ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόκριες τέλος, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι

MTI via AP Zsolt Czegledi/

Πατρινό καρναβάλι για πάντα, αλλά όχι για φέτος. Ο κορονοϊός και τα πρώτα κρούσματά του στην Ελλάδα είναι η αιτία που ακυρώθηκαν όλες οι επίσημες εκδηλώσεις για τις Απόκριες.

Τα κεφάλια μέσα (σε μάσκα). Και η στολή επίσης, πίσω στο πατάρι. Αν προγραμμάτιζες τριημεράκι στην ύπαιθρο με αφορμή το καρναβάλι της Πάτρας, του Ρεθύμνου ή της Ξάνθης, ο κορονοϊός θα σου χαλάσει τα σχέδια, αφού όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το μεσημέρι της Πέμπτης, ακυρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένης και της Πάτρας. Φέτος μάλλον θα μείνουμε μόνο με τον χαρταετό και τη λαγάνα, η περούκα δεν θα χρειαστεί και πολύ. Η πιο περιζήτητη μάσκα δεν είναι η αποκριάτικη, αλλά η άλλη, η νοσοκομειακή.

Η «πρωτεύουσα» του ελληνικού καρναβαλιού, η Πάτρα, κινείται σε αποκριάτικο ρυθμό όλο τον χρόνο, αφού πρόκειται για μία τεράστια διοργάνωση που απαιτεί πολλή δουλειά. Το συγκεκριμένο καρναβάλι μετρά 190 χρόνια και οι άνθρωποι που το στήνουν ήδη αντιδρούν έντονα, ωστόσο ο λόγος που ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις είναι κρίσιμος. Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που χρήζει προστασίας. Τα νέα που έρχονται από την Πάτρα είναι πως κάποιοι σκληροπυρηνικοί καρναβαλιστές αντιδρούν πολύ έντονα στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας, δηλώνουν αποφασισμένοι να παρελάσουν με τ’ άρματα στην πόλη και κάνουν λόγο για τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να αλλάξουν γνώμη από τις εξελίξεις (νέα κρούσματα κορονοϊού;) και απλά να συνειδητοποιήσουν πως η υγεία είναι υπεράνω όλων.

Και τώρα πού ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις πού γιορτάζουμε τις Απόκριες;

Αφού λοιπόν πλύνεις τα χέρια σου σωστά σκέψου την επόμενη κίνησή σου. Μπορεί τα μεγάλα αποκριάτικα events να ματαιώθηκαν και να μην έχει φέτος σαματά στην Πλάκα ή το Μοσχάτο, ίσως όμως να βολευτείς με ένα μασκέ μάζεμα σε κάποιο φιλικό σπίτι. Αρκεί να φοράτε όλοι τις μάσκες σας, αποκριάτικες και μη.