ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

@2022 Ben Stansall/Pool via AP Images

Περίπου στις 8.30 ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η σημαία στο παλάτι του Buckingham άρχισε να κατεβαίνει ώσπου ανέμισε μεσίστια, υποδηλώνοντας το οδυνηρό για τη Βρετανία νέο. Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και της κοινοπολιτείας πέθανε μετά από 70 χρόνια στον θρόνο (στα ίδια χρόνια η χώρα άλλαξε 15 πρωθυπουργούς) και 96 χρόνια ζωής.

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή μάλλον στο αγαπημένο της μέρος στον κόσμο, το κάστρο Balmoral στη Σκωτία όπου πέρασε το καλοκαίρι και είχε την πρώτη της συνάντηση με τη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Liz Truss πριν από λίγες μόνο ώρες. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ακυρώσει τη συνάντηση του Βρετανικού Συμβουλίου που θα γινόταν διαδικτυακά την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου μετά από εντολή των γιατρών της, ενώ σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι εκείνοι ανακοίνωσαν ότι υπάρχει ανησυχία για την υγεία της.

Τα 4 παιδιά της, στενοί συγγενείς, ο πρίγκιπας William και ο πρίγκιπας Harry (χωρίς τις συζύγους τους που παρέμειναν στο Λονδίνο) ξεκίνησαν να ταξιδεύουν προς τη Σκωτία με σκοπό να βρίσκονται δίπλα της. Η βασίλισσα Ελισάβετ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Από το περασμένο φθινόπωρο είχε αποτραβηχτεί από αρκετά δημόσια καθήκοντά της, λόγω προβλημάτων κινητικότητας που έμελε να μην αποδειχθούν προσωρινά. Ήταν ωστόσο παρούσα στην κορυφαία εκδήλωση για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της πριν από λίγο καιρό χαιρετώντας για τελευταία φορά τα πλήθη από το μπαλκόνι του παλατιού του Buckingham.

Εκτός από τα κινητικά προβλήματα, οι εκπρόσωποι Τύπου της παρέμεναν φειδωλοί σε σχέση με την υγεία της, την οποία αντιμετόπιζαν σαν ιδιωτικό της θέμα. Η προχωρημένη της ηλικία και η ευθραυστότητα που έφερε μαζί του ο χρόνος στο πέρασμά του, έκαναν τελικά τη «γέφυρα του Λονδίνου» να πέσει.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία ζωή γεμάτη από ιστορικά γεγονότα, από ανατροπές, από ταξίδια και από την αγάπη του κόσμου που στηρίζει τη μοναρχία στην Μεγάλη Βρετανία και την κοινοπολιτεία.

Με τον θάνατό της ο πρίγκιπας Κάρολος, το πρωτότοκο παιδί της, γίνεται βασιλιάς όπως φανερώνει και η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της από το παλάτι. «Η βασίλισσα πέθανε ήρεμη στο Balmoral το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα- σύζυγος, θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο», ανέφερε.