BODY POSITIVITY

Ozempic: Το «θαυματουργό φάρμακο» για απώλεια κιλών έχει παρενέργειες για το κίνημα body positivity

Ozempic 24 Media Creative Team

Κάθε μόδα κουβαλά ένα μήνυμα. Το Ozempic, οι ενέσεις για διαβητικούς που έγιναν μόδα στο TikTok ως φάρμακο για απώλεια κιλών, αποκάλυψε ότι η βιομηχανία της μόδας δεν ξεπέρασε ποτέ τη λατρεία της για τα αδύνατα σώματα και θεωρεί το πάχος ως το χειρότερο είδος αποτυχίας. Βαρύ; Ναι. Δεν είναι δύσκολο να ειπωθεί η αλήθεια σε μια βιομηχανία που βασίζεται στη δημιουργία ψευδαισθήσεων. Το μήνυμα είναι ότι η δραματική απώλεια βάρους είναι αβίαστα διαθέσιμη σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν. Και ότι, όχι, τελικά δεν είναι όλα τα σώματα όμορφα. 

To Ozempic και η ζωή μετά το φαγητό

To πιο καλά κρυμμένο μυστικό του Χόλιγουντ (και της ελληνικής showbiz) είναι μια ένεση, λέγεται Ozempic και είναι το φάρμακο για τον διαβήτη της Novo Nordisk που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βοήθημα απώλειας βάρους. Πληκτρολόγησε το όνομά του στο TikTok και θα καταλάβεις ότι όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή είναι διατεθειμένος να το δοκιμάσει. Μετά από 100 χρόνια σχετικά αθόρυβης ύπαρξης ως κατασκευαστής φαρμάκων για τον διαβήτη, η δανική εταιρεία Novo Nordisk έγινε ξαφνικά τόσο μεγάλη που η εταιρεία αναδιαμορφώνει τη δανική οικονομία. 

Τους τελευταίους μήνες, η αγοραία αξία της Novo Nordisk έχει ξεπεράσει το μέγεθος της οικονομίας της Δανίας. Η αυξανόμενη τιμή της μετοχής της την έχει καταστήσει τη δεύτερη πιο πολύτιμη δημόσια εταιρεία στην Ευρώπη, μετά τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH. Με άλλα λόγια, υπάρχει η Novo Nordisk, και υπάρχει η υπόλοιπη οικονομία.Ο λόγος: Ozempic και Wegovy, δύο φάρμακα της Novo Nordisk που έχουν φέρει επανάσταση  στον τομέα της κλινικής παχυσαρκίας.

Το Ozempic είναι το σύμπτωμα που φανερώνει ένα μεγάλο πρόβλημα

Τα Ozempic και Wegovy τα παίρνουν (το πρώτο είναι μια πανάκριβη θεραπεία αν δεν συνταγογραφηθεί) οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά, γρήγορα και χωρίς κόπο ως κατασταλτικό της όρεξης. Όποιος έχει επισκεφθεί έναν διατροφολόγο ξέρει ότι για να χάσεις κιλά πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις (ο δύσκολος κι ανιαρός δρόμος του στήθους κοτόπουλο με σαλάτα) και να αυξήσεις τις καύσεις του μεταβολισμού (με γυμναστική ή κάποια σωματική δραστηριότητα). Όποιος προσπαθεί να χάσει κιλά με διατροφή και γυμναστική, ξέρει ότι είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Πρέπει να προετοιμάζεις τα γεύματά σου και να πλανάρεις τη ζωή σου γύρω από τις σχεδόν καθημερινές προπονήσεις σου. Θα πεις όχι σε εξόδους για ποτά με φίλους για να μην χάσεις το glutes and abs της Παρασκευής. 

Το Ozempic είναι πλέον τόσο διάσημο όσο το Botox και το Viagra

Κάποιοι προτιμούν να κάνουν μια ένεση και να συνεχίσουν να τρώνε ελεύθερα σχεδόν δύο γεύματα την ημέρα (και όχι απλά να μην παίρνουν γραμμάριο αλλά να χάνουν κιόλας). Κάνουν την ένεση Ozempic στην κοιλιά τους ή στους μηρούς τους, χωρίς να είναι ούτε κλινικά παχύσαρκοι ή διαβητικοί. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, τα άτομα που παίρνουν το φάρμακο χάνουν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους. Το ξέρει και ο Elon Musk που το χρησιμοποιεί. 

Στιλίστες, φωτογράφοι, μοντέλα, γνωστοί pr στον κόσμο της μόδας μιλούν ανοιχτά για τις θαυματουργές ενέσεις. Όχι όμως και για τις παρενέργειες τους. Τη στιγμή που σταματάς να το παίρνεις, θα πάρεις περισσότερο βάρος.

Και δεν μιλούν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, πως κάνουν ενέσεις πίσω από κλειστές πόρτες την ίδια στιγμή που μιλούν για το body positivity και τη συμπερίληψη μοντέλων plus size σε πασαρέλες και καμπάνιες ρούχων. Το Ozempic έγινε το Facetune τους

Το Ozempic γίνεται ολοένα πιο δυσεύρετο και φυσικά πιο ακριβό. Οι διαβητικοί δεν μπορούν να το βρουν για τις θεραπείες τους (μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Και η βιομηχανία της μόδας κανονικοποιεί τη χρήση του. Όλοι ξέρουν τι είναι και οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν. Γιατί; Γιατί θέλουν να μοιάζουν με την εκδοχή του εαυτού τους που ποστάρουν στο Instagram. Και θα υπομείνουν τη ναυτία, τους εμετούς, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα του Ozempic για να το πετύχουν. Πιστεύουν ότι το αδύνατο σώμα αξίζει ηθικές, οικονομικές και γαστρεντερικές θυσίες. Καμία θαυματουργή θεραπεία δεν είναι ακίνδυνη. Δεν ξέρουν στον FDA αν είναι επικίνδυνη η χρήση του για καρκίνο του θυρεοειδούς. Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές.

Μάλλον είναι ακαταμάχητη η υπόσχεση του Ozempic, το ίδιο ελκυστική με τους τίτλους clickbait «Πώς να χάσετε 5 κιλά σε 10 μέρες». Η ηθική χρεοκοπία του Ozempic είναι ότι έγινε συνώνυμο της δίαιτας, χωρίς καν να είναι δίαιτα, για εκείνα τα άτομα που δεν αποδέχτηκαν ποτέ το body positivity.