ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπουκωμένη μύτη: Οι 2 τροφές που θα σε ανακουφίσουν από τις αλλεργίες

Unsplash

Σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες, κατέφτασαν και οι αλλεργίες. Μπουκωμένη μύτη, φτερνίσματα στο ξαφνικό και άλλα συμπτώματα με τα οποία γνωρίζεσαι καλά. Μάτια που δακρύζουν ή και ταλαιπωρούνται από φαγούρα, μύτη που «τρέχει» ή είναι μπουκωμένη και σου στερεί την όσφρηση και τη γεύση. Για να μην αναφερθούμε στις αϋπνίες.

Εκτός από τα αντιισταμινικά, η μπουκωμένη μύτη και η φαγούρα είναι συμπτώματα που μπορούν να μειωθούν αν κάνεις μικρές αλλαγές στη διατροφή σου. «Αυτές οι μετατροπές επηρεάζουν σημαντικά τη συχνότητα αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό να αποφεύγεις ορισμένες τροφές, ενώ, σε άλλες, ενδείκνυται να δοκιμάσεις κάτι που θα σε βοηθήσει», εξηγεί η διατροφολόγος Maya Feller.

Οι τροφές που σε ανακουφίζουν από την μπουκωμένη μύτη

Δεν χρειάζεται να καθίσεις να σκεφτείς συνταγές ώστε να εντάξεις το παντζάρι και το φραγκόσυκο στη διατροφή σου. Αρκεί να πας στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή και να προμηθευτείς τις δύο τροφές που έχουν ένα σωρό οφέλη για τον οργανισμό σου.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, το παντζάρι λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό μειώνοντας τις φλεγμονές, εφόσον είναι πλούσια πηγή του αντιοξειδωτικού βετανίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση, ίσως μάς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Εκτός από το παντζάρι, που μπορείς να φας και σε σαλάτες, υπάρχει και ένα εποχικό φρούτο που κάνει γενικώς θαύματα στον οργανισμό σου. Το φραγκόσυκο θα είναι διαθέσιμο για λίγο καιρό ακόμα και, μεταξύ άλλων, σε ανακουφίζει από την μπουκωμένη μύτη και τα μάτια που δακρύζουν. Φτιάξε λοιπόν ένα χορταστικό και νόστιμο πρωινό smoothie ή απόλαυσε το παντζάρι και το φραγκόσυκο σε σαλάτες ή και σκέτα.