ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος που χρειαζόμαστε το comfort food, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Τηγανίτες της γιαγιάς, pancakes με φράουλα και σοκολάτα, μακαρόνια με κιμά και σπιτική πίτσα. Όποιο και αν είναι το δικό σου comfort food, υπάρχει λόγος που το έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή της καραντίνας.

Εννοείται ότι θα φροντίσουμε να τρεφόμαστε ισορροπημένα και να πίνουμε πολύ νερό. Και τη σωματική μας άσκηση θα κάνουμε, και θα εργαστούμε και θα βρούμε ασχολίες που μας ψυχαγωγούν. Αλλά το comfort food έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μας και οι ειδικοί εξηγούν το γιατί. «Όταν τα πράγματα είναι έξω από τον έλεγχό μας, δεν είναι ασυνήθιστο να στρεφόμαστε στο comfort food. Αφού μας δίνει comfort. Σε δύσκολες και αβέβαιες εποχές μειώνει τη λύπη, το άγχος, ακόμα και την κατάθλιψη», εξηγεί η διατροφολόγος Jacqueline Stone.

Comfort food σημαίνει όμορφες αναμνήσεις

Σύμφωνα με μελέτη του 2017, συνδέουμε το comfort food με καλές αναμνήσεις και δυνατές σχέσεις. Αν η αγαπημένη σου γιαγιά σου έφτιαχνε τηγανίτες στο χωριό, νιώθεις ηρεμία και ζεστασιά όταν τις ξανατρώς. «Υπάρχουν ενδείξεις που λένε ότι όταν τρως ανάλογα φαγητά, εκκρίνεται ντοπαμίνη και νιώθεις πολύ καλύτερα. Δεν είναι ότι είναι εθιστικές, αλλά νιώθεις σίγουρα χαρά, έστω και αν είναι παροδική», τονίζει η διατροφολόγος.

Γιατί δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα

«Εφόσον το comfort food, στην πλειοψηφία του, αποτελείται από λίπη ή ζάχαρη, το δαιμονοποιούμε. Είναι όμως ένας μηχανισμός άμυνας απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις και είναι οκ αν τον επιλέγουμε. «Δεν είναι κακό να το επιλέγουμε, αρκεί να έχουμε κι άλλους μηχανισμούς στη φαρέτρα μας», επισημαίνει η ολιστική διατροφολόγος Brenna O’Malley.

Πότε να αλλάξεις την κατάσταση

Μία συνήθεια πρέπει να αλλάζουμε όταν νιώθουμε ότι είναι λάθος ή ότι δεν μας ταιριάζει.  Σε μία δύσκολη περίοδο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που δίνουν χαρά και ανακούφιση. Μία βόλτα στη φύση, μία κουβέντα με έναν καλό φίλο, το σεξ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το comfort food δεν είναι μία καλή και συνειδητή επιλογή. Αρκεί να μην είναι η πρωταρχική στη ζωή μας.