SEX

7 μύθοι και αλήθειες για τα προφυλακτικά

Pexels

Τα προφυλακτικά αποτελούν ουσιαστικό μέρος των συζητήσεων για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις και μύθοι που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Η μόνη αλήθεια για τα προφυλακτικά 

Μύθοι και αλήθειες για τα προφυλακτικά Pexels

Μερικές φορές αυτοί οι μύθοι διαιωνίζονται από θρησκευτικές ή πολιτιστικές πεποιθήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα των νέων. Άλλες φορές, οι νέοι που δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία παρανοούν πώς λειτουργούν τα προφυλακτικά και διαδίδουν αυτές τις ιδέες στους συνομηλίκους τους.

Για πολλούς, όλες οι πληροφορίες γύρω από το σεξ προέρχονται από ένα μείγμα ερεθισμάτων της pop κουλτούρας, του φιλικού και οικογενειακού ίσως περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανότατα ακούσαμε πολλούς μύθους. Ειδικά μύθους για την αντισύλληψη, όπως τα σπιράλ και τα προφυλακτικά. Όταν γινόμαστε σεξουαλικά ενεργοί, ή όταν έχουμε έναν νέο σύντροφο, η συζήτηση για την αντισύλληψη, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μετά το αντισυλληπτικό χάπι, τα ανδρικά προφυλακτικά είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αντισυλληπτικές μεθόδους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που επιθυμούν να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη, να αποφύγουν τα ΣΜΝ και να πάρουν τον έλεγχο των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών επιλογών τους.

Μύθοι και αλήθειες για τα προφυλακτικά

Μύθος #1: Τα προφυλακτικά είναι αναξιόπιστα και μπορούν να σπάσουν ή να γλιστρήσουν εύκολα

Αλήθεια: Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, εμποδίζουν αποτελεσματικά τη μετάδοση των περισσότερων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV, και αποτρέπουν πιθανή εγκυμοσύνη στο 98%.

Τα προφυλακτικά είναι πολύ καλύτερη μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων από το να μην χρησιμοποιείς απολύτως καμία. Οι κατασκευαστές, έχουν άλλωστε θεσπίσει αυστηρές οδηγίες διασφάλισης ποιότητας για να διασφαλίζουν ότι το προϊόν τους είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κάθε φορά.

Μύθος #2: Το σεξ δεν είναι τόσο καλό με ένα προφυλακτικό

Αλήθεια: Όταν και οι δύο σύντροφοι ανησυχούν λιγότερο για τη μετάδοση ΣΜΝ και την ακούσια εγκυμοσύνη, το σεξ είναι καλύτερο. Η συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες και τα όρια πριν από τη σεξουαλική επαφή επιτρέπει σε όλους να βρίσκονται στην ίδια σελίδα και μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης. Επίσης, τα προφυλακτικά λιπαίνονται για να διασφαλιστεί η άνεση και για τους δύο συντρόφους.

Μύθος #3: Δύο προφυλακτικά είναι καλύτερα από ένα

Αλήθεια: Η ταυτόχρονη χρήση δύο προφυλακτικών αυξάνει την τριβή και μπορεί να προκαλέσει σκίσιμο ή σπάσιμο ενός ή και των δύο προφυλακτικών. Το να έχεις στη διάθεσή σου ένα δεύτερο, εφεδρικό προφυλακτικό είναι μια έξυπνη επιλογή σε περίπτωση που το προφυλακτικό τοποθετηθεί αρχικά λανθασμένα ή και οι δύο σύντροφοι επιθυμούν να κάνουν ξανά σεξ.

Μύθος #4: Δεν είναι άνετα

Αλήθεια: Τα προφυλακτικά από λάτεξ μπορούν να τεντωθούν για να ταιριάζουν σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα πέους. Διατίθενται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, γεύσεις, υφές και χρώματα. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρει ένα ζευγάρι το προτιμώμενο προφυλακτικό. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι επειδή το ένα δεν ήταν άνετο, όλα τα προφυλακτικά είναι το ίδιο. Η συζήτηση με τον σύντροφό σου για τις προτιμήσεις σας, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την εξοικείωση με διαφορετικούς τύπους προφυλακτικών και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες.

Μύθος#5: Τα προφυλακτικά είναι ενδεικτικά της σεξουαλικής ασυδοσίας

Αλήθεια: Μελέτες από τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βρει ότι η παροχή ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης στους νέους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τη χρήση προφυλακτικού, καθυστερεί στην πραγματικότητα τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Και, όταν αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν σεξ, είναι πιο πιθανό να έχουν ικανοποιητικές, προστατευμένες και συναινετικές εμπειρίες.

Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών σε μακροχρόνιες σχέσεις, μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα των προφυλακτικών να αποτρέπουν τα ΣΜΝ και την εγκυμοσύνη.

Μύθος#6: Είναι μόνο για τους άνδρες

Αλήθεια: Το γυναικείο προφυλακτικό είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές με το ανδρικό. Μπορεί να είναι μια θαυμάσια επιλογή για γυναίκες που δυσκολεύονται να πείσουν τον σύντροφό τους να χρησιμοποιήσει ένα. Το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να χρειαστεί λίγο εξάσκηση μέχρι να το συνηθίσεις, αλλά όταν χρησιμοποιείται σωστά δεν γίνεται αντιληπτό.

Μπορεί να τοποθετηθεί ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή και δίνει στις γυναίκες ευελιξία και έλεγχο της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής τους υγείας, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται στον σύντροφό τους.

Τα προφυλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άνδρες, γυναίκες, νέους, ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις, στρέιτ άτομα και από άτομα LGBT+. Δεν απαιτούν συνταγή γιατρού και είναι ο μόνος τρόπος για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα να αποτρέψουν ορισμένα ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων του HIV, των χλαμυδίων και της γονόρροιας.

Μύθος #7: Είμαι αλλεργικός στο λάτεξ, επομένως δεν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω

Αλήθεια: Αλλεργία στο λάτεξ; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς ακόμα να έχεις μια καταπληκτική (και ασφαλή) σεξουαλική ζωή, χρησιμοποιώντας προφυλακτικά χωρίς λάτεξ.

Υπάρχουν πολλά που κατασκευάζονται από πολυουρεθάνη ή πολυϊσοπρένιο, που προσφέρουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ με εκείνα που έχουν λάτεξ. Είναι συχνά πιο λεπτά και χαλαρά και προσφέρουν μια πιο άνετη σεξουαλική εμπειρία. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά, όπως τα προφυλακτικά από δέρμα αρνιού, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς δεν προσφέρουν πρόληψη από ΣΜΝ και HIV.