ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στο σεξ: Όχι μόνο υπάρχει, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές

Η Chloe Lowery επανέφερε στο προσκήνιο μια αλλεργία που αφορά άνδρες και γυναίκες και κάνει επικίνδυνη μια από τις βασικές απολαύσεις της ζωής. Instagram

Μια 18χρονη Αγγλίδα φοιτήτρια, σε πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, εμφανίστηκε σε βρετανικό Kennedy News and Media, για να αποκαλύψει πως υποφέρει από μια σπάνια αλλεργία, που –βάσει μελέτης– συχνά συγχέουν οι ειδικοί με τη χρόνια κολπίτιδα, τη βακτηριακή κολπίτιδα, τη μυκητιασική λοίμωξη ή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το θέμα που έχει προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα, φαγούρα, κάψιμο, πόνο και έκζεμα (στο αιδοίο ή το εσωτερικό του κολπικού σωλήνα) και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αλλεργική αντίδραση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή της γυναίκας. Όλα αυτά ενεργοποιούνται με το σεξ. Τι έχει η Chloe Lowery;

Είναι αλλεργική στο σεξ ή για την ακρίβεια, αλλεργική στο σπέρμα. Eπιστημονικά, αναφέρεται ως «υπερευαισθησία στο ανθρώπινο σπερματικό πλάσμα» (Ηuman Seminal Plasma Hypersensitivity -HSP). Δεν υπάρχει αυτό;

Όχι μόνο υπάρχει, αλλά μπορεί να εμφανιστεί την όποια στιγμή και είναι κάτι που βάσει ερευνών είναι κάτι που αντιμετωπίζει μια στις 40.000 γυναίκες στις ΗΠΑ, όπου έχουν γίνει σχετικές καταγραφές. Δεν αφορά, ωστόσο, μόνο τις γυναίκες.

Έχει διαπιστωθεί πως πρόκειται για κάτι που δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται με έναν παρτενέρ, αλλά όχι με κάποιον άλλον. Ή μπορεί να προκύψει ξαφνικά, με τον επί χρόνια σύντροφο σας.

Μελέτες έχουν ενημερώσει ότι και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν αλλεργία στο σπέρμα τους -σύνδρομο που είναι γνωστό ως «μετά οργασμική ασθένεια». Τα συμπτώματα εμφανίζονται στο μόριο ή την περιοχή του δέρματος, πάνω από τα γεννητικά όργανα ή στην όποια άλλη περιοχή (χέρια, στόμα, στήθος, πρωκτός) έχει έλθει σε επαφή με το σπέρμα. Ο άνδρες που έχουν τη σχετική αλλεργία μπορεί να εμφανίσουν έντονη κόπωση, να αισθανθούν απότομη αύξηση θερμοκρασίας και να βιώσουν κατάσταση που παραπέμπει σε γρίπη, μετά την εκσπερμάτιση.

 Πώς προκαλείται η αλλεργία στο σπέρμα

Η αλλεργία στο σπέρμα εκδηλώνεται στις ηλικίες 20 με 30, με τα συμπτώματα να ξεκινούν συνήθως στα 20 λεπτά με μισή ώρα, μετά την έκθεση. Μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και αρκετές ημέρες -ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Η κύρια αιτία της πρόκλησης αλλεργίας στο σπέρμα, είναι οι πρωτεΐνες που περιέχει και ότι συγκεκριμένα φάρμακα και τροφικά αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο σπέρμα, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα. Πέραν του σεξ χωρίς προστασία, δεν έχουν ξεκαθαριστεί άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Η Chloe διαπίστωσε πως κάτι δεν πάει καλά, στην τρίτη σεξουαλική εμπειρία που είχε και την πρώτη που ήρθε σε επαφή με σπέρμα. Ένιωσε το αίσθημα ότι καίγεται και κοκκίνισε παντού.

Αναζητώντας το λόγο που όχι μόνο δεν απόλαυσε τη διαδικασία, αλλά ήταν εξόχως επώδυνη για εκείνη, διαπίστωσε ότι έχει αλλεργία στο σπέρμα. Έμαθε ότι ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το στοματικό σεξ, καθώς σε περίπτωση που τα σπερματικά υγρά έρχονταν σε επαφή με το πρόσωπο της, θα μπορούσε να πάθει έως και προσωρινή παράλυση.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που εμφάνισε η ίδια «είχα κολπική αντίδραση, αλλά αντί να αισθανθώ μούδιασμα, ένιωθα πως καιγόμουν και μετά απέκτησε φλεγμονές. Ήταν σαν να με τρυπούν με ένα εκατομμύριο βελόνες που χρησιμοποιούν στο βελονισμό». Αρχικά δεν είχε δώσει σημασία.

Φορά όμως, με τη φορά κατάλαβε ότι «η σοβαρότητα των παρενεργειών μου είχε άμεση εξάρτηση με την ποσότητα του σπέρματος με την οποία είχα επαφή. Τα συμπτώματα διαρκούσαν από 15 λεπτά έως μια ώρα». Μετά τις εξετάσεις έμαθε ότι μπορούσε να πάθει έως και αναφυλαξία, δυνητικά απειλητική συνθήκη για τη ζωή της -κατάσταση που προκαλείται από αλλεργιογόνα, όπως το τσίμπημα μέλισσας.

Στα καλά νέα, οι γιατροί της εξήγησαν πως θα βοηθήσει η χρήση προφυλακτικού και η εφαρμογή πάγου στις περιοχές που πλήττονται. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις εναλλακτικές. Η συνηθέστερη οδός είναι η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο και μια διαδικασία που θα δοκιμάσει το επίπεδο της ευαισθησίας σας και πώς θα την τακτοποιήσετε.