ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες και τρέξιμο: Τι να προσέξεις αυτήν την εποχή

Unsplash

Ευτυχώς ξεκίνησε η περίοδος όπου έρχονται οι πρώτες μεγάλες δροσιές και μπορείς να ξεκινήσεις το τρέξιμο χωρίς να σκέφτεσαι τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μπορεί το τρέξιμο να είναι η πιο ασφαλής μέθοδος γυμναστικής αυτήν την εποχή, ειδικά αν πηγαίνεις σε μέρη χωρίς κόσμο, αλλά οι αλλεργίες παραμονεύουν και μπορεί να σε έχουν βάλει στο μάτι. Αν ξέρεις ότι είσαι επιρρεπής, καλό είναι να πάρεις τα μέτρα σου πριν βγεις έξω και να λάβεις κάποιο αντιισταμινικό, αφού συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Η φαρμακευτική αγωγή θα ανακουφίσει τα συμπτώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να παθαίνεις εποχικές αλλεργίες.

Πώς θα προστατευτείς έξω αν έχεις αλλεργίες

Φόρα γυαλιά ηλίου για να έχεις ένα τείχος προστασίας από τη γύρη και μην αγγίζεις τα μάτια σου. «Αν υποφέρεις από αλλεργίες, πιάνεις την ιδρωμένη μπλούζα και μετά τα μάτια σου, απλώς επιδεινώνεις την κατάσταση. Αν, παρόλα αυτά, σε ενοχλούν ρίξε λίγο νερό ή σταγόνες από το νερό που θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου», προτείνει η αλλεργιολόγος Elizabeth Corkum.

Αν επιβάλλεται να φοράς μάσκα σε ανοιχτούς χώρους, να το κάνεις οπωσδήποτε. Διαφορετικά, προτίμησε τοποθεσίες που δεν έχουν κόσμο, ώστε να μην κινδυνεύσεις αλλά και να μην επιδεινώσεις τις αλλεργίες λόγω μάσκας.

Τι να κάνεις μετά το τρέξιμο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μετά το τρέξιμο είναι να πίνεις τσάι με μέλι, γιατί ανακουφίζει έναν ερεθισμένο από τα αλλεργιογόνα λαιμό. Ένα ζεστό μπάνιο ανοίγει τα ρινικά περάσματα επίσης. Η βασική συμβουλή των ειδικών όμως είναι να μην το παρακάνεις την περίοδο που οι αλλεργίες είναι σε υψηλά επίπεδα και να κάνεις υπομονή μέχρι να περάσουν.