ΣΧΕΣΕΙΣ

Αξίζει ή όχι να μείνεις σε μια σχέση χωρίς σεξ;

Unsplash

Το σεξ μπορεί να παίξει διαφορετικό ρόλο στις σχέσεις. Αυτό που συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπνοδωματίου, μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Μπορεί ακόμα και να αλλάζει μεταξύ του ίδιου ζευγαριού στην πάροδο του χρόνου. Επίσης ο προσωπικός μας ορισμός για μια «υγιή, σεξουαλική ζωή» μπορεί να μην είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν των συντρόφων μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε, εάν η έλλειψη σεξ είναι επιβλαβής για τις σχέσεις μας;

Οι απόψεις μας γύρω από το σεξ επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Επίσης είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι «φυσιολογικό», όταν συγκρίνουμε την ερωτική μας ζωή με εκείνη των φίλων μας ή με τις υπερβολικές εκδηλώσεις πάθους που βλέπουμε στις ταινίες. Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να βρεθούμε σε μια σχέση χωρίς σεξ. Μερικά ζευγάρια χάνουν το αίσθημα οικειότητας με τον καιρό, ενώ άλλα κάνουν λιγότερο σεξ από την αρχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αναρωτηθείς αν πρέπει χωρίσεις. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις πριν πάρεις μια τέτοια απόφαση; Nα ρίξεις μια ματιά στη σχέση σου, για να καταλάβεις γιατί δεν κάνεις όσο σεξ θέλεις.

Γιατί βρίσκεσαι σε μια σχέση χωρίς σεξ;

Αξίζει ή όχι να μείνεις σε μια σχέση χωρίς σεξ; Pexels

Δεν είναι ασυνήθιστο να περνάς διαφορετικά στάδια στην ερωτική σου ζωή. Για ορισμένα ζευγάρια, είναι φυσιολογικό να χάνουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον, ενώ άλλα μπορεί να δουν μια πτώση της σεξουαλικής τους επιθυμίας με την πάροδο του χρόνου. Αν αναρωτιέσαι αν μια σχέση χωρίς σεξ μπορεί να είναι υγιής, θα πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι μπορεί να το προκαλεί αυτό. Εξέτασε τη σχέση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Νιώθεις πολύ απασχολημένη και δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο; Ή μήπως αισθάνεσαι ότι η συναισθηματική σου σχέση με τον σύντροφό σου εξασθενεί;

Όταν τα πράγματα στη ζωή ζορίζουν, μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν είσαι τόσο κοντά με τον/την σύντροφό σου, όπως παλιά. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι φαντάζεσαι. Μια ασθένεια ή ένα νέο μωρό θα διακόψει το κανονικό, σεξουαλικό πρόγραμμα του ζευγαριού. Υποτίθεται προσωρινά, αλλά οι σεξουαλικές σχέσεις δεν ξαναρχίζουν από το πουθενά μόνες τους. Όταν το σεξ αντιμετωπίζεται ως καταναγκαστικό έργο, είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να αφιερώνουν χρόνο στη σεξουαλική τους ζωή. Σε τελική ανάλυση, το σεξ είναι ένα ουσιαστικό μέρος της σύνδεσης με το άτομο που αγαπάς. Το να ξαναβρεθείτε στο κρεβάτι, μπορεί να είναι συναρπαστικό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποχής.

Μια σχέση χωρίς σεξ δεν είναι σπάνια περίπτωση

Σε άλλες περιπτώσεις, μια σχέση χωρίς σεξ μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές. Ο ένας σύντροφος μπορεί να μην αισθάνεται πια ποθητός ή μπορεί να αποφεύγει το σεξ, επειδή έλκεται από κάποιον άλλο. Υπάρχουν επίσης ζευγάρια που δεν αντιμετώπισαν ποτέ το σεξ ως βασικό συστατικό της σχέσης τους στην αρχή και μπορεί να βλέπουν τον σύντροφό τους ως σύντροφο ζωής και όχι ως ρομαντικό σύντροφο. Μερικοί άνθρωποι είναι εντάξει με το να ζουν σε μια σχέση χωρίς σεξ. Το κλειδί, είναι να διασφαλιστεί ότι και οι δύο εταίροι βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Αντίθετα, άλλα ζευγάρια χάνουν τη σεξουαλική επιθυμία το ένα για το άλλο, μετά την απιστία. Η σπασμένη εμπιστοσύνη μπορεί επίσης να σπάσει την επιθυμία να είσαι οικείος στο μέλλον.

Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Ενώ πολλοί απολαμβάνουν το σεξ για τα προφανή οφέλη του, είναι επίσης σημαντικό μέρος της συναισθηματικής σύνδεσης με τους συντρόφους μας. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την επιθυμία και τη συχνότητα του σεξ με τον σύντροφό τους ως ανάλυση του πόσο υγιής είναι η σχέση. Η οικειότητα στο σεξ, ενισχύει έναν μοναδικό συναισθηματικό δεσμό, που συνδέεται άμεσα με την σωματική επαφή. Αλλά το πόσο συχνά κάνουμε σεξ δεν μετράει πάντα την ευτυχία μας. Και όπως όλα τα άλλα πράγματα στον έρωτα, οι επιθυμίες μας μπορούν να καθοριστούν μόνο από εμάς τους ίδιους. Συναισθηματικά, ένα ζευγάρι μπορεί να παραμείνει μαζί ακόμα και αν το σεξ βγαίνει από την εξίσωση. Αρκετοί βλέπουν τους συντρόφους τους ως τον καλύτερο φίλο τους ή τον «ιδανικό» σύντροφο. Ωστόσο, αν δεν παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι, μίλα ανοιχτά γι’ αυτό. Υπάρχουν άλλωστε, πολλοί τρόποι για να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή.

Πόσο σημαντικό είναι για εσένα το σεξ;

Η ευτυχία σου σε μια σχέση χωρίς σεξ, εξαρτάται από τις προσωπικές σου ανάγκες. Ακόμα κι αν ο/η σύντροφός σου, δεν έχει κάποιο παράπονο, οι δικές σου επιθυμίες εξακολουθούν να είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογήσεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το σεξ στη ζωή σου, πριν αποφασίσεις εάν ο/η σύντροφός σου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου.

 

Για μερικούς ανθρώπους, το σεξ είναι απόλυτη ανάγκη σε μια σχέση. Μια ρομαντική κατάσταση όπου το σεξ είναι σπάνια επιλογή, είναι εκτός τραπεζιού. Για άλλους, αρκεί να έχουν μια συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό τους για να διατηρήσουν μια ουσιαστική, επιτυχημένη και μακροχρόνια σχέση. Μερικά ζευγάρια επιλέγουν ακόμη και πολυσυντοφικές σχέσεις για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, ενώ είναι πλήρως δεσμευμένα μεταξύ τους συναισθηματικά.

Όταν μιλάμε για σεξ στις σχέσεις, η ουσία είναι ότι πρέπει να αποφασίσεις τι είναι σωστό για σένα. Δεν υπάρχουν κονσερβοποιημένες απαντήσεις. Όλα εξαρτώνται από τη σημασία που δίνεις προσωπικά στο σεξ. Εάν νιώθεις δυσαρεστημένη σε μια σχέση χωρίς σεξ, προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τον/την σύντροφό σου, για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Μπορεί ακόμη και να ζητήσεις υποστήριξη από έναν επαγγελματία, για να προσδιορίσεις τι μπορεί να σε εμποδίζει να εκφραστείς. Οι σχέσεις άλλωστε είναι περίπλοκες. Ένας ειδικός μπορεί να σου παρέχει την καθοδήγηση που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις.