FEMALE TALK

Βασίλισσα Ελισάβετ: Μία ζωή μέσα από τις ατάκες της

@2022 Frank Augstein, Pool/AP Images

Η βασίλισσα Ελισάβετ στα 96 της χρόνια με την υγεία της βεβαρυμένη, παρέμενε στο κάστρο του Balmoral διανύοντας κρίσιμες στιγμές. Η βασίλισσα Ελισάβετ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Buckingham την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, βρισκόταν στο κάστρο του Balmoral στη Σκωτία, όπου πέρασε το καλοκαίρι της και όπου παρέμεινε αφού ακύρωσε μία συνάντηση με το βρετανικό συμβούλιο. Οι γιατροί είναι «ανήσυχοι για την κατάσταση της υγείας της». Λίγες ώρες μετά κι αφού τα παιδιά της βρέθηκαν στο πλευρό της ανακοινώθηκε από το παλάτι του Buckingham ότι η βασίλισσα Ελισάβετ «πέθανε ήρεμη στο Balmoral το απόγευμα».

To BBC διέκοψε τη ροή του προγράμματός του για να μεταδίδει νέα σε σχέση με την υγεία της βασίλισσας, ενώ όλη η βασιλική οικογένεια ταξίδεψε στο κάστρο Balmoral προκειμένου να είναι κοντά της. Κι όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Harry (η Meghan Markle παρέμεινε στο Λονδίνο). Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε τις τελευταίες της ώρες έχοντας κοντά της τους πιο δικούς της ανθρώπους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε το 1926 και έγινε βασίλισσα της Αγγλίας το 1953. Στα χρόνια της ζωής της και της βασιλείας της κατάφερε να θέσει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει κανείς, αφού ήταν η μακροβιότερη μονάρχης της σύγχρονης ιστορίας. Η υγεία της τα τελευταία χρονια παρουσιάζει συχνά προβλήματα. Πιο συχνά έγιναν καθώς ο αγαπημένος της σύζυγος, πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία γεμάτη ζωή. Μία ζωή με προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ως βασίλισσα, με άλλες, που έπρεπε να αντιμετωπίσει ως σύζυγος, ως μητέρα και ως γιαγιά. Το κάνει με χάρη και προσήλωση στο πρωτόκολλο μέχρι τέλους. Ήταν σίγουρα μία ιστορική προσωπικότητα, που ήξερε να κερδίζει το λαό με τη στάση της, τις meme generator εκφράσεις της και τις έξυπνες, χαριτωμένες και συγκινητικές ατάκες της, όπως αυτές που ακολουθούν.

«Αν με ρωτήσουν τι πιστεύω για την οικογενειακή ζωή μετά από 25 χρόνια γάμου, μπορώ να σου απαντήσω με το ίδιο απλά και σίγουρα, είμαι φτιαγμένη γι’ αυτή»

«Ήταν (σ.σ. ο πρίγκιπας Φίλιππος) η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια και εγώ, κι όλη της η οικογένεια, και αυτή και πολλές χώρες του χρωστούν ένα χρέος μεγαλύτερο από αυτό που θα αξίωνε ποτέ».

«Όπως όλες οι οικογένειες, έχουμε ένα μερίδιο από εκκεντρικούς, ένα μερίδιο από επιπόλαιους και απερίσκεπτους νέους και τις οικογενειακές μας δυσκολίες»

«Αν φορούσα μπεζ κανείς δεν θα ήξερε ποια είμαι»

«Πρέπει να με βλέπουν για να με πιστεύουν»

«Το πένθος είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη»

«Δεν ξέρω καμία μοναδική συνταγή επιτυχίας, αλλά μέσα στα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι κάποιες ποιότητες της ηγεσίας είναι παγκόσμιες και έχουν να κάνουν συχνά με το να βρίσκεις τον τρόπο να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους και να συνδυάζεις τις προσπάθειές τους, τα ταλέντα τους, τον ενθουσιασμό τους και την έμπνευσή τους ώστε να δουλέψουν όλοι μαζί».

«Μερικοί πολιτισμοί πιστεύουν ότι η μακρά ζωή φέρνει σοφία. Θα μου άρεσε να το πιστεύω. Ίσως, μέρος αυτής της σοφίας είναι να αναγνωρίζεις μερικά από τα παράδοξα της ζωής όπως το ότι οι άνθρωποι έχουν μία τεράστια τάση για το καλό, και μαζί μία ικανότητα για το κακό».

«Ήταν οι γυναίκες που εμφύσησαν την ευγένεια και τη φροντίδα στη σκληρή πρόοδο της ανθρωπότητας»

«Όταν η ζωή μοιάζει δύσκολη, οι θαρραλέοι δεν ξαπλώνουν κάτω και αποδέχονται την ήττα. Αντίθετα, είναι ακόμα πιο αποφασισμένοι να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον».

«Τα παιδιά μας διδάσκουν όλα ένα μάθημα, ότι με τη γέννησή τους χαράζει η αυγή των ατέλειωτων πιθανοτήτων».

«Όταν συζητάμε για το τι σηματοδοτεί τα 70 χρόνια βασιλείας, δεν υπάρχει φύλλο οδηγιών. Είναι η πρώτη φορά. Αλλά νιώθω ταπείνωση και είμαι συγκινημένη που τόσοι πολλοί άνθρωποι βγήκαν να γιορτάσουν το πλατινένιο ιωβηλαίο μου»