OPINIONS

MasterChef: Ο Μπόμπαινας και ο τίτλος που κρατά και μετά την αποχώρησή του

Star

Ο Δημήτρης Ταϊρίδης ή αλλιώς ο Μπόμπαινας, είναι ο παίκτης του φετινού MasterChef που έχει συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλον. Ο Δημήτρης Ταϊρίδης μπήκε στο reality μαγειρικής του Star με σκοπό να πείσει τους πάντες ότι είναι ο καλύτερος μάγειρας στο παιχνίδι κι ίσως παράλληλα εκείνος που έχει περάσει τα περισσότερα στη ζωή του. Και ικανότητες και life story δηλαδή και τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Η απάντηση δινόταν σχεδόν καθημερινά στο Twitter μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του: Όλα.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ταϊρίδης και γιατί μας έχει απασχολήσει τόσο πολύ φέτος; Ο Μπόμπαινας του MasterChef έχει καταφέρει να βγάλει πολλά πρόσωπα on camera. Πρόσωπα τα οποία το κοινό παρακολουθεί από επεισόδιο σε επεισόδιο του MasterChef. Το πρόσωπο του στρατηγικού παίκτη, το άλλο του παίκτη που έχει «τσακωθεί με την αλήθεια», εκείνο του ανθρώπου που ονειρεύεται να ανοίξει ξανά την επιχείρησή του και την πιο ευαίσθητη πλευρά του όταν μίλησε για τη θετή του κόρη. Κυρίως το πρόσωπο του παίκτη που κατηγορεί όλους τους άλλους για την δική του συμπεριφορά και στάση μέσα στο MasterChef. Ένας άνθρωπος, 1000 πρόσωπα και μία διάθεση σταθερή από το κοινό όπως αυτό εκφράζεται στο Twitter. Ο Μπόμπαινας του MasterChef κράτα τα σκήπτρα του πιο αντιπαθή παίκτη της σεζόν. Θα αλλάξει χέρια ο τίτλος, μετά την αποχώρησή του;

Ο Μπόμπαινας και η Μπόμπαινα

Ο Μπόμπαινας είχε μία παράδοση να ακολουθήσει στην εστίαση, καθώς η οικογένειά του είχε το εστιατόριο Μπόμπαινα, το οποίο ο Δημήτρης Ταϊρίδης μπήκε στο MasterChef με απώτερο σκοπό να ξανανοίξει. Ο ίδιος έδωσε το όνομα «Μπόμπαινας» στον εαυτό του για να μας θυμίζει αυτή τη μαγειρική του ιστορία.

Παράλληλα, μιλά σε κάθε επεισόδιο σχεδόν, για τα 30 χρόνια της προϋπηρεσίας του στην εστίαση, ενώ αυτή η προϋπηρεσία δεν αντικατοπτρίζεται και τόσο συχνά στα πιάτα του με αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζει τους κριτές. Έτσι η ομάδα της οποίας τέθηκε από μόνος του στην αρχή –με απόφαση του Γιάννου στη συνέχεια– αρχηγός, χάνει πιο συχνά απ’ ό,τι θα δικαιολογούσε η μαγειρική του δεινότητα.

Ο ίδιος έχει το όνειρο να ανοίξει ξανά τη Μπόμπαινα, αλλά το Twitter κι εμείς εδώ στο LadyLike, απορούμε ποιος θα πάει να φάει ξανά στο εστιατόριό του με την συμπεριφορά που βλέπουν να υιοθετεί μέσα στο MasterChef. Αρκεί να λες ότι έχεις ιστορία και γνώσεις; Αρκεί να έχεις ένα ευγενές όνειρο; Μερικές φορές τα reality shows έχουν αποδείξει ότι αρκεί. Αρκεί να μην είναι ευγενής μόνο ο σκοπός σου, αλλά κι εσύ ο ίδιος. Ο Δημήτρης Ταϊρίδης έχει μπερδέψει την πείρα με την αλαζονεία κι αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Οι 5 προσωπικότητες του Μπόμπαινα στο MasterChef

Η αγαπημένη του φράση στο παιχνίδι είναι «να πέφτουν οι μάσκες», κι όμως ο Μπόμπαινας δείχνει με κάθε του απόφαση, κάθε του δικαιολογία περί στρατηγικής και κάθε ψηφοφορία, να ρίχνει μόνο τη δική του μάσκα. Κάποτε είχε πει ότι θα αυτοπροταθεί για υποψήφιος αν δεν πάρει η ομάδα του τη νίκη κι άλλαξε γνώμη χρησιμοποιώντας την ασυλία του για να μην τον ψηφίσουν οι συμπαίκτες του. Άλλους συμπαίκτες του τους έχει κατηγορήσει για άθλια συμπεριφορά χωρίς να έχει προηγουμένως δείξει ότι κάτι τον έχει ενοχλήσει.

Έχει ετοιμάσει τα πράγματά του κάνοντας ότι έχει αποφασίσει την οικειοθελή του αποχώρηση, αλλά τελικά είπε πώς το έκανε για να δει πώς θα φαινόταν στους συμπαίκτες του. Αν ο Σάμουελ Μπέκετ μπορούσε να δει MasterChef το θέατρο του παραλόγου θα αποκτούσε έναν νέο ήρωα εμπνευσμένο από τον Μπόμπαινα.

«Με έχουν βάλει στη γωνία και με γ@@@ε. Ειλικρινά σου μιλώ γιατί να το περάσω όλο αυτό; Γιατί; Ο Βαλέχας ξεκίνησε σήμερα δεν είσαι καλός μάγειρας. Ξέρεις ποιος είναι ο Μπόμπαινας; Έχεις φάει από τα χέρια μου; Ήρθες ποτέ στο μαγαζί μου;», είχε πει πριν λίγες ημέρες ο Μπόμπαινας στην κάμερα του MasterChef. Έτσι νιώθει κι έτσι είπε. Σήμερα. Γιατί αύριο μπορεί να νιώθει αλλιώς. Σήμερα είναι επίσης φίλος «λίγο με τον Τζόναθαν, λίγο με την Ελισάβες». Προχθές ήταν με τον Γιάννο.

Το συμπέρασμα για τις συμπεριφορές του Δημήτρη, που προκαλούν την οργή των συμπαικτών του και του κοινού, το είχε βγάλει ο Γρηγόρης από νωρίς στο MasterChef. «Ο Δημήτρης λέει πολλά ψέματα. Άλλα σου λέει το πρωί, άλλα το βράδυ και άλλα το μεσημέρι. Ζει σε μία άλλη πραγματικότητα», είχε πει. O Βασίλης Βαλέχας, ο οποίος με την αποχώρησή του έκανε το Twitter να κλάψει αφού «έσωσε» τον Μπόμπαινα από το οριστικό «αντίο» στο MasterChef, είχε μιλήσει για τις «5 προσωπικότητές του», μετά την αποχώρησή του στο Breakfast @Star.

Όταν έδειξε το ευαίσθητό του πρόσωπο στο MasterChef και δεν «λύγισε» κανείς

Ενδεικτικό του πόσο αλγεινή εντύπωση έχει κάνει η συμπεριφορά του Δημήτρη Ταϊρίδη στο τηλεοπτικό κοινό του φετινού MasterChef, είναι πως ακόμα κι όταν μίλησε για τη συγκινητική σχέση του με τη θετή του κόρη, δεν ίδρωσε κανενός το αυτί.

«Θέλω να δηλώσω ότι σήμερα είμαι και λίγο συγκινημένος γιατί είχα επικοινωνία με την Ιωάννα και μίλησα και με την Ζούμπι μας. Η Ζούμπι μας είναι ένα παιδί με σύνδρομο Wilson, το οποίο υπεραγαπάω. Μπορεί να μην είμαι ο βιολογικός της πατέρας, αλλά είναι μια καρδιά μεγάλη και μου έδωσε και δύναμη», είχε πει τότε ο Μπόμπαινας αλλά το Twitter έμεινε ασυγκίνητο από τη δικά του συναισθήματα.

Ακόμα κι ο πάντα μειλίχιος Ηλίας Μαμαλάκης, που συμμετείχε ως guest κριτής στο MasterChef δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και μίλησε για την τοξικότητα της συμπεριφοράς του Δημήτρη Ταϊρίδη. Και κάπου εκεί, όταν ξέσπασε ακόμα και ο Ηλίας Μαμαλάκης, η απορία δημιουργήθηκε: Υπάρχει κανείς που μπορεί να υποστηρίξει τον Μπόμπαινα στο φετινό MasterChef; Απάντηση δεν θα βρεις. Η απορία η πιο ουσιαστική είναι άλλη. Γιατί πάντα μοιάζει να υπάρχει ένας «Μπόμπαινας» σε κάθε reality show;

Πόσο απαραίτητος είναι ένας «Μπόμπαινας» σε κάθε reality show;

Ο Μπόμπαινας του φετινού MasterChef κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού φακού και την αντιπάθεια του τηλεοπτικού κοινού. Και το πέτυχε με τη γνωστή (ξεπερασμένη στα μάτια μου) συνταγή. Υιοθετώντας μία κακή συμπεριφορά με συχνά ξεσπάσματα, που όπως είδαμε από το trailer ήδη του επεισοδίου της Παρασκευής 18 Μαρτίου, ούτε ο Σωτήρης Κοντιζάς δεν άντεξε, και παράλληλα απαιτώντας τον σεβασμό των συμπαικτών του για την ηλικία του και την προϋπηρεσία του.

Ο Δημήτρης Ταϊρίδης, δεν έχει μάθει ακόμα πως ο σεβασμός κερδίζεται και πως το γεγονός ότι δούλευε σε μία οικογενειακή επιχείρηση δεν σημαίνει ότι έμαθε να συνεργάζεται και καλά με τους άλλους ή ότι έχει δοκιμαστεί ουσιαστικά και πλήρως στην αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε στη «συνταγή» του και μία δόση «έχω περάσει δύσκολα στη ζωή μου» και πίστευε ότι όλα αυτά αυτά είναι αρκετά για να μπορεί να συμπεριφέρεται σαν «κλασσικός κακός» της ελληνικής reality TV. Είναι μία «συνταγή» που έχουν ακολουθήσει πολύ. Από την Ευαγγελία Δερμετζόγλου που κέρδισε στο πρώτο πρώτο Survivor επειδή ήταν ένα τσικ λιγότερο αντιπαθής στους ανταγωνιστές της από τον Νίκο, μέχρι την τριάδα της φωτιάς του GNTM και τον Τζώρτζη Παπανικολάου του MasterChef 2, πάντα υπάρχει χώρος για τον παίκτη που «προκαλεί» τους συμπαίκτες του με κάθε αφορμή μπλέκοντάς τους σε παρεξηγήσεις, εξηγήσεις, σπατάλη ενέργειας και ένα γενικότερο σπάσιμο νεύρων.

Κι ο Μπόμπαινας του MasterChef όπως και όλοι οι παραπάνω, δεν έμαθε από το ίδιο το παιχνίδι ποτέ ότι έκανε κάπου λάθος. Δεν τον σκούντηξε κανείς για να του πει «Πάρ’ το αλλιώς, κούρασες» μέχρι που αποχώρησε. Κι αυτό δεν έγινε πολύ απλά γιατί η ιστορία το δείχνει ξανά και ξανά πως ένας παίκτης σαν τον Μπόμπαινα είναι απαραίτητο συστατικό κάθε reality της ελληνικής και όχι μόνο τηλεόρασης, όπως την έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια.

Ο Δημήτρης Ταϊρίδης ήταν το reality κομμάτι του μαγειρικού διαγωνισμού. Το απαραίτητο συστατικό του πιάτου που μας σέρβιραν μέχρι τώρα. Δεν είναι όμως, το πιάτο που απολαμβάνουμε.

Αυτό το τελευταίο έχει «συστατικά» πολύ πιο φωτεινές προσωπικότητες. Έχει τα αστεία του Σταύρου Βαρθαλίτη, έχει τη θετικότητα και την ευστροφία του Παύλου Χάππιλου. Έχει την καλοσύνη της Μαργαρίτας, έχει -για να μιλήσω και με τα φετινά δεδομένα- την γλυκύτητα της Πόπης και την χαρά της ζωής του Τζόναθαν.

Ίσως μετά την αποχώρησή του Δημήτρη από το MasterChef, στραφούμε πάλι σε κατσαρόλες και παρασκευές με την ησυχία μας. Μέχρι τώρα πάντως, ένα μόνο συμπέρασμα μπορεί να βγει για τον Μπόμπαινα και τα 1000 πρόσωπα του. Έφυγε με τον τίτλο του παίκτη που «αγαπάμε να μισούμε».