λειτουργήσει ως λύση για μια συγκεκριμένη στιγμή, ωστόσο, συχνά σε αφήνει πιο αναστατωμένη από πριν. Αυτός ο φαύλος κύκλος συνήθως δεν τελειώνει έως ότου οι συναισθηματικές ανάγκες αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο. Η ανακάλυψη ενός άλλου τρόπου αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων, είναι συχνά το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί η συναισθηματική διατροφή. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η νοοτροπία, γι’ αυτό μπορείς να πειραματιστείς με μια ποικιλία δραστηριοτήτων, προκειμένου να ανακαλύψεις, τι λειτουργεί προσωπικά καλύτερα.

 

Σωματική άσκηση

Πολλοί βρίσκουν ανακούφιση με την τακτική άσκηση. Το περπάτημα, το τρέξιμο ή η yoga μπορεί να βοηθήσει σε ιδιαίτερα συναισθηματικές στιγμές. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν yoga για οκτώ εβδομάδες. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν με βάση την αυτογνωσία τους και τις καταστάσεις που τους περιβάλλουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική yoga, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο προληπτικό μέτρο για να βοηθήσει στη διαχείριση συναισθηματικών καταστάσεων, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Δοκίμασε διαλογισμό

Άλλοι βρίσκουν προσωπική ηρεμία, με πρακτικές όπως ο διαλογισμός. Υπάρχει ποικιλία μελετών, οι οποίες υποστηρίζουν τον διαλογισμό επίγνωσης, ως θεραπεία για τη διαταραχή υπερφαγίας και τη συναισθηματική διατροφή. Η απλή βαθιά αναπνοή, είναι διαλογισμός που μπορείς να κάνεις σχεδόν οπουδήποτε. Βρες έναν ήσυχο χώρο και εστίασε στην αναπνοή σου να ρέει αργά, μέσα και έξω από τη μύτη σου.

 

Κράτα ένα ημερολόγιο τροφίμων

Η τήρηση αρχείου καταγραφής του τι και πότε τρως, μπορεί να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τους παράγοντες που προκαλούν συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό σημειωματάριο ή να στραφείς στην τεχνολογία, με μια εφαρμογή όπως το MyFitnessPal. Προσπάθησε να καταγράφεις ό,τι τρως – όσο μεγάλο ή μικρό μπορεί να είναι- υπογραμμίζοντας παράλληλα τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Επίσης, το ημερολόγιο διατροφής μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μοιραστείς με τον προσωπικό σου γιατρό.

Υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετά θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Η διάκριση μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας, μπορεί να είναι δύσκολη. Εάν τρως καλά όλη την ημέρα, μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις πότε τρως από πλήξη, λύπη ή άγχος. Μπορείς επίσης να διαλέξεις υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, ή απλό ποπ κορν και άλλες τροφές, με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.