PROFILE

Liz Truss: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας

@2022 AP Photo/Alastair Grant, File

Η 46χρονη Liz Truss έχει μία εντυπωσιακή πορεία στη βρετανική, πολιτική σκηνή. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί παρά εντυπωσιακή, αν σκεφτείς ότι κάποτε ήταν μία λογίστρια και σήμερα διεκδικεί τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας;

 

Η Liz Truss και ο Rishi Sunak ήταν οι δύο πολιτικοί που διεκδικούν την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά την παραίτηση του Boris Johnson. Οι τελευταίοι στη μάχη για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης. 

Για τον Rishi Sunak η πορεία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Ο 42χρονος που έχει πτυχίο στην πολιτική, τη φιλοσοφία και την οικονομία, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταπτυχιακό από το Stanford, έκανε την κατάλληλη επιλογή για μία πολιτική καριέρα στον γάμο του, αφού παντρεύτηκε την κόρη του δισεκατομμυριούχου Narayana Murthy (σε περίπτωση που δεν το ήξερες οι πολιτικές καμπάνιες είναι πανάκριβες). Επίσης, εργάστηκε ως αναλυτής στην Goldman Sachs και ως συνεργάτης στην εταιρεία επενδύσεων Children’s Investment Fund Management. Έκανε ακριβώς όσα χτίζουν ένα πολιτικό βιογραφικό κι έπειτα, από το 2015 και μετά, ξεκίνησε τον αγώνα του στον πολιτικό στίβο. Κι είναι τόσο προσωπικά πλούσιος που μοιάζει ότι κανείς δεν θα μπορέσει να ταυτιστεί μαζί του. Η Liz Truss πάλι είχε μία πιο ανορθόδοξη και κομματάκι πιο «ταπεινή» πορεία.

Liz Truss Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία. Lizz Truss και Rishi Sunak. / @2022 AP Photo, File
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Συντηρητικού κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία. Lizz Truss και Rishi Sunak.

Η Liz Truss τέλειωσε το Λύκειο στο Leeds και σπούδασε επίσης φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο παντεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κι εκεί τελειώνουν τα κοινά στην πορεία της με τον Rishi Sunak. Η Liz Truss γεννήθηκε σε μία οικογένεια «αριστερών» όπως έχει πει η ίδια, ενός μαθηματικού και μίας νοσοκόμας. Οι γονείς της έμαθαν ότι προσχώρησε στο κόμμα των Συντηρητικών, όταν διάβασαν μία καρτ ποστάλ που έφτασε στο σπίτι τους κι έλεγε «Δεν το πιστεύω ότι έγινες μία Tory, Liz». Τους πήρε χρόνο, αλλά το πίστεψαν και οι ίδιοι.

Η Liz Truss κάποτε έπαιξε τη Margaret Thatcher σε θεατρικό

Η Liz Truss είχε πάρει την πρώτη της γεύση από την πολιτική ενσαρκώνοντας στα 4 της χρόνια τον ρόλο της Margaret Thatcher σε μία σχολική παράσταση. Κι ίσως αυτό την επηρεάσε πολύ περισσότερο από τα πολιτικά πιστεύω των γονιών της. Η οικογένεια διασκέδαζε πολύ με επιτραπέζια, όπως το Cluedo και η Monopoly και ο μικρότερος αδερφός της μιλώντας για εκείνη αποκάλυψε ένα ακόμα χαρακτηριστικό της που φανέρωνε ότι η Liz αν επιθυμούσε μία πολιτική καριέρα, είχε όλα τα φόντα για να την πετύχει. Απεχθανόταν να χάνει. Και προτιμούσε να εξαφανίζεται από το παιχνίδι παρά να ρισκάρει να μην το κερδίσει.

Η Liz Truss ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική στο πανεπιστήμιο, αρχικά προσχωρόντας στη νεολαία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και έπειτα των Συντηρητικών. Μόλις πήρε το πτυχίο της όμως, έδειξε να επιλέγει μία πιο συμβατική ζωή. Ξεκίνησε να εργάζεται ως λογίστρια, στην εταιρεία Shell, Cable & Wires και παντρεύτηκε τον λογιστή Hugh O’ Leary το 2000. Απέκτησαν δύο κόρες μαζί, αλλά η καρδιά της ήταν πάντα στο Westminster. To μικρό κορίτσι που είχε υποδυθεί τη Margaret Thatcher, συνέχιζε να ονειρεύεται τη θέση της. Τώρα οι υποστηρικτές του Sunak λένε ότι μιμείται τη «Σιδηρά Κυρία» και τη μιμείται «κακά». Αλλά η πορεία της δείχνει, ότι κάτι έχει κάνει καλά για να βρεθεί τόσο γρήγορα, τόσο ψηλά. Ίσως να είναι η πίστη στον εαυτό της. Ίσως η δύναμη του ονείρου της.

Η πολιτική καριέρα

Το 2001 και το 2005 βρέθηκε να είναι υποψήφια των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές, αλλά απέτυχε να κερδίσει μία θέση στη βουλή. Το 2006 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Greenwitch και συνέχισε να «δικτυώνεται», εργαζόμενη ως διευθύντρια του κεντροδεξιού think tank Reform.

Liz Truss @2022 Frank Augstein, File/AP Images

Το 2010 μπήκε επιτέλους στη Βουλή κι ο δρόμος της ήταν μόνο ανοδικός έκτοτε. Κέρδισε την πρώτη της θέση στην κυβέρνηση στο υπουργείο παιδίας το 2012 και το 2016 έγινε υφυπουργός δικαιοσύνης. Έπειτα, σειρά πήρε η θέση της γενικής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, μία από τις κεντρικές θέσεις των κυβερνήσεων της Βρετανίας.

Όταν ο Boris Johnson έγινε πρωθυπουργός το 2019, η Liz Truss έγινε υπουργός διεθνούς εμπορίου. Τo 2021, στα 46 της χρόνια η Liz Truss έγινε η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Η προηγούμενη γυναίκα σε αυτή τη θέση, ήταν η Margaret Beckett των Εργατικών, που είχε διοριστεί υπουργός Εξωτερικών πριν από 15 χρόνια.

Τα σημαντικά προβλήματα που διαχειρίστηκε

Μέσα σε έναν σχετικά μικρό χρόνο στη βουλή έχει καταφέρει να αλλάξει πολλές θέσεις και να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και το εξωτερικό. Η τελευταία της θέση ήταν αυτή που την έβαλε στα βαθιά, αλλά και που την ανέδειξε περισσότερο ως διεκδικήτρια της πρωθυπουργίας. Χρειάστηκε να λύσει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το Northern Ireland Protocol μετά το Brexit και το έκανε αλλάζοντας τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κίνηση που την έβαλε στο στόχαστρο της τελευταίας.

Παράλληλα, κατάφερε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δύο Βρετανών Ιρανικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί στο Ιράν, των Nazanin Zaghari-Ratcliffe και Anoosheh Ashoori με επιτυχία. Κι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έγινε το πρόσωπο της σκληρής στάσης της Βρετανίας απέναντι στη Ρωσία και τον Vladimir Putin. Μάλιστα, ήταν τόσο υπέρ αυτής της τακτικής που εξέφρασε και τη συμπαράστασή της σε όσους Βρετανούς θέλουν να πάνε στην Ουκρανία να πολεμήσουν και δέχτηκε αρνητική κριτική γι’ αυτό.

Η «αχίλλειος πτέρνα» της Liz Truss

Δεν είναι το μόνο για το οποίο έχει δεχτεί «πυρά» από τον Τύπο. Η Liz Truss έχει πάντα το παρελθόν της ως Φιλελεύθερη Δημοκρατική να την κυνηγά, καθώς κάποτε υποστήριζε την κατάργηση της Βρετανίας. Παράλληλα, είχε αρχικά αντιταχθεί στο Brexit, αλλάζοντας γνώμη αργότερα.

Ταυτόχρονα έχει κι ένα προσωπικό σκάνδαλο να τη στοιχειώνει. Η Liz Truss είχε εξωσυζυγική σχέση με τον συνάδελφό της, Mark Field.

@2022 Frank Augstein, File/AP Images

Ήταν μόλις 25 ετών τότε και στα πρώτα της βήματα στην πολιτική. Το κόμμα της ήταν εντυπωσιασμένο με το ταλέντο της και προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η επόμενη προσπάθειά της θα κατέληγε με μία θέση στη βουλή, έστειλε τον Field να αναλάβει να γίνει ο μέντοράς της. Είχαν σχέση για 18 μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Την επόμενη χρονιά καθώς ο Field έπαιρνε διαζύγιο μετά από 12 χρόνια γάμου, η Daily Mail αποκάλυψε τη σχέση του με τη νεαρή πολιτικό.

Παρ’ όλα αυτά ο γάμος της με τον Hugh O’ Leary επιβίωσε κι εκείνος τη συγχώρησε. Ποτέ δεν θέλησε να σχολιάσει το σκάνδαλο που είχε προκύψει, ωστόσο, το 2019 είπε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό You: «Είμαι στ’ αλήθεια σε έναν ευτυχισμένο γάμο».

Με τον σύζυγό της, Hugh O’ Leary σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στον λογαριασμό της στο Instagram.

Η Liz Truss είναι επίσης μία πολιτικός που έχει χαρίσει σπαρταριστές στιγμές με γκάφες που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Κάποτε χάθηκε βγαίνοντας από τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε. Μία φορά απάντησε κατά τη διάρκεια μίας τηλεοπτικής εκπομπής ότι «δεν έχει τα ακριβή νούμερα» για τα σπίτια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση να χτίσει και να πουλήσει σε χαμηλή τιμή ως πρώτη κατοικία σε νέους Βρετανούς, ενώ η απάντηση ήταν απλά και ξάστερα 0.

Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει παθιασμένες ομιλίες για τις εξαγωγές τυριού κι έχει περηφανευτεί για τις νέες αγορές χοιρινού που θα άνοιγε με μία επίσκεψή της στην Κίνα, αφήνοντας τους θεατές της να αναρωτιούνται αν πραγματικά έχει ιδέα για τα ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα στην χώρα της. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως θα ήταν σοφό να πω απλά «Η Liz Truss είναι μία πολιτικός όπως όλοι», αντί για το «Είναι μία πολιτικός που κάνει συχνά γκάφες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Συντηρητικών, η Λιζ Τρας συγκέντρωσε 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του Ρίσι Σουνάκ. Συνολικά ψήφισαν 172.437 μέλη, ενώ άκυρες ήταν 654 ψήφοι. Η Liz Truss, και σίγουρα, 4χρονο κορίτσι μέσα της που έπαιξε κάποτε τη Margaret Thatcher θα είναι ευτυχισμένο αυτή τη στιγμή.