LIFE

Το μυστικό για το καλύτερο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

24Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία «οικογενειακή» ημέρα. “Σχεδιασμένη” να την περάσουμε με την «οικογένεια» που έχουμε επιλέξει να έχουμε στη ζωή μας. Συγγενείς, φίλοι και πρόσωπα που κάνουν την ημέρα πιο ζεστή και πιο χαρούμενη.

Έχω περάσει Καθαρά Δευτέρα στο χωριό, να τρέχω σε παραλία κυνηγώντας έναν χαρταετό (πόσο κακή ήμουν στο αμόλα καλούμπα)…

Στην πόλη, σε ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα να τρώω καλαμαράκια…

Στο σπίτι, λιτά και οικογενειακά με λαγάνα, ταραμά και χαλβά…

Τη μία χρονιά, έλειπαν οι φίλοι μου από το τραπέζι. Την άλλη μου έλειπε το κέφι και το μπρίο. Άλλη χρονιά, θυμάμαι ότι έλειπαν τα ντολμαδάκια, που καταβροχθίζω σίγουρα εκείνη την ημέρα. Ένα έδεσμα μόνο δεν έλειπε ποτέ… ο Μακεδονικός Χαλβάς! Παραδοσιακά βασικό συστατικό του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας και πάντα με διαμάχες για το ποιος θα προλάβει να γευτεί τις αγαπημένες γεύσεις που πρωταγωνιστούσαν: με Κακάο, με Αμύγδαλα και με γεύση Βανίλια.

Τέλος, όμως! Εφόσον μου έχουν μείνει απωθημένα από τις προηγούμενες φορές, φέτος θα κάνω την Καθαρά Δευτέρα a day to remember. Θα φροντίσω να υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά για ένα ιδανικό σαρακοστιανό τραπέζι. Και θα σου μεταλαμπαδεύσω τα tips της επιτυχίας, για να περάσεις κι εσύ εξίσου αξέχαστα. Χμμ, το μόνο πρόβλημα είναι το «μέσα ή έξω». Ποτέ δεν ξέρεις με τον απρόβλεπτο καιρό. Προχωράμε.

Μακεδονικός Χαλβάς

Δεν χρειάζεται καν να έχεις επιδόρπιο εκείνη τη μέρα. Ο Μακεδονικός Χαλβάς φροντίζει για αυτό και έρχεται στο τραπέζι σου σε διάφορες γεύσεις, που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις! Με γεύση Βανίλια ή με Αμύγδαλο για τις κλασικές παιδικές αναμνήσεις ή με Κακάο για τους πιο μερακλήδες.

24Media / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο Μακεδονικός Χαλβάς ήταν, είναι και θα είναι το σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας.

24Media / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Καλή παρέα

Όσο νόστιμο και αν είναι το φαγητό, δεν θα το απολαύσεις ποτέ αν δεν το φας με τη σωστή παρέα. Δεν χρειάζεται να καλέσεις αυτόν τον θείο που προκαλεί αμηχανία στην ομήγυρη ή το φιλικό ζευγάρι που ψάχνει αφορμή για να τσακωθεί μπροστά σε όλους. Νιώθεις μπερδεμένη;

Άσε τον Μακεδονικό Χαλβά να σου λύσει το πρόβλημα, μέσα από την πλατφόρμα www.agapamedeftera.gr. Μπες και προσκάλεσε τα πρόσωπα με τα οποία θα ήθελες να περάσεις ΜΑΖΙ τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε και δημιούργησε την ιδανική σύνθεση για εσένα. Άσε που με κάθε πρόσκληση που στέλνουμε στους αγαπημένους μας βοηθάμε και τον Μακεδονικό Χαλβά να στηρίξει το έργο της Πνοής – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού!

Μάλιστα, για να κάνω ένα crash test και να τσιμπολογήσουμε λίγους μεζέδες επισκέφθηκα ήδη την πλατφόρμα και οργάνωσα ένα mini καθαροδευτεριάτικο τραπέζι… λίιιγο νωρίτερα! Οπότε τώρα είμαι έτοιμη και το επίσημο, δικό μου τραπέζι θα περιλαμβάνει σίγουρα τους φίλους μου, τον σύντροφό μου, τις αδερφές μου, τα σκυλάκια και τον γάτο μου. Και όσους δεν προτιμήσουν τα χωριά τους!

24Media / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Νηστίσιμοι μεζέδες

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ίσως η μόνη μέρα που το ελληνικό τραπέζι δεν περιλαμβάνει κρέας. Κηρύσσουμε την έναρξη της Σαρακοστής με διάφορα εδέσματα που είναι νηστίσιμα. Θα πω στη Μαριάννα να φτιάξει τη σπιτική της ταραμοσαλάτα (να θυμηθώ να τη ρωτήσω ποια είναι η διαφορά της άσπρης με τη ροζ). Θα αγοράσω ντολμαδάκια (γιατί όλοι βαριούνται να τα φτιάξουν) και θα ζητήσω από την ξαδέρφη μου να φέρει τουρσί και ελιές από την Πελοπόννησο.

24Media / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φρέσκια καλαμαράκια, χταπόδι και μαυρομάτικα φασόλια από τα χεράκια του Παναγιώτη και λαγάνες από τον φούρνο της γειτονιάς. Αναρωτιέσαι τι θα κάνω εγώ; Την οργάνωση του τραπεζιού και την επιλογή της σωστής μουσικής. Δεν είναι και λίγα!

Καλή διάθεση

Είναι ένα βαρετό κλισέ, αλλά είναι η μεγαλύτερη αλήθεια! Οι άνθρωποι που αγαπιούνται και ψάχνουν αφορμές για να φάνε μαζί, είναι η μόνη συνταγή για την επιτυχία.

Η Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε είναι μία καλή ευκαιρία να ξεσκάσεις, να θυμηθείς αυτά (και αυτούς) που σε κάνουν αληθινά χαρούμενη και να περάσεις μία παραδοσιακή μέρα με τον δικό σου τρόπο. Ξέχνα για μία μέρα τη δουλειά. Από αύριο!