ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθαρά Δευτέρα: 4 tips της διατροφολόγου για να φας σαρακοστιανά χωρίς υπερβολές (και καούρες)

Unsplash

Τα καρναβάλια και οι παρελάσεις ακυρώθηκαν, αλλά κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μαζί με τα υπέροχα σαρακοστιανά. Και χαρταετό θα πετάξουμε (καιρού επιτρέποντος) και τα θαλασσινά μας θα στρώσουμε και χαλβά θα φάμε. Αλλά η διατροφολόγος- διαιτολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου, σου λέει τι πρέπει να κάνεις, ώστε να μην το παρακάνεις.

«Η Καθαρά Δευτέρα είναι ένα από τα πιο παχυντικά τραπέζια του χρόνου γιατί τρώμε τα σαρακοστιανά που είναι φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακα. Χρειάζεται πολλή προσοχή», τονίζει η διατροφολόγος. Και επειδή η λύση δεν βρίσκεται στη στέρηση και την αποχή, η ειδικός σού δίνει 4 βασικά tips να έχεις κατά νου, για όταν θα ξημερώσουν τα Κούλουμα.

Πιάτο (με σαρακοστιανά) στα 3

Τι σημαίνει αυτό; Παίρνουμε το πιάτο μας και το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Ένα μέρος σαλάτα για να πάρουμε τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Ένα μέρος με ορεκτικά, αλλά όχι μονοφαγία. Μην το γεμίσεις δηλαδή μόνο με ταραμοσαλάτα ή μόνο με ντολμαδάκια. «Να είναι λίγο απ’ όλα ώστε να χορταίνει το μάτι, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους», λέει η διατροφολόγος.

Το τρίτο μέρος πρέπει να αποτελείται από το κυρίως, που θεωρείται ότι είναι η πρωτεΐνη από τα θαλασσινά. Και πάλι, μην επιλέξεις μόνο ένα είδος. Και σε καμία περίπτωση, μην γεμίσεις το πιάτο μόνο με τηγανιτό καλαμαράκι, που ανεβάζει πολύ τα τρανς λιπαρά οξέα. Επίλεξε λίγο απ’ όλα. Ψητές γαρίδες, χταπόδι, γαύρο, μύδια ή ό,τι άλλο υπάρχει στο τραπέζι σου. Το κλειδί είναι να μην εστιάσεις μόνο σε ένα τρόφιμο, αλλά να κάνεις συνδυασμούς. Αν πέσεις με τα μούτρα μόνο σε ένα, τρως πολύ υδατάνθρακα που μετατρέπεται σε λίπος.

Χαλβάς φυσικά, αλλά με μέτρο

Το βασικό γλυκό της Καθαράς Δευτέρας (ενίοτε και ορεκτικό) είναι ο χαλβάς. Δεν πρόκειται να λείψει ποτέ από το σαρακοστιανό τραπέζι. Απλώς πρέπει να θυμάσαι ότι, όπως σε όλα, έτσι κι εδώ, χρειάζεται ένα σχετικό μέτρο, γιατί έχει αρκετές θερμίδες. Να τον απολαύσεις γιατί είναι νόστιμος και πολύ υγιεινός.

 

Μην ξεχνάς το νερό την Καθαρά Δευτέρα

Το νερό είναι πάντα σημαντικό, ανεξαρτήτως φαγητού. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι να σημαντικό να πιεις αρκετό νερό για να φουσκώσεις και να μην το παρακάνεις με το φαγητό. Άλλος ένας λόγος είναι ότι έτσι φεύγει το νάτριο από το σώμα και δεν θα υπάρξει κατακράτηση την επόμενη μέρα.

Λίγο αλκοόλ

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου και άνθρωποι που του δίνουν και καταλαβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις. Πρέπει να θυμάσαι ότι χρειάζεται παντού μέτρο για διάφορους λόγους. Πρώτον, η υπερκατανάλωση συμβάλει στη γρήγορη αποθήκευση λίπος και νατα τα περιττά κιλά. Δεύτερον, θα ξυπνήσεις με hangover την Τρίτη, που πρέπει να πας για δουλειά. Τρίτον, γιατί να μην κρατήσεις ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας;