SEX

Γιατί νιώθεις κάψιμο στην ευαίσθητη περιοχή μετά το σεξ;

Pexels

Όταν σκέφτεσαι καλό σεξ, πιθανότατα οι σκέψεις σου δεν περιλαμβάνουν πόνο. Και δεν εννοούμε έναν σέξι τύπο πόνου. Εννοούμε ένα άβολο και σίγουρα λάθος είδος πόνου. Γιατί ενώ το σεξ μπορεί (και πρέπει) να είναι πολλά πράγματα, το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να είναι, είναι οδυνηρό. Δυστυχώς, η πλειονότητα των γυναικών μπορεί να βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Η επώδυνη σεξουαλική επαφή – συμπεριλαμβανομένου του κολπικού καψίματος μετά το σεξ – είναι αρκετά συχνή. Στην πραγματικότητα, έως και το 75% των γυναικών βιώνουν επώδυνες, σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το αίσθημα καύσου μετά το το σεξ είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που μπορεί σίγουρα να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να το προκαλέσουν, πολλά από τα οποία δεν απαιτούν ειδική διάγνωση. Για μερικές γυναίκες μπορεί να προκαλείται από μια τυπική, κολπική ξηρότητα. Για άλλες είναι θέμα ορμονών, άγχους ή ακόμα και των στάσεων σεξ. Παρακάτω, θα βρεις 14 από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζεις «κάψιμο» στην ευαίσθητη περιοχή μετά το σεξ και πώς να απαλλαγείς από αυτό.

Γιατί νιώθεις κάψιμο στην ευαίσθητη περιοχή μετά το σεξ; Pexels

1. Θα μπορούσε να είναι από τα sex toys

Προφανώς, η ενσωμάτωση σεξουαλικών παιχνιδιών για κάθε είδους διασκέδαση -συντροφική ή ατομική, είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή σου. Αλλά αν νιώθεις κάποιου είδους αίσθηση καψίματος, ο ένοχος μπορεί να είναι ένα sex toy που χρησιμοποιείς.

Αιτία No1: Τα σεξουαλικά παιχνίδια είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, επομένως φροντίστε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες πριν τα αγοράσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε αλλεργικοί σε οτιδήποτε. Ο δεύτερος λόγος: Δεν καθαρίζεις σωστά τα sex toys σου. Μετά από κάθε χρήση τους, μην αμελείς να τα καθαρίσεις χρησιμοποιώντας σαπούνι χωρίς άρωμα και ζεστό νερό. Αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, που θα μπορούσε να προκαλέσει κολπική λοίμωξη και κάψιμο μετά τη συνουσία.

2. Μπορεί να είναι από το απορρυπαντικό

Ορισμένα από τα συστατικά των απορρυπαντικών ρούχων, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπικό κάψιμο. Τα αρώματα, τα parabens και άλλες χημικές ουσίες, μπορούν είτε να ερεθίσουν άμεσα το δέρμα, είτε να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, αίσθημα καψίματος, ακόμα και εξανθήματα. Δοκίμασε ένα άλλο απορρυπαντικό με λιγότερα αρώματα. Ωστόσο, εάν ο ερεθισμός δεν βελτιωθεί μέσα σε λίγες μέρες, μην αμελήσεις να επισκεφτείς τον/την γιατρό σου.

3. Θα μπορούσε να είναι το εσώρουχό σου

Τα στρινγκ ή τα κακής ποιότητας εσώρουχα, μπορεί να ερεθίσουν το άνοιγμα του κόλπου και να οδηγήσουν σε ερεθισμό και φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη βακτηρίων, η οποία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει μόλυνση του κόλπου ή της ουροδόχου κύστης. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που οι γυναίκες βιώνουν κάψιμο στον κόλπο μετά σεξ.

4. Θα μπορούσε να σχετίζεται με το άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών σου, και ως εκ τούτου, τη φυσική λίπανση του κόλπου. Και όταν κάνεις σεξ χωρίς την κατάλληλη λίπανση, αυτή η ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στην ευαίσθητη περιοχή. Πρόσθεσε περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια στην εξίσωση, για να εξασφαλίσεις όσο το δυνατόν καλύτερη λίπανση.

5. Θα μπορούσε να είναι από τα ταμπόν

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η χρήση ταμπόν θα μπορούσε να προκαλέσει κολπικό πόνο ή ερεθισμό. Εάν δεν τοποθετείς σωστά το ταμπόν, μπορεί να αισθανθείς ένα αίσθημα καύσου. Εάν ο κόλπος σου είναι επίσης πιο ξηρός από τον μέσο όρο, θα μπορούσε επίσης να κάνει τη χρήση ταμπόν, εξαιρετικά άβολη.

6. Θα μπορούσε να είναι από προϊόντα περιποίησης

Αν το έχεις ακούσει μία φορά, το έχεις ακούσει ένα εκατομμύριο φορές: Μην βάζεις σαπούνι στον κόλπο σου! Το εσωτερικό του κόλπου έχει μηχανισμούς για να διατηρεί το pH σε ισορροπία. Μπορείς να πλύνεις την περιοχή του δέρματος γύρω από τον κόλπο σου – με ένα απαλό, ήπιο σαπούνι, αποφεύγοντας οτιδήποτε περιλαμβάνει άρωμα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα σώματα είναι απλώς πιο ευαίσθητα σε ορισμένα προϊόντα από άλλα σώματα. Εάν διαπιστώσεις ότι ένα προϊόν κάνει συνεχώς τον κόλπο σας ξηρό, ερεθισμένο ή σαν να καίει, δοκίμασε να βάλεις κάποιο άλλο.

7. Θα μπορούσε να είναι από το ξύρισμα

Αν και τεχνικά μιλώντας αφαιρείς τρίχες από το αιδοίο και όχι τον κόλπο σου, το κάψιμο στη γενική περιοχή είναι εξαιρετικά άβολο, ειδικά κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από το ξυράφι, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια της τριβής του σεξ. Δοκίμασε να ξυριστείς προς την κατεύθυνση της τρίχας – όχι κόντρα. Θα πρέπει επίσης να φροντίζεις να ξεπλένεις συχνά το ξυράφι, ώστε να μην βουλώνει με κρέμα ξυρίσματος και τρίχες. Έτσι θα αποφύγεις περιττές έξτρα “ξυραφιές”. Μετά το ξύρισμα, μια ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη.

8. Ερεθισμός από προφυλακτικά ή λιπαντικό

Ορισμένων προφυλακτικά ή λιπαντικά, μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από το αίσθημα καύσου στην ευαίσθητη περιοχή. Απόφυγε οποιοδήποτε λιπαντικό περιέχει γλυκερίνη, εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά τα προφυλακτικά. Ακόμη και άτομα χωρίς αλλεργίες στο λάτεξ, μπορεί να είναι ευαίσθητα σε αυτό το υλικό, οπότε μην διστάζεις να δοκιμάσεις άλλες επιλογές.

9. Σπάνιο, αλλά μπορεί να είναι ερεθισμός ή αλλεργία στο σπέρμα

Eίναι σπάνιο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι στο σπέρμα. Η χρήση προφυλακτικού, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει. Αλλά θα πρέπει επίσης να επισκεφτείς τον/τη γιατρό σου για να αποκλείσεις οτιδήποτε, όπως η βακτηριακή κολπίτιδας ή ένα ΣΜΝ.

10. Θα μπορούσε να είναι από ορμονικές αλλαγές

Η πιο κοινή «ορμονική αλλαγή» που είναι υπεύθυνη για την ξηρότητα του κόλπου είναι αυτή που τελικά περνά από οποιονδήποτε με γυναικείες ορμόνες: Eμμηνόπαυση. Καθώς πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να πέφτουν και μία από τις παρενέργειες αυτής της ορμονικής αλλαγής, είναι η ξηρότητα του κόλπου. Τα φάρμακα, η τακτική, σεξουαλική δραστηριότητα και η κολπική διέγερση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς κολπικού ιστού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, μην ξεχνάς το λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα που σχετίζεται με τις ορμόνες, όπως και τα αντισυλληπτικά χάπια.

11. Μήπως είναι τα φάρμακα που παίρνεις;

Τα φάρμακα -ιδιαίτερα τα αντιισταμινικά- είναι γνωστοί ένοχοι της κολπικής ξηρότητας. Τα αντιισταμινικά στεγνώνουν τις εκκρίσεις στη μύτη, αλλά και στον κόλπο. Μπορείς να μιλήσετε με τον/την γιατρό σου για πιθανή αλλαγή φαρμάκου. Το λιπαντικό επίσης θα σε βοηθήσει, εξαλείφοντας την κολπική ξηρότητα και το κάψιμο που μπορεί να νιώθεις μετά το σεξ.

12. Θα μπορούσε να είναι μόλυνση

Οι λοιμώξεις από μύκητες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της επένδυσης του κόλπου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καψίματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, επομένως οποιαδήποτε πίεση σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι αρκετά άβολη. Ευτυχώς θεραπεύονται εύκολα με αντιβιοτικά, και μετά από μερικές μέρες φαρμάκων (και χωρίς σεξ!), μπορείς να επιστρέψεις στη δράση.

13. Θα μπορούσε να οφείλεται στο είδος του σεξ

Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες καψίματος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έντασης κατά τη διάρκεια του σεξ. Το έντονο σεξ μπορεί συχνά να προκαλέσει έναν τραυματισμό, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί αίσθημα καύσου στην ευαίσθητη περιοχή. Μετά από μια έντονη σεξουαλική επαφή δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν μικροσκοπικά κοψίματα στο τοίχωμα του κόλπου. Συχνά είναι τόσο μικρά που δεν μπορείς να τα διακρίνεις, και δεν αιμορραγούν, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια του σεξ ή κατά την ούρηση. Επουλώνονται από μόνα τους, αλλά χρειάζονται χρόνο. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγεις το σεξ για μία ή δύο εβδομάδες. Ένα ζεστό μπάνιο μία φορά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης.

14. Θα μπορούσε να προκληθεί από προβλήματα πυελικού εδάφους

Ο κολεοσπασμός – ο οποίος οδηγεί σε επίμονη ή επανειλημμένη ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου, κάνοντας αδύνατη την διείσδυση- είναι μια κύρια αιτία κολπικού καψίματος. Αυτό μπορεί να είναι διείσδυση σε οτιδήποτε—ένα πέος, ένα δάχτυλο, ένα σεξουαλικό παιχνίδι, ένα ταμπόν, κ.λπ. Το καλό με τον κολεοσπασμό είναι ότι είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος με έναν συνδυασμό πραγμάτων όπως η χρήση διαστολέων σε αυξανόμενο μέγεθος για την επανεκπαίδευση των πυελικών μυών και τη θεραπεία τους.