ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρίγκιπας Andrew συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τη γυναίκα που τον κατηγόρησε για βιασμό

@2022 Steve Parsons/ Pool photo via AP, File/ AP Images

Μπορεί να πίστευε η βασίλισσα Ελισάβετ ότι τα μεγαλύτερα οικογενειακά «αγκάθια» που θα είχε να διαχειριστεί στη βασιλεία της θα ήταν το διαζύγιο του Κάρολου και της Νταϊάνα, άντε και το Megxit, αλλά ο πρίγκιπας Andrew ήταν εκείνος που έφερε το πραγματικό σκάνδαλο στο θρόνο. Ο πρίγκιπας Andrew κατηγορήθηκε από τη Virginia Giuffre ότι την βίασε όταν ακόμα ήταν έφηβη. Η Giuffre ήταν θύμα του διαβόητου Jeffrey Epstein που αυτοκτόνησε στο κελί του όσο περίμενε να δικαστεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και sex trafficking.

O πρίγκιπας Andrew θεωρείται πλέον ένα «ξεπεσμένο» μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αφού αναγκάστηκε να απαρνηθεί τους στρατιωτικούς τίτλους του, να αποσυνδεθεί από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις τις οποίες στήριζε, δεν μπορεί πια να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Η αυτού υψηλότης» και «δεν πρόκεται να αναλάβει καμία δημόσια υποχρέωση», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Buckingham. Όλα αυτά συνέβησαν καθώς ο πρίγκιπας Andrew ετοιμαζόταν να κληθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια να καταθέσει για την υπόθεση για την οποία είχε κατηγορηθεί. Κάτι τέτοιο πλέον δεν θα γίνει.

Το ποσό της εξωδικαστικής συμφωνίας θα παραμείνει άγνωστο

Ο πρίγκιπας Andrew δεν θα χρειαστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις στο δικαστήριο αφού έφτασε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Virginia Giuffre. Το ποσό το οποίο θα λάβει η Giuffre για να μην συνεχίσει την υπόθεσή της δικαστικά, δεν ανακοινώθηκε. Η κοινή ανακοίνωση των δύο αντιδίκων αναφέρει, ωστόσο, ότι επιπλέον του ποσού που θα δοθεί στη Virginia Giuffre, o πρίγκιπας Andrew «σκοπεύει να κάνει μία σημαντική δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει τα δικαιώματα των θυμάτων».

Σύμφωνα πάντως με βρετανικά Μέσα το ποσό υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια λίρες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην αποπληρωμή του ποσού θα βοηθήσει και η βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει το Ιωβηλαίο της και μέχρι την γιορτή όλα αυτά θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν. Τα περισσότερα βρετανικά Μέσα πάντως θεωρούν ότι ο πρίγκιπας Andrew είναι πλέον «τελειωμένος» και θα πρέπει να αποσυρθεί εξ’ ολοκλήρου από τον δημόσιο βίο.

Στην κοινή ανακοίνωση ο πρίγκιπας Andrew δεν παραδέχεται καμία από τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Virginia Giuffre. Αν και ατιμασμένος ως προς τον βασιλικό του ρόλο, μάλλον τη γλίτωσε. Φθηνά η άκριβά το ξέρουν σίγουρα μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη.

πρίγκιπας Andrew H Virginia Roberts Giuffre. / @2022 Bebeto Matthews, File/ AP Images
H Virginia Roberts Giuffre.

H Virginia Giuffre είχε μηνύσει τον πρίγκιπα Andrew στη Νέα Υόρκη το 2021. Στη μήνυσή της ισχυρίστηκε ότι εξαναγκάστηκε να συνευρεθεί με τον πρίγκιπα Andrew στο σπίτι της Ghislaine Maxwell στο Λονδίνο, στενής συνεργάτιδας και συντρόφου του Jeffrey Epstein και φίλης του πρίγκιπα Andrew.

Επίσης ισχυριζόταν ότι ο πρίγκιπας Andrew την είχε επίσης βιάσει στην έπαυλη του Epstein στο Manhattan και στο ιδιωτικό νησί του στις Παρθένες Νήσους. Η Ghislaine Maxwell καταδικάστηκε πρόσφατα για υποθέσεις sex trafficking και άλλα αδικήματα.

Ένας διαφορετικός πρίγκιπας Andrew στην ανακοίνωσή του

Το παλάτι του Buckingham αρνήθηκε να σχολιάσει τον συμβιβασμό καθώς ισχυρίζεται ότι είναι προσωπικό θέμα του πρίγκιπα Andrew και της νομικής του ομάδας. Παρόλο που ο πρίγκιπας Andrew δεν αντιμετώπισε ποτέ ποινικές διώξεις, οι προσπάθειές του να αποφύγει οποιαδήποτε σύνδεση με τον Jeffrey Epstein του γύρισαν μπούμερανγκ. Μία τέτοια αξιοσημείωτη προσπάθεια ήταν μέσα από μία συνέντευξή του στο BBC το 2019, που έφερε σωρεία αρνητικών σχολίων εναντίον του και τον ανάγκασε να απομακρυνθεί από τα δημόσια καθήκοντά του.

πρίγκιπας Andrew @2022 File/ AP Images

Δικηγόρος της Virginia Giuffre ανέφερε στους The New York Times ότι ο συμβιβασμός της με τον πρίγκιπα Andrew «δεν τον προστατεύει σε καμία περίπτωση από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη που διαφορετικά θα υπήρχε».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, ο πρίγκιπας Andrew αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι ο Jeffrey Epstein έκανε trafficking για αμέτρητα νέα κορίτσια κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων», ενώ σημειώνει ότι «μετανιώνει τη συναναστροφή του με τον Epstein και επαινεί τη γενναιότητα της κας Giuffre και των άλλων επιζήσαντων που όρθωσαν το ανάστημά τους για τους ίδιους και για άλλους».

Η Virginia Giuffre απο «εκμεταλλεύτρια» έγινε «γενναία»

Το γεγονός ότι η Virginia Giuffre αναφέρεται ως «γενναία» στην ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που οι δικηγόροι του πρίγκιπα Andrew προσπάθησαν να αμαυρώσουν την προσωπικότητά της προκειμένου η μήνυσή της να απορριφθεί από το δικαστήριο πριν από έναν μήνα περίπου. Τότε ισχυρίζονταν ότι ο μόνος σκοπός της Giuffre ήταν να βγάλει χρήματα από τις κατηγορίες που διατύπωσε τόσο κατά του Epstein όσο και άλλων, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες κι εκείνη ούτε λίγο ούτε πολύ «εκμεταλλεύτρια».

 

Ο πρίγκιπας Andrew τώρα ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έχει πρόθεση να «αμαυρώσει τον χαρακτήρα της κας Giuffre και αποδέχεται ότι έχει υποφέρει, τόσο ως ένα επιβεβαιωμένο θύμα κακοποίησης, όσο και από τις άδικες δημόσιες επιθέσεις εναντίον της».

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ τους ήρθε 6 μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης της Virginia Giuffre κι έναν μόνο μήνα αφού η δικαστής Kaplan αρνήθηκε την αίτηση που πραγματοποίησε ο πρίγκιπας Andrew για να απορριφθεί και να μην εξεταστεί στο δικαστήριο.