CELEBRITIES

Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς κι αυτά είναι 10 πράγματα που δεν ξέρεις γι’ αυτόν

@2022 Kirsty Wigglesworth, File/AP Images

Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ της Αγγλίας είναι από την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022, την ημερομηνία θανάτου της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρωτότοκος γιος της. Ο Κάρολος, στα 73 του, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που αναλαμβάνει τον θρόνο της Βρετανίας. Επιπλέον εκτός από τον θρόνο θα κληρονομήσει και την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, μετά τη στέψη του.

Η ημερομηνία της στέψης παραμένει άγνωστη, ωστόσο, γνωστό είναι ότι ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ θα είναι η κεφαλή του κράτους για τη Βρετανία και 14 ακόμα χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα Νέα Γουινέα. Νομίζω ότι με ευκολία μπορούμε να παραδεχτούμε ότι δεν είναι ο πιο αγαπητός διάδοχος και το δράμα του Royal Rift με τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan Markle, δεν τον άφησε αλώβητο. Μεταξύ άλλων, σε συνεντεύξεις τους ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle έχουν κατηγορήσει μέλη της βασιλικής οικογένειας για ρατσισμό, ενώ στην τελευταία της συνέντευξη στο The Cut, η Meghan Markle σημείωσε ότι ο Harry «έχασε τον πατέρα του σε αυτή τη διαδικασία». 

Ο Κάρολος, είναι πλέον ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, αφού αποχαιρέτησε τη μητέρα του στις τελευταίες της ώρες στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας. Μάλιστα ο ίδιος και η αδερφή του, πριγκίπισσα Άννα, που βρισκόταν ήδη στη Σκωτία, ήταν οι μόνοι από τους συγγενείς που έσπευσαν κοντά της, που την πρόλαβαν ζωντανή, όπως αναφέρει η Daily Mail. Η σύζυγός του, Camilla, θα λάβει τον τίτλο βασίλισσα- σύζυγος ή βασιλική σύζυγος, μετά από επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στα 73 του χρόνια, ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας. Αλλά υπάρχουν πράγματα που ακόμα δεν ξέρεις γι’ αυτόν. Μερικά από αυτά ακολουθούν.

Ο πρώτος διάδοχος που είδε τη μητέρα του να γίνεται βασίλισσα

Κάρολος βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ Στην στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. / @2022 AP Images
Στην στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.

Είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος που ανέλαβε τον θρόνο στην Βρετανία, αλλά είναι ταυτόχρονα και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου που είδε τη μητέρα του να στέφεται βασίλισσα. Ο Κάρολος γεννήθηκε στο παλάτι του Buckingham στο Λονδίνο το 1948. Ήταν μόνο 3 ετών όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα και εκείνος διάδοχος του θρόνου.

Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ: Ο πρώτος διάδοχος που πήγε σχολείο

Με τη σχολική του στολή. / @2022 AP Images
Με τη σχολική του στολή.

Ο Κάρολος ήταν ο πρώτος διάδοχος του θρόνου που δεν έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση. Πήγε σχολείο κι ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο. Ήταν επίσης και ο πρώτος διάδοχος που μεγάλωσε με τα αδηφάγα media στο κατόπι του.

Τα δυστυχισμένα σχολικά χρόνια

Τα χρόνια που πέρασε στο σχολείο ήταν, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, «δυστυχισμένα». Ο μέλλοντας βασιλιάς δεχόταν bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο όπου φοιτούσε στη Σκωτία, το ίδιο στο οποίο είχε μαθητεύσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος. Το σχολείο στο οποίο οι μαθητές ήταν οικότροφοι φημιζόταν για τη σκληρότητά του.

Στο σχολείο Gordonstoun ήταν που έπαιξε και το ρόλο του Macbeth μπροστά στους γονείς του που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν την παράσταση. Ήταν τον Νοέμβριο του 1965 κι εκείνος το περίμενε πώς και πώς. Όταν ανέβηκε στη σκηνή, το μόνο που μπορούσε να ακούσει ήταν τα γέλια του πατέρα του. Όταν τον ρώτησε γιατί γελούσε, ο πρίγκιπας Φίλιππος του είπε ότι του ακούγονταν όλοι ανόητοι. Ήταν ένα μαχαίρι στην καρδιά του.

Κάρολος βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ Στον ρόλο του Macbeth. / @2022 AP Images
Στον ρόλο του Macbeth.

Ο τίτλος «πρίγκιπας της Ουαλίας»

Ο Κάρολος έλαβε τον τίτλο πρίγκιπας της Ουαλίας το 1969 από τη μητέρα του, αφού πέρασε ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, όπου έμαθε να μιλά και ουαλικά.

Ο Κάρολος είναι και πιλότος

Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ πέρασε 7 χρόνια στην υπηρεσία της βρετανικής αεροπορίας και του βασιλικού ναυτικού. Έμαθε να πετά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του καριέρα ως διοικητής του ναρκαλιευτικού HMS Bronington το 1976.

Στις 11 Ιουνίου 1969 στην Ουαλία. / @2022 AP Images/File
Στις 11 Ιουνίου 1969 στην Ουαλία.

Η αφοσίωσή του στο περιβάλλον

Πολύ πριν πιει freddo χωρίς καλαμάκι στην Ελλάδα, ο Κάρολος, είχε μιλήσει για το περιβάλλον στη χώρα του. Ήταν στα 21 του χρόνια στις 19 Φεβρουαρίου 1970 που ο Κάρολος έκανε την πρώτη του εκτενή ομιλία για περιβαλλοντικά θέματα. Σύμφωνα με το BBC, είχε μιλήσει για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να μειώσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως. Το 2017 συνυπέγραψε το βιβλίο Climate Change με τον Tony Juniper.

Η γνωριμία του με την Diana και οι αποκαλύψεις

Ο Κάρολος γνώρισε τη Lady Diana Spencer το 1977 όταν εκείνη ήταν μόλις 16 ετών κι εκείνος έβγαινε με τη μεγαλύτερη αδερφή της. Το 1980 ξανασυναντήθηκαν και οι φήμες που τους ήθελαν να αρραβωνιάζονται, φούντωσαν, καθώς ο Κάρολος την προσκάλεσε να γνωρίσει την οικογένειά του. Ο γάμος έγινε στις 29 Ιουλίου 1981 σε μία τελετή που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Ο πρίγκιπας William γεννήθηκε λιγότερο από έναν χρόνο μετά και ο πρίγκιπας Harry το 1984.

Κάρολος βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ Στις 29 Ιουλίου 1981 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Diana. / @2022 AP Images/File
Στις 29 Ιουλίου 1981 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Diana.

To ζευγάρι συμφώνησε να χωρίσει το 1992 και ο γάμος του λύθηκε οριστικά 4 χρόνια αργότερα. Στη βιογραφία του Prince of Wales του Jonathan Dimbleby, που ο Κάρολος είχε εγκρίνει, παραδεχόταν ότι είχε δεχτεί πιέσεις από τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο να παντρευτεί τη Diana, παρόλο που δεν ήταν ποτέ ερωτευμένος μαζί της.

Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, ο Κάρολος ξεκίνησε την εξωσυζυγική του σχέση με την Camilla Parker Bowles το 1986. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί σε έναν αγώνα πόλο αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η τηλεοπτική παραδοχή της απιστίας και η «συγχώρεση» του κοινού

Το 1994 σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Κάρολος παραδέχθηκε την απιστία του στον γάμο του με τη Diana. Η ίδια είχε πει σε δική της συνέντευξη, για τη σχέση του με την Camilla: «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο».

Πήρε πολλά χρόνια στους Βρετανούς να συγχωρήσουν τον Κάρολο για την εξωσυζυγική του σχέση, ειδικά καθώς η πριγκίπισσα Diana έφυγε από τη ζωή λίγα χρόνια μετά το διαζύγιό τους, το 1997 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μετά από ανηλεές κυνηγητό των paparazzi. Η γνώμη του κοινού άρχισε να αλλάζει, όταν ο Κάρολος παντρεύτηκε την Camilla το 2005 και της δόθηκε τότε ο τίτλος Δούκισσα της Κορνουάλης.

Κάρολος βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ Στον γάμο του με την Camilla. / @2022 Toby Melville, Pool Photo via AP, File/AP Images
Στον γάμο του με την Camilla.

Η 75 ετών Camilla και ο 73χρονος Κάρολος, αναμένεται να στεφθούν δίπλα δίπλα βασίλισσα – σύζυγος και βασιλιάς.

Ο Κάρολος αγαπά τα αθλήματα

Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ γέμισε τα χρόνια της ζωής του με αναρίθμητες αθλητικές δραστηριότητες που απολάμβανε. Μέχρι το 2004 ήταν αφοσιωμένος παίκτης του πόλο συμμετέχοντας σε διάφορους φιλανθρωπικούς αγώνες με το άλογό του, ενώ έπειτα αποσύρθηκε από το άθλημα. Ωστόσο, εκτός από την ιππασία, ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα και τις καταδύσεις.

Κάρολος ο ζωγράφος

Στον ελεύθερό του χρόνο, ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ της Αγγλίας αγαπά να ζωγραφίζει. Έχει πουλήσει λιθογραφίες του με τα έσοδα να πηγαίνουν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Επιπλέον απολαμβάνει την κηπουρική, ειδικά στον κήπο του στο Highgrove House όπου ζει, στο Gloucestershire. Σίγουρα ως βασιλιάς θα χρειαστεί να μετακομίσει στο Buckingham, αλλά η καρδιά του θα βρίσκεται πάντα στη βρετανική εξοχή.