WOMEN TODAY

Ursula von der Leyen: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

AP Photo/Markus Schreiber

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της Ursula von der Leyen στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος. Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1958, η Ursula von der Leyen, έζησε στο Ιξέλ τα πρώτα 13 χρόνια της ζωής της. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, εργαζόταν ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ίδρυσή της. Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Συνέχισε σπουδάζοντας ιατρική, με ειδικότητα στη γυναικολογία στο Αννόβερο. Το 2015 αντιμετώπισε κατηγορίες λογοκλοπής για τη διδακτορική της διατριβή ωστόσο το Πανεπιστήμιο έκρινε ότι δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά παραπτώματα για να της αφαιρεθεί ο τίτλος.

Sophia Kembowski/dpa via AP

Sophia Kembowski/dpa via AP

Άρχισε να ασχολείται με την πολιτική σε ηλικία 43 ετών, και από τότε είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος Χριστιανών Δημοκρατών (CDU) της Merkel. Ανάμεσα στο 2001 και το 2004 ανέλαβε διάφορους πολιτικούς ρόλους στο Ανόβερο και μετά εκλέχθηκε στη βουλή της Κάτω Σαξονίας το 2003 κι έγινε Υπουργός Υγείας, υπεύθυνη για τα κοινωνικά ζητήματα, τις γυναίκες, και την οικογένεια.

 

Διάβασε ακόμα: Η Angela Merkel στην Αθήνα με σακάκι ματζέντα και 5 ακόμα εμφανίσεις γιατί το χρώμα δεν το φοβάται

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Heiko von der Leyen, με καταγωγή από τον οίκο der Leyen, έναν από τους παλιότερους αριστοκρατικούς οίκους της Γερμανίας. Μαζί απέκτησαν επτά παιδιά τον Ντέιβιντ, τον Έγκμοντ, τη Σοφί- Σαρλότ, την Ντονάτα, τη Βικτόρια, τη Γιοχάνα και την Γκράτσια. «Ο Heiko ανέλαβε τον μητρικό ρόλο αφού αναγκαζόμουν να λείπω ώρες και πολλές φορές μέρες από το σπίτι» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

AP Photo/Markus Schreiber

AP Photo/Markus Schreiber

Από το 2003 ως το 2005 η von der Leyen ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Η Ursula αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Angela Merkel, το 2005. Η πορεία της στην πολιτική δε σταμάτησε εκεί αφού ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017. Στην τελευταία της θητεία στο υπουργείο Άμυνας ο γερμανικός Τύπος είχε να γράψει πολλά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα δημοσιεύματα την ήθελαν να «εκβιάζει» την Merkel προκειμένου να κερδίσει την επανατοποθέτησή της ακόμα και με αποχώρηση από την πολιτική.

AP Photo/Markus Schreiber

AP Photo/Markus Schreiber

Στο ενεργητικό της καταγράφονται μονάχα νίκες. Άλογο κούρσας για τους περισσότερους που έβλεπαν την επιρροή της να αυξάνεται διαρκώς. Τοπ δεξί χέρι της Angela Merkel καταγράφει ακόμα μία προσωπική επαγγελματική επιτυχία. Γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις. 

AP Photo/Markus Schreiber

 AP Photo/Markus Schreiber

Πέρα από τα γερμανικά, μιλά εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά. Υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Η ποικιλομορφία, ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτιστικών και ιστορικών ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης, η αποφυγή της παράβασης του κράτους δικαίου, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε» ανέφερε η ίδια. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως την οικογένεια και τη θρησκεία, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσο ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται.

Διαβάστε ακόμα: Οι 12 χώρες που κυβερνώνται από γυναίκες

Το έργο της στα υπουργεία από όπου πέρασε ουδέποτε έμεινε απαρατήρητο. Ως υπουργός Οικογένειας διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την δημιουργία παιδικών σταθμών, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός της, ενώ θεσμοθέτησε και την δίμηνη άδεια πατρότητας, την οποία οι Βαυαροί εταίροι της του CSU περιέγραψαν ως «πρακτική στην αλλαγή πάνας». Ως υπουργός Εργασίας καλλιέργησε το προφίλ της «κοινωνικής συνείδησης» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τασσόμενη υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Γερμανία, υπέρ της εισαγωγής του κατώτατου μισθού, υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπέρ της ποσόστωσης στη συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων. Εκείνη την περίοδο το όνομά της ακούστηκε ακόμη και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, τη θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου, αλλά οι εσωκομματικές ισορροπίες τελικά άλλαξαν τα σχέδια της Merkel.

John MacDougall/Pool Photo via AP

John MacDougall/Pool Photo via AP

Το παρατσούκλι της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας είναι ”Zensursula” και προέρχεται από τη λέξη ”zensur” – σημαίνει λογοκρισία στα γερμανικά – και το όνομά της. Κι αυτό γιατί είχε υποστηρίξει με θέρμη το μπλοκάρισμα της παιδικής πορνογραφίας μέσω Internet και την τήρηση λίστας με τέτοιες ιστοσελίδες από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Αυτή η πίεση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υποδοχής για λογοκρισία ιστοσελίδων που θεωρούνταν παράνομες από την Αστυνομία.

 

Οι φίλοι της Γερμανίδας πολιτικού λένε συνήθως ότι «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας, μπορεί να κάνει τα πάντα». Οι εχθροί της ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, επιμένουν ότι πρόκειται για «υπερτιμημένη περίπτωση, δημιούργημα των ΜΜΕ». O Martin Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος καγκελάριος στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, τάσσεται εναντίον της ανοιχτά. «Η Ursula von der Leyen είναι η πιο αδύναμη υπουργός μας. Αυτό είναι, φαίνεται, αρκετό για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει σε ένα tweet του το απόγευμα της 2ας Ιουλίου.

 

«Αν και η Ursula von der Leyen είναι ένας ελκυστικός ρήτορας και δημοφιλής στα γερμανικά talk – show, η αέναη αύρα σκανδάλων γύρω από την ίδια και το υπουργείο της μεταβάλλει επί τα χείρω την άποψη των ψηφοφόρων της. Η γυναίκα που ήταν κάποτε μία εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, την περασμένη χρονιά δεν ήταν καν μέσα στους 10 πιο δημοφιλείς. Αυτός είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο το κόμμα της θα είναι παραπάνω από ευτυχισμένο να τη δει να πηγαίνει στις Βρυξέλλες. Ένας άλλος λόγος είναι η αποχώρησή της από μια θέση-κλειδί στο υπουργικό συμβούλιο της Merkel, η οποία, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα καλυφθεί από τον Annegret Kramp-Karrenbauer, διάδοχο της Merkel στην ηγεσία του CDU τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η αναχώρηση της Ursula von der Leyen θα προσφέρει στην Annegret Kramp-Karrenbauer την τέλεια ευκαιρία για να αποδείξει την αξία της σε μία σημαντική θέση» αναφέρει το Politico.

AP Photo/Franka Bruns

AP Photo/Franka Bruns

Η Ursula von der Leyen ακολουθεί έναν πολύ προσεκτικό τρόπο ζωής. Δεν πίνει, δεν καπνίζει και από το καθημερινό της διαιτολόγιο δε λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Η άσκηση είναι κομμάτι της ζωής της με το τζόκινγκ να είναι η αγαπημένη της αποφόρτιση. Φυσική ξανθιά, διατηρεί την ίδια απόχρωση στα μαλλιά από τότε που ήταν έφηβη. Η είσοδός της στην πολιτική σηματοδότησε και την αλλαγή στο κούρεμά της, στιλ που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Τα μακριά μαλλιά της κόπηκαν κι ένα αυστηρό κοντό με όγκο στις ρίζες είναι αυτό που πήρε τη θέση τους. Η ντουλάπα της είναι γεμάτη από κομψά ταγιέρ σε σκούρες αποχρώσεις, αφήνοντας πάντα λίγο χώρο για το πάντα διαχρονικό λευκό που αναδεικνύει το βαθύ μπλε των ματιών της. Αν μία λέξη έπρεπε να για εκείνη να ειπωθεί θα ήταν, δίχως δεύτερη σκέψη, στοχοπροσήλωση ανεξαρτήτως κόστους.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber