ΥΓΕΙΑ

Οι διαφορές στα συμπτώματα κορονοϊού από τη γρίπη, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες

Unsplash

Διανύουμε αυτήν την εποχή του χρόνου που οι αλλεργίες αλλά και τα κρυολογήματα κάνουν πάρτι. Την περσινή χρονιά, θα ήμασταν σίγουροι για το έχουμε ακριβώς και τα συμπτώματα δεν θα μάς προκαλούσαν καμία ανησυχία. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Αν βήχεις μία ολόκληρη μέρα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι για το αν έχεις κορονοϊο ή αν πρόκειται για ένα κλασικό φθινοπωρινό κρυολόγημα. Πολλά συμπτώματα είναι παρόμοια αλλά αυτό που αλλάζει είναι ο χρόνος εκδήλωσης και η συχνότητα.

Κορονοϊός ή κοινό κρυολόγημα;

Ο COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, τα οποία συχνά είναι παρόμοια. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος κορυφώνονται κατά τη δεύτερη με τρίτη μέρα μετά τη λοίμωξη και περιλαμβάνουν:

Φτέρνισμα

Μπούκωμα και ρινικές εκκρίσεις

Ερεθισμένο λαιμό

Βήχα

Οπισθορρινική καταρροή

Ερεθισμένα μάτια

Πυρετό (σπανιότερα)

(Οι παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις μπορούν να διαρκέσουν 10-14 μέρες, συνήθως όμως τελειώνουν νωρίτερα).

Τα συμπτώματα του κορονοϊού

Τα συμπτώματα από λοίμωξη από κορονοϊό (SARS-CoV-2) μπορούν να ποικίλλουν, από ήπια έως πολύ σοβαρά, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Συνήθως εμφανίζονται εντός 7-14 ημερών από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:

Πυρετό

Βήχα (ξηρό)

Δύσπνοια

Λιγότερο συχνές εκδηλώσεις αποτελούν ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή (5%) καθώς και η διάρροια, η ναυτία και ο εμετός (1-2%). Ευτυχώς, οι περισσότεροι θα εμφανίσουν ήπια νόσηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις όμως, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία και να χρειαστεί διασωλήνωση.

Βαριά μάτια; Καταρροή μύτης; Πιθανότατα έχετε αλλεργίες ή κάποιο κρύωμα

Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Έχουν την τάση να είναι ρινικές και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι, εκτός και αν παρουσιάσεις επίσης εξάνθημα.

Τα συμπτώματα του κορονοϊόύ και της γρίπης τείνουν να είναι πιο συστημικά. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Δώσε προσοχή στη θερμοκρασία σου. Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχεις προυπάρχουσα κατάσταση, όπως το άσθμα.

Εάν έχεις μία οξεία περίπτωση κορονοϊού ή γρίπης, θα αισθανθείς τόσο κουρασμένοι, που το μόνο που θα θέλεις είναι να ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Οι αλλεργίες μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς κουρασμένη, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στους μύες  ή στις αρθρώσεις.

Εάν έχεις μια άσχημη περίπτωση γρίπης ή κορονοϊού, η κατάστασή σου μπορεί να επιδεινωθεί όταν αναμένεις να βελτιωθεί. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι για την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής περίθαλψης.

Αυτό που θα αυξήσει την υποψία του κορονοϊού είναι η δύσπνοια. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν πνευμονία από τη γρίπη, η οποία εμφανίζεται με παρόμοιο τρόπο, οπότε σε κάθε περίπτωση, θα θελήσεις να αναζητήσεις ιατρική φροντίδα.

Νομίζεις ότι έχεις κορονοϊό; Οι ερωτήσεις του γιατρού

Έχεις ταξιδέψει πρόσφατα; Κι αν ναι, πού;

Είχες κάποιον στο σπίτι ή συνεργάτη που ταξίδεψε; Πού πήγε;

Είχε κάποιον στο σπίτι που να ήρθε από περιοχές όπου το ξέσπασμα του ιού είναι πιο έντονο;

Έχεις βρεθεί σε κρουαζιερόπλοιο;

Ζεις κοντά σε περιοχή όπου υπάρχει ένα ξέσπασμα;

Τα συμπτώματα και ο κίνδυνος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να είσαι σε επικοινωνία με τον γιατρό σου.