ΥΓΕΙΑ

Όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις αν πηγαίνεις στο γραφείο την εποχή του Covid-19

Unsplash

Στις αρχές του χρόνου, μιλούσαμε για τον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα και πλέον είναι παγκόσμια πραγματικότητα. Περάσαμε την καραντίνα, ευχόμαστε να μην υπάρξει δεύτερη και τώρα έχουμε μάθει πώς πρέπει να φερόμαστε στο σούπερ μάρκετ, στη δουλειά και στις συναναστροφές μας.

Το γραφείο είναι σίγουρα το μέρος όπου περνάς τις περισσότερες ώρες και είναι εκεί που πρέπει να κάνεις περισσότερο focus. Σε μία χρονική περίοδο που τα κρούσματα είναι σε έξαρση και που δεν δουλεύουν όλοι από το σπίτι τους, πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτική και να θυμάσαι ότι ο Covid-19 είναι εδώ και δεν ξέρουμε πότε θα φύγει. Τι πρέπει να θυμάσαι λοιπόν να κάνεις (και να αποφεύγεις) στο γραφείο;

Μάσκα

Η χρήση της μάσκας συστήνεται σε όλους τους χώρους των γραφείων, επομένως καλό είναι να τη φοράς παντού. Το σημαντικότερο όμως είναι να τη βάζεις σε κοινόχρηστους χώρους, όπως η τουαλέτα, η κουζίνα και στην είσοδο/έξοδο.

Αντισηπτικό και χέρια

Η πρώτη οδηγία που μάς δόθηκε με την εμφάνιση του Covid ήταν το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Όταν βρίσκεσαι στο γραφείο, πρέπει να έχεις πάντα αντισηπτικό δίπλο σου και να το χρησιμοποιείς συχνά μέσα στη μέρα. Μην ξεχνάς να το κάνεις και κάθε φορά που αγγίζεις ένα κοινόχρηστο αντικείμενο, όπως ο εκτυπωτής και τα πόμολα.

Εξαερισμός στο γραφείο

Ανεξαρτήτως κλιματισμού στο γραφείο, ο αέρας πρέπει να ανανεώνεται στον χώρο. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να έχετε τα παράθυρα ανοιχτά ή να φροντίζετε να τα ανοίγετε συχνά μέσα στη μέρα.

Μακριά κι αγαπημένοι

Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις την κατάσταση και να πιάσεις την κουβέντα με συναδέλφους, χωρίς μάσκα και σε πολύ κοντινή απόσταση. Ξέχνα τις χειραψίες και τα τετ α τετ και φτιάξε ένα γκρουπ στο messenger να τα λέτε.

Στο ασανσέρ που (δεν) συναντιόμαστε

Είναι υποχρεωτικό να φοράς μάσκα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το ασανσέρ, αλλά μήπως να προτιμήσεις τα σκαλιά; Απόφυγε τη συνύπαρξη με άλλον άνθρωπο σε έναν τόσο μικρό χώρο, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις. Θα γυμναστείς κιόλας.

Μην μοιράζεσαι αντικείμενα στο γραφείο

Στην προ-Covid εποχή, ήταν αρκετά σύνηθες να ανταλλάσσουμε στιλό, μολύβια και ακουστικά. Φέρε τα δικά σου από το σπίτι και ξέχνα για λίγο τη γενναιοδωρία σου. Και λίγα αντισηπτικά μαντιλάκια για να τα περνάς στο τέλος της ημέρας δεν βλάπτουν.