ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Βασίλισσα Ελισάβετ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για εκείνη

@2022 Jonathan Brady/Pool Photo via AP Images

Η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία ζωή γεμάτη ανατροπές των βεβαιοτήτων της. Εκεί που πίστευε ότι ο θρόνος ήταν κάτι που σίγουρα δεν την αφορούσε, ο θείος της παραιτήθηκε, ο πατέρας της έγινε βασιλιάς και εκείνη ετοιμάστηκε για τη διαδοχή. Εκεί που πίστευε ότι θα ζήσει μία ζωή χωρίς σκάνδαλα κάποια από τα παιδιά της φρόντισαν να πάρουν διαζύγιο, κάποια να εμπλακούν με υποθέσεις trafficking (λέγε με πρίγκιπα Andrew), αλλά και να ξαναπαντρευτούν ακόμα κι αν η εκκλησία της οποίας υπήρξε αρχηγός λόγω θέσης απαγόρευε κάτι τέτοιο. Υπολόγιζε τα εγγόνια της να είναι πάντα στο πλευρό της κι όμως ο Harry την εγκατέλειψε για μία «πιο κανονική» ζωή. Η ζωή της ήταν ανατρεπτική αλλά από την άλλη ανατρεπτική ήταν και η ίδια. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε αλλά άφησε πίσω της μία ζωή μυθιστορηματική.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρά τις ανατροπές της ζωής της, τα Annus horribilis της και τις αναταραχές, ήταν εκείνη που σταθερά για 70 χρόνια κράτησε το τιμόνι της οικογένειάς της και της Βρετανίας, ακόμα κι αν το τελευταίο το έκανε χωρίς να της επιτρέπεται να εκφραστεί πολιτικά μόνο με το κύρος και τη διακοσμητική αξία του ρόλου της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926. Στα 96 χρόνια της πολύ δημόσιας ζωής της ίσως κατάφερες να μάθεις τα πάντα γι’ αυτήν. Ίσως και όχι. Ακολουθούν μερικά λιγότερα γνωστά πράγματα για τη μακροβιότερη μονάρχη της σύγχρονης ιστορίας, που αποχώρησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, «ήρεμη στο Balmoral το απόγευμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού του Buckingham.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε σε ένα σπίτι του Λονδίνου

Μπορεί να έγινε βασίλισσα αλλά η Ελισάβετ δεν γεννήθηκε σε παλάτι. Γεννήθηκε σε ένα σπίτι στο Mayfair, μία καλή συνοικία του Λονδίνου. Το σπίτι όπου γεννήθηκε το πρώτο παιδί του τότε δούκα και της δούκισσας του York, δηλαδή του μετέπειτα βασιλιά Γεώργιου και της βασιλομήτωρος βρισκόταν στο νούμερο 17 της Bruton Street. To σπίτι αυτό ανήκε στους παππούδες της από την πλευρά της μητέρας της και τελικά κατεδαφίστηκε το 1937. Πλέον στέκει στη θέση του ένα κτίριο γραφείων, που στο πλάι του έχει ένα κινέζικο εστιατόριο.

Όλοι μιλούσαν για την αίσθηση του χιούμορ της

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να είχε ταχθεί στο καθήκον της αλλά δεν έχανε ποτέ την αίσθηση του χιούμορ της. Λίγο πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της, δημοσιογράφος του BBC διηγήθηκε τη στιγμή που είχε συναντήσει έναν Αμερικανό τουρίστα στους κήπους του Buckingham όπου περπατούσε φορώντας το μαντίλι της και κανένα πολύχρωμο ταγέρ από αυτά με τα οποία την είχαμε συνηθίσει. Ο δημοσιογράφος τη ρώτησε αν είχε συναντήσει ποτέ τη βασίλισσα και η Ελισάβετ απάντησε δείχνοντας τον άνθρωπο που τη συνόδευε: «Εγώ όχι, αλλά αυτός ναι».

Ο πρίγκιπας Harry είχε μιλήσει πολλές φορές ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τη Βρετανία και τον ρόλο του ως εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας για το χιούμορ της που τους ένωνε και που ήταν για εκείνον το καλύτερο χαρακτηριστικό της. Ήταν επίσης πολύ καλή μίμος κατά γενική ομολογία όσων την γνώρισαν.

Τα πολλαπλά της γενέθλια

Μπορεί να γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 αλλά οι πολλαπλοί εορτασμοί τους θα μπορούσαν να μπερδέψουν τον καθένα. Δεν υπήρχε σταθερή ημερομηνία για τα επίσημα γενέθλιά της. Γιορτάζονταν είτε το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο Σάββατο του Ιουνίου και την ημερομηνία καθόριζε κάθε φορά η κυβέρνηση.

Στην Αυστραλία γιόρταζαν τα γενέθλιά της τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουνίου, ενώ στον Καναδά τα γιόρταζαν την πλησιέστερη Δευτέρα στις 24 Μαΐου, στα γενέθλια της βασίλισσας Βικτωρίας.

Μόνο η βασίλισσα Ελισάβετ και οι κοντινοί της άνθρωποι γιόρταζαν τα γενέθλιά της ιδιωτικά την αληθινή ημερομηνία της γέννησής της.

Ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που ήταν ενεργό μέλος των ενόπλων δυνάμεων

Υπήρχαν πριγκίπισσες πριν από εκείνη που είχαν υπηρετήσει τιμητικά ως στρατηγοί τμημάτων του στρατού αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε έναν πιο ενεργό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 έμαθε μάλιστα να οδηγεί στρατιωτικά οχήματα και υπηρέτησε στο τμήμα γυναικών του Βρετανικού Στρατού. Την ημέρα που η Ευρώπη γιόρτασε τη νίκη κατά του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η βασίλισσα Ελισάβετ βγήκε στους δρόμους του Λονδίνου για την αυτοσχέδια, αυθόρμητη γιορτή φορώντας τη στρατιωτική στολή της. Ήταν άλλωστε η μονάρχης, που ως βασίλισσα είναι η αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία του λαού στα 21α της γενέθλια

βασίλισσα Ελισάβετ Από την ομιλία της στα 21 της χρόνια. / @2022 File/AP Images
Από την ομιλία της στα 21 της χρόνια.

Το 1947 η μέλλουσα βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε την πρώτη της περιοδεία στη Νότιο Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, με τους γονείς της και τη μικρότερη αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Γιόρτασε τα 21α της γενέθλια στο Cape Town και σε ένα ραδιοφωνικό της μήνυμα προς το λαό της Κοινοπολιτείας υποσχέθηκε να αφιερώσει τη ζωή της στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε περισσότερα από 2,5 χιλιάδες δώρα γάμου όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947

βασίλισσα Ελισάβετ @2022 AP Images

Αφού αρραβωνιάστηκε με τον πρίγκιπα Φίλιππο, στις 9 Ιουλίου 1947, οι καλεσμένοι στον γάμο όπως και οι πολίτες κλήθηκαν από το παλάτι να ξεκινήσουν να στέλνουν γαμήλια δώρα για να γιορτάσουν το γεγονός. Ο Καναδος πρωθυπουργός William Lyon Mackenzie King, έστειλε ασημικά αντίκες κι ένα παλτό mink ως επίσημα γαμήλια δώρα του Καναδά.

Πολίτες από όλο τον κόσμο της έστειλαν φαγητό σε κονσέρβες (καθώς ήταν ακόμα πολύ πρόσφατος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ελλείψεις φαγητού ήταν σημαντικές) και καλσόν. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 και παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του. Έκλεισαν 73 χρόνια γάμου. Απέκτησαν μαζί 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

Ήταν η πρώτη μονάρχης που στέφθηκε σε τελετή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952 ο βασιλιάς Γεώργιος πέθανε και στις 2 Ιουνίου 1953, η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα στο Westminster Abbey. Ήταν η πρώτη μονάρχης που στέφθηκε μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες. Όλη η διαδικάσια της στέψης εκτός από το μύρωμά της, κινηματογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν σε 277 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι πήραν μάλιστα την πρώτη τους τηλεόραση με αυτή την αφορμή.

Στιγμιότυπο από τη στέψη της. / @2022 AP Images
Στιγμιότυπο από τη στέψη της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε περισσότερα από 30 corgis στη ζωή της

Τα hobbies της βασίλισσας περιλάμβαναν το να περνάει χρόνο στην εξοχή, να κάνει ιππασία και να βγάζει βόλτα τους σκύλους της. Η αγαπημένη της ράτσα ήταν τα Pembroke Welsh corgi. Το corgi της, Susan την ακολούθησε στο ταξίδι του μέλιτός της, ενώ ένα κουτάβι corgi ήταν το δώρο της οικογένειάς της την άνοιξη του 2021. Τα βασιλικά corgis έγιναν μέρος της δημόσιας εικόνας της ως βασίλισσα. Μάλιστα ένα βρετανικό νόμισμα που κυκλοφόρησε στο χρυσό Ιωβηλαίο της, το 2002, απεικόνιζε τη βασίλισσα με ένα corgi.

Έκανε τα περισσότερα ταξίδια ως μονάρχης στην ιστορία

Οι γονείς και οι παππούδες της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν ταξιδέψει πολύ στην βρετανική Αυτοκρατορία, μία συνήθεια που απογείωσε εκείνη. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει το ρεκόρ των περισσότερων χωρών που έχει επισκεφτεί ένας μονάρχης: Περισσότερες από 120 χώρες σε 6 ηπείρους.

Υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας και της κοινοπολιτείας

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και στην ιστορία της Κοινοπολιτείας, όταν πέρασε την βασίλισσα Victoria που ήταν μονάρχης για 64 χρόνια.