OPINIONS

Οι plus size influencers που χάνουν κιλά είναι η απόδειξη ότι το body positivity κίνημα απέτυχε;

Gabriella Lascano Instagram

Οι plus size influencers που έχασαν κιλά είναι η απόδειξη ότι το κίνημα του body positivity είναι ανεφάρμοστο; Στην θεωρία, επειδή το προστάζει το κίνημα της πολιτικής ορθότητας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να μην καλουπώνεται σε πρότυπα της βιομηχανίας της ομορφιάς και της μόδας.

Στην πράξη, κι εκεί κρίνεται πάντα η συμπερίληψη των plus size ατόμων και όχι στις καλές προθέσεις για εντυπωσιασμό, τι γίνεται όταν η plus size influencer που ακολουθούσες στα social media και διακύρρητε ότι η αποδοχή του σώματος μαθαίνεται και ξεκινά από την ορατότητα, αλλάζει size. Μας οφείλει κανείς κάποιες εξηγήσεις για τα κιλά του; Είτε τα λίγα ή τα πολλά.

Η Dronme Davis ήταν μια plus size δημιουργός περιεχομένου. Πόσταρε φωτογραφίες της ως plus size μοντέλο και selfies με τις ραγάδες της και τις δίπλες της κοιλιάς της. Και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για έναν απλό λόγο. Οι γυναίκες θέλουν να βλέπουν τα ρούχα που αγοράζουν σε σώματα που μοιάζουν με τα δικά τους. Και να νιώθουν άνετα, σέξι, ποθητές και κυρίως φυσιολογικές (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στο μυαλό καθενός). Επιζητούν την ταύτιση.

Αν βλέπουν μια όμορφη plus size γυναίκα να νιώθει cool με το σώμα της, μπορούν να νιώσουν όμορφες κι αυτές.

Η Dronme Davis λοιπόν, ως body positivity influencer, επέκρινε την κουλτούρα της δίαιτας. Κι έλεγε ότι μας έχουν χειραγωγήσει σε τέτοιο βαθμό που να μετράμε με μεζούρα την περιφέρεια μας, τα μπούτια μας, τη μέση μας, χαιρόμαστε όταν μπαίνουμε στο τζιν του λυκείου και ζυγιζόμαστε κάθε μέρα για να μην ξεφύγουμε.

Είχε χτίσει μια καριέρα ως plus size μοντέλο (size 16, XXL). Και μετά από κάποιους μήνες, συρρικνώθηκε. Και οι πολλοί followers της ένιωσαν προδομένοι. Γιατί σταμάτησε να μιλά για τη χονδροφοβία και δεν έδωσε ποτέ ούτε μια εξήγηση για την αλλαγή στο σώμα της και τα κιλά της. Δεχόταν σχόλια για την υποκρισία της και την ασυνέπειά της. Σταμάτησε να ασχολείται με το στίγμα των χοντρών σωμάτων.

Υπάρχει πλέον το κίνημα του body positivity ή ξεφούσκωσε μαζί με τους πρώην plus size influencers;

Το Ozempic, οι ενέσεις για διαβητικούς που έγιναν μόδα στο TikTok ως φάρμακο για απώλεια κιλών, αποκάλυψε ότι η βιομηχανία της μόδας δεν ξεπέρασε ποτέ τη λατρεία της για τα αδύνατα σώματα και θεωρεί το πάχος (βασικά, τα plus size σώματα) ως το χειρότερο είδος αποτυχίας.

plus size Cottonbro Studio/Pexels

Η αλήθεια για την πάλαι ποτέ plus size influncer ήταν ότι έπασχε από διατροφικές διαταραχές σε όλη της την ζωή. Και δεν ήξερε πώς να το παραδεχτεί σε σχεδόν 100,000 άτομα. Και το είπε στους New York Times που αποφάσισαν να την ρωτήσουν. «Ήθελα να ενδυναμώσω τις plus size γυναίκες. Μεγάλωσα στην Καλιφόρνια, από τα 10 μου ξεκίνησα να κάνω δίαιτα. Ήθελα να φοράω τις Abercrombie φουστίστες που φορούσαν οι φίλες μου και συμμαθήτριες». Όταν αποφοίτησε ξεκίνησε την καριέρα της ως plus size μοντέλο για μεγάλες εταιρείες, όπως Levi’s, Sephora and The North Face. Ήταν η μούσα της φίρμας Dôen που λάνσαρε και jeans με το όνομά της. Άνθρωποι που την ακολουθούσαν αγόραζαν ότι φορούσε και τους πρότεινε.

Έβγαζε τα προς το ζην με το σώμα της. Το χοντρό σώμα της. Και έκανε το ονομά της ένα σοσιαλιμιντικό προϊόν. Και ξαφνικά άλλαξε την εικόνα της. Η (θυμωμένη) κοινότητά όμως που έχτισε γύρω από το plus size σώμα της, ζητάει εξηγήσεις και πιστεύει ότι τις αξίζει.

Μια άλλη δημοφιλής plus size influencer, η Rosey Blair, μιλά ανοιχτά για τη δική της μάχη με την απώλεια κιλών και το φάρμακο Mounjaro. Με τρόπο που σοκάρει. «Δυο χρόνια πριν δεν μπορούσα να σκουπίσω τον ποπό μου. Αφησα την κοινότητα του body positivity γιατί δεν θέλω να ετεροκαθορίζομαι». Αν ο αγαπημένος σου plus size δημιουργός περιεχομένου, δεν θέλει να είναι plus size πλέον και εσύ θυμώνεις με αυτό, υπάρχει μια απλή, γρήγορη κι εύκολη λύση. Κάνε unfollow. Δεν σου χρωστάει κανείς εξηγήσεις για το τι κάνει στο σώμα του.

Το plus size μοντέλο Gabriella Lascano ένιωσε ότι πρέπει να ποστάρει ένα βίντεο που εξηγούσε τους λόγους που αποφάσισε να χάσει κιλά. Ένιωθε ενοχές επειδή ήταν πρέσβειρα του body positivity κινήματος. Και οι followers της δεν το πήραν καλά. Την κατηγόρησαν ότι προωθεί την χονδροφοβία. Και δέχτηκε τέτοιο κύμα επιθέσεων, που κατέβασε το βίντεο

Αν οι προσωπικές επιλογές μιας plus size influencer, επηρεάζουν τόσο πολύ τη ζωή σου, τότε μάλλον έχεις επενδύσει πολλά σε αυτό το πρόσωπο. Έχεις δημιουργήσει μια σχέση που αποδεικνύεται ελάχιστα αμφίδρομη. Αν, όμως, οι πρώην plus size influencers ισχυρίζονται ότι έχασαν κιλά για να γίνουν πιο υγιείς, τότε ήταν ανέκαθεν ψεύτες που δεν ήθελαν να ενδυναμώσουν και να προάγουν κανένα body positivity κίνημα.

Ήθελαν απλά τα #bodypositive για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, να κλείσουν συμβόλαιο και να γίνουν πλούσιοι ποστάροντας απλά μια φωτογραφία. Σου αποδεικνύουν ότι η ρητορική της αποδοχής των plus size σωμάτων ήταν ένα πρόσχημα για να γίνουν γρήγορα διάσημοι (λέει αυτό το δημοφιλές podcast).

Επιβεβαιώνουν ότι το χειρότερο αμάρτημα για μια γυναίκα σε αυτή την κοινωνία που ζούμε είναι να είναι plus size. Κι ότι τα κιλά είναι ο μεγαλύτερος τρόμος για την γυναίκα. Κι ότι ανάλογα με το μέγεθός σου θα κρίνεσαι. Κι ότι τα πάντα (ακόμη και τα plus size σώματα) μπορούν να γίνουν ένα πουληστερό concept αν έχεις το σωστό κοινό και τα aesthetics.

Κυρίως, ότι η αποδοχή των plus size γυναικών παραμένει προβληματική.