ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασίλισσα Ελισάβετ: 7 πράγματα που ίσως αναρωτιέσαι για την κηδεία και την επόμενη μέρα για τη βασιλική οικογένεια

© 2022 Kirsty Wigglesworth/pool/AP IMAGES

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022. Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου οι πόρτες του Αβαείου του Westminster άνοιξαν και οι πενθούντες από όλον τον κόσμο, βρέθηκαν εκεί για να δώσουν το «παρών» στην πρώτη εθνική κηδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1965.

Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας, έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε πένθος το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποκορύφωμα της περιόδου πένθους της χώρας συμβαίνει τη στιγμή που μιλάμε και μπορείς να παρακολουθήσεις ότι συμβαίνει στο Αβαείο του Westminster στο σχετικό Live blog που πραγματοποιεί το NEWS24/7.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τελείται στον ίδιο ναό όπου παντρεύτηκε το 1947 τον πρίγκιπα Φίλιππο και εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η στέψη της το 1953. Το Αβαείο του Westminster είχε μέχρι σήμερα συνδεθεί με τα θετικά γεγονότα της ζωής της βασιλικής οικογένειας, ενώ αυτή είναι η πρώτη κηδεία που διεξάγεται εκεί μετά τον 18ο αιώνα. Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα απ’ όλο τον κόσμο καλύπτουν ζωντανά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί εκεί συμμετέχει σε ένα ιστορικό γεγονός για τη Βρετανία ακούραστα εδώ και μέρες, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό της βασίλισσάς της Αγγλίας.

Το γεγονός της κηδείας είναι μία θλιβερή στιγμή για τους οικείους της βασίλισσας και τα μέλη του λαού της που την αγάπησαν κι είναι ταυτόχρονα ένα υπερθέαμα που θα μεταδοθεί από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Απλά, καθώς η τελευταία μονάρχης της Αγγλίας έμεινε στον θρόνο για 70 και βάλε χρόνια, λογικό είναι κάποια πράγματα να σου φαίνονται πρωτόγνωρα και κάποιες απορίες να σου γεννιούνται. Εμείς παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποια ερωτήματα που μπορεί να έχεις για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και την επόμενη μέρα στην Αγγλία και τις απαντήσεις τους.

Ποιοι είναι οι «αμφιλεγόμενοι» προσκεκλημένοι στην κηδεία;

Πολυάριθμοι εστεμμένοι, πολιτικοί, αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Μέσα στο Αβαείο του Westminster θα παρευρεθούν μόνο αρχηγοί κρατών και μόνο ένας ή δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην κηδεία, είναι και κάποια αμφιλεγόμενα πρόσωπα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Charles Michel που θα βρεθούν εκεί παρά τις εντάσεις που έφερε το Brexit στις σχέσεις Αγγλίας και Ε.Ε. O σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman, που έχει παραμεριστεί απο τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του Jamal Khashoggi, είχε προσκληθεί, ωστόσο, δεν θα παρευρεθεί.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεν θα παρευρεθεί, ωστόσο, θα βρίσκεται εκεί, ο αντιπρόεδρος της Κίνας παρόλο που σε μία αντιπροσωπεία της χώρας δεν επετράπει να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσας, καθώς η Κίνα είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος Βρετανών κοινοβουλευτικών που είχαν ασκήσει κριτική στις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ωστόσο, η σύζυγός του, Olena Zelenski απέτισε φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τι ακριβώς θα συμβεί στην κηδεία;

Στις 10.44 ώρα Αγγλίας το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρθηκε από τη βουλή στο Αβαείο του Westminster. Το φέρετρο μεταφέρεται σε μία βάση κανονιού από τον θάνατο της βασίλισσας Victoria μέχρι σήμερα. Η τελετή ξεκίνησε στις 11 ώρα Αγγλίας, με τον Επίσκοπο του Westeminster David Hoyle επικεφαλής.

Μετά τη λειτουργία θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία από το Αβαείο προς το Buckingham Palace και το Wellington Arch κοντά στο Hyde Park. Απο εκεί το φέρετρο θα ταξιδέψει στο κάστρο του Windsor. Η βασίλισσα θα ταφεί σε μία ιδιωτική τελετή εκεί όπου βρίσκεται θαμμένος και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, στο King George VI memorial chapel του παρεκκλήσιου του St George στο κάστρο του Windsor (όπου είχαν παντρευτεί ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle το 2018).

Τι θα γίνει με τα corgis που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ;

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γνωστό ότι είχε τεράστια αδυναμία στα σκυλιά της, τα οποία χρησιμοποιούσε και ως αφορμή για να ξεκινήσει διπλωματικές συζητήσεις. Ιδιαίτερα αγαπούσε τα corgis της, ράτσα από την οποία είχε αποκτήσει τουλάχιστον 30 σκυλιά στη ζωή της. Το πρώτο της corgi της το είχε χαρίσει ο πατέρας της στα 18α γενέθλιά της.

Τα δύο τελευταία corgis της ζωής της, τώρα ζούν με τον πρίγκιπα Andrew και την πρώην συζύγό του Sara, τη δούκισσα του York. Ο πρίγκιπας Andrew και η πριγκίπισσα Sarah συνεχίζουν να ζουν μαζί, και ήταν εκείνοι που είχαν δωρίσει τα δύο corgis στην βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

Τι γίνεται με τον πρίγκιπα Andrew;

Ο πρίγκιπας Andrew, ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ βρισκόταν στο προσκήνιο αυτές τις μέρες, ακολουθώντας συχνά το φέρετρο της μητέρας του καθώς μεταφερόταν από μέρος σε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα έγινε στόχος της οργής του κοινού σε κάποια από αυτά τα μέρη που επισκέφθηκε, γιατί ο λαός δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει τη στενή του σύνδεση με τον Jeffrey Epstein που είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες sex trafficking ανηλίκων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί απο τη Virginia Giuffre για βιασμό όταν ήταν έφηβη. Ο πρίγκιπας Andrew είχε αρνηθεί την κατηγορία και το 2019 κατέληξαν να λύνουν εξωδικαστικά το ζήτημα με την καταγγέλουσα.

Παρόλο που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και του αφαιρέθηκε ο τίτλος HRH (His Royal Hihgness), αλλά και οι δράσεις του στον στρατό και οι φιλανθρωπικές ασχολίες του, δημοσιεύματα θεωρούν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πίστευε ότι κάποτε τα πράγματα θα εξομαλύνονταν για τον γιο της. Ένα νέο βιβλίο για την υπόθεση υποστηρίζει ότι η βασιλική οικογένεια κάλυψε πλήρως τον πρίγκιπα Andrew.

«Andrew είσαι ένας ανώμαλος παλιόγερος» του φώναξε κάποιος στις 12 Σεπτεμβρίου στο Εδιμβούργο. Ο άντρας συνελήφθη για διατάραξη ησυχίας. «Οι άνδρες με εξουσία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να κάνουν σεξουαλικά εγκλήματα και να τη γλιτώνουν γι’ αυτά», είπε ο άντρας στου δημοσιογράφους.

Τι θα αλλάξει στα ταξίδια του πρίγκιπα William;

Ο πρίγκιπας William ως ο επόμενος διάδοχος του θρόνου θα πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύει. O πρίγκιπας William δεν θα μπορεί να ταξιδεύει μαζί με όλα του τα παιδιά σύμφωνα με το πρωτόκολλο, καθώς ο πρίγκιπας George βρίσκεται τρίτος σε σειρά διαδοχής στον θρόνο της Αγγλίας. Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι δεν μπορούν δύο διάδοχοι του θρόνου να ταξιδεύουν μαζί για λόγους ασφαλείας. Άδεια για να ταξιδεύει το παιδί με τους γονείς του μπορούσε μέχρι σήμερα να δίνει μόνο η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο, αυτό το δικαίωμα χανόταν μόλις ο πρίγκιπας George θα γινόταν 12 ετών.

Μένει να δούμε αν ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει να επιτρέπει για τα επόμενα χρόνια στον 9χρονο σήμερα, πρίγκιπα George, να ταξιδεύει μαζί με τον πρίγκιπα William ή αν θα αλλάξουν άμεσα οι ταξιδιωτικές τους συνήθειες.

Τι θα συμβεί με τα χρήματα που απεικονίζουν τη βασίλισσα Ελισάβετ;

Το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ είναι παντού στα χρήματα των χωρών της κοινοπολιτείας. Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται αν τώρα που πέθανε θα χρειαστεί να εκδοθούν νέα χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του Κάρολου, ο οποίος έγινε βασιλιάς. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αλλά μάλλον θα πάρει καιρό μέχρι να αντικατασταθούν τα νομίσματα. Σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας, θα πάρει περίπου δύο χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν νομίσματα με το πρόσωπο του βασιλιά Κάρολου, και εντωμεταξύ τα νομίσματα με τη βασίλισσα πάνω τους θα είναι νόμιμα και θα κυκλοφορούν κανονικά. Η μεγάλη αλλαγή θα είναι στην φορά του προσώπου του Κάρολου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κοίταζε δεξιά και ο Κάρολος θα κοιτάζει στα αριστερά, σύμφωνα με την παράδοση της Βρετανίας να αλλάζει την κατεύθυνση του προσώπου των μοναρχών στα νομίσματα, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Πότε θα γίνει η στέψη του βασιλιά Κάρολου;

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει στεφθεί ακόμα επισήμως. Η τελετή θα λάβει χώρα κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε στεφθεί 16 μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της, οπότε μάλλον και για τον Κάρολο θα πάρει αρκετό καιρό, μέχρι να φορέσει το στέμα του. Η τελετή της ενθρόνισής του σχεδιάζεται από τώρα και το κωδικό της όνομα είναι Operation Golden Orb.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να έχει μία λιγότερο πολυτελή τελετή σε σχέση με εκείνη της μητέρας του. Επιπλέον, αν και η λειτουργεία θα είναι σύμφωνη με την αγγλικανική εκκλησία, η τελετή θα είναι περισσότερο συμπεριληπτική προς πολλές θρησκείες για να συμβολίσει την πολυπολιτισμική Βρετανία.