ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον «Άλλο Άνθρωπο»

Instagram.com/konstantinospolukhronopoulos

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος τις τελευταίες ημέρες απασχολεί τη δημοσιότητα όχι για τις φιλανθρωπικές δράσεις του, όχι για κάποιο συσσίτιο που διοργανώνει, ούτε για κάποια αποστολή που η κοινωνική κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος ξεκινά, εντός ή εκτός συνόρων. Απασχολεί τη δημοσιότητα επειδή ερευνάται από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στο πόρισμά της, υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έπαιρνε χρήματα από επώνυμους και απλούς πολίτες, τα οποία έμπαιναν σε προσωπικούς του λογαριασμούς και τα έπαιζε σε τυχερά παιχνίδια. Υπολογίζεται, ότι εκμεταλλεύτηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο 600000 ευρώ. Επιπλέον εκτός από τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος, κατηγορούνται επίσης η μητέρα του κι ένας συγγενής του.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος εμφανίστηκε από την επομένη της δημοσιοποίησης της έρευνας εναντίον του στις εγκαταστάσεις του Άλλου Ανθρώπου, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μιλώντας στον Alpha, αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ζητώντας «να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Η πρώτη του επίσημη ανακοίνωση μετά τις κατηγορίες

Ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, πήρε θέση απέναντι στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του, για πρώτη φορά μέσα από μία ανάρτησή του στο Facebook. Εκεί διευκρίνιζε ότι θα απέχει και από τη διαχείριση του Άλλου Ανθρώπου.

«Έχοντας λάβει γνώση των σοβαρών κατηγοριών που αποδίδονται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τόσο σε εμένα, Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, όσο και στη μητέρα μου, Παναγούλα Πολυχρονοπούλου, αλλά και στον γαμπρό μου, Παύλο Τζίτζη, θέλω να δηλώσω ότι άπαντες είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τη θέση μας και τη δράση μας, ενώπιον των αρμοδίων αρχών. Κατανοώ ότι όλοι σας έχετε εύλογες απορίες και θα θέλατε λεπτομερείς απαντήσεις, αλλά τη δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι προτεραιότητα έχει η δικαιοσύνη.

Το επόμενο διάστημα, όταν και θα κληθούμε να απαντήσουμε ενώπιόν της, να είστε σίγουροι ότι θα διαλευκανθούν τα πάντα.

Παράλληλα, θέλω να δηλώσω ότι προκειμένου να διευκολύνω το έργο της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος», θεωρώ αυτονόητο να απέχω το επόμενο διάστημα από τη διαχείρισή της, μέχρι να λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη.

Tο μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να δεχτεί η Κοινωνική Κουζίνα είναι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον σκοπό της όσοι τη στηρίζουν καθημερινά και κυρίως οι εθελοντές της.

Όσοι στηρίζετε την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε τόσο τη δράση μας όσο και τον τρόπο που τελείται αυτή καθημερινά.

Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί. Εκ μέρους όλων μας, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση ή ακόμη και θυμό, και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ξέρεις τη δράση του, όπως την έβλεπες κατά καιρούς στα social media τα δικά του και των διάσημων που εθελοντικά βοηθούσαν στην κουζίνα του. Ξέρεις ότι αν μη τι άλλο αυτή η κοινωνική κουζίνα βρέθηκε στο πλευρό ανθρώπων που είχαν πραγματικά ανάγκη ένα πιάτο φαγητό.

Τάισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη όλα αυτά τα χρόνια. Και τώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών. Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, όταν άφηνε την κουτάλα στην άκρη;

Τι έκανε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος πριν ξεκινήσει να μαγειρεύει

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με τη lifo ο πατέρας του είχε καφενείο, ενώ ο ίδιος καταπιάστηκε με διάφορα επαγγέλματα από σερβιτόρος μέχρι βοηθός μικροβιολόγου και επιχειρηματίας στον κλάδο των οικιακών συναγερμών. Σύμφωνα με το βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο blob.gr, ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας με προϋπηρεσία 25 ετών στον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ μέχρι που απολύθηκε από τη δουλειά του το 2009 σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Για 2 χρόνια έψαχνε για δουλειά ανεπιτυχώς.

Ήταν το 2011 που παρατηρώντας 2 παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο σκουπιδιών σε μία λαϊκή αγορά, αποφάσισε να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το ίδιο βιογραφικό αλλά και όσα αναφέρονται στο blog του Άλλου Ανθρώπου και στις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει κατά καιρούς. Έφτιαξε τοστ για να δώσει σε ανθρώπους που έψαχναν τα σκουπίδια κι εκείνοι άρχισαν να τα παίρνουν μόλις άρχισε κι ο ίδιος να τρώει ένα από αυτά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος.

«Το πρώτο τοστ που έδωσα σε μια γιαγιά που έσκυψε και πήγε να μου φιλήσει το χέρι, μετά που το φάγαμε μαζί και μιλήσαμε, με έκανε να κλαίω με λυγμούς και έφυγα γρήγορα για να μην με δει, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ», έλεγε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ert.gr.

Οι προσαγωγές και η αστυνομία στα συσσίτια

Ο Άλλος Άνθρωπος ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές και βγήκε στον δρόμο, εκεί όπου ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ζητούσε από πολίτες να φέρουν τις πρώτες ύλες για το φαγητό και να μαγειρέψουν και να φάνε όλοι μαζί, ο κόσμος που πρόσφερε, ο κόσμος που μαγείρευε και σέρβιρε και ο κόσμος που είχε ανάγκη το φαγητό.

«Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας είχα προσωπικά 5 προσαγωγές με την δικαιολογία της εξακρίβωσης στοιχείων από την ΕΛ.ΑΣ και 3 φορές η δημοτική αστυνομία ζητούσε άδεια», έλεγε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, για τις φορές που ήρθε αντιμέτωπος με τις Αρχές επειδή μαγείρευε στον δρόμο.

Στο sugarfreepress θα μιλούσε και για άλλα περιστατικά, στα οποία συμπολίτες του τού έβαζαν εμπόδια στο έργο του.

«Μία φορά μαγείρευα στη Γλυφάδα και κάποιος φαρμακοποιός, φώναξε την αστυνομία επειδή το κατάστημά του μύρισε κρεμμύδι, επειδή μαγείρευα στο πεζοδρόμιο, μπροστά στο κατάστημα. Κάποτε στην πλατεία στον Αγ. Παντελεήμονα κάποιος πήγε να κλωτσήσει την κατσαρόλα επειδή έτρωγαν κι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων και τον έκαψα. Μαγειρεύω για μένα και όποιος θέλει έρχεται και τρώει, δεν προσκαλώ κανέναν. Αυτή είναι η διαφορά του “Άλλου Ανθρώπου”», έλεγε τότε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Οι καταγγελίες όμως δεν σταμάτησαν ουσιαστικά ποτέ, όπως αποδεικνύει η προ 10 μηνών ανάρτησή του στο Facebook σύμφωνα με την οποία γείτονες είχαν καταγγείλει τον Άλλο Άνθρωπο για ρύπανση στην έδρα της κοινωνικής κουζίνας με αποτέλεσμα η δημοτική αστυνομία να του ζητά και πάλι την άδειά του να μαγειρεύει.

Η βράβευση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το βραβείο που αρνήθηκε

«Τώρα όμως με βραβεύουν και ζητάνε την γνώμη μου για την τεχνογνωσία του πως να σέβεσαι τους ανθρώπους και πάρα πολλοί από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές έχουν φάει μαζί μας», ήταν η συνέχεια της απάντησής του στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ για τις προσαγωγές που είχε τον πρώτο χρόνο λειτουργείας της κοινωνικής κουζίνας.

Οι βραβεύσεις έδιναν κι έπαιρναν. Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος αρνήθηκε τη βράβευσή του ως Ευρωπαίος Πολίτης το 2015. Το σκεπτικό της άρνησής του το έχει αναπτύξει σε αρκετές συνεντεύξεις του. «Πώς μπορείς να πάρεις βραβείο από μια κοινότητα που επιβάλει την λιτότητα στον ελληνικό λαό, που βραβεύει εμάς για κάτι που επιβάλλει με τη βία στον ελληνικό λαό;», αναρωτιόταν.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είχε ωστόσο αποδεχτεί ένα βραβείο, αυτό από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που τον τίμησε για την κοινωνική του δράση και την προσφορά του προς τον συνάνθρωπο. Εκείνη τον είχε ευχαριστήσει και υπογράμμιζε ότι η δράση του προσδίδει στην κοινωνική συνύπαρξη ουσιαστικό περιεχόμενο.

Οι επώνυμοι στην κοινωνική κουζίνα και η παρεξήγηση με τη Δήμητρα Γαλάνη

Από τον Γιώργο Μαζωνάκη μέχρι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, πολλοί έχουν βρεθεί στην κοινωνική κουζίνα του «Άλλου Ανθρώπου» για να μαγειρέψουν μαζί με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο. Εκεί έχουν βρεθεί η chef Γωγώ Δελογιάννη αλλά και η Μάγδα Φύσσα, αλλά και ο trapper Light.

Τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω του κορονοϊού, είχε δημιουργηθεί μία παρεξήγηση μεταξύ του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου και της Δήμητρας Γαλάνη. Τότε ο ιδρυτής του Άλλου Ανθρώπου, χωρίς να κατονομάσει την τραγουδίστρια άφησε αιχμές ότι έστειλε την αστυνομία σε διανομή συσσιτίου για να την σταματήσει.

«Λυπάμαι για τον εαυτό σου Δ.Γ που σε ενοχλεί η εικόνα ταλαιπωρημένων ανθρώπων και όχι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι γιατί δεν υπάρχουν άλλες δομές ανοιχτές για να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό. Κρίμα τα τραγούδια που σου έδωσαν άνθρωποι να τραγουδήσεις», είχε γράψει τότε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στο Facebook.

Η ανάρτησή του πυροδότησε κύμα αρνητικών σχολίων εις βάρος της Δήμητρας Γαλάνη. Εκείνη απάντησε μέσω δικής της ανάρτησης στο Facebook «για να κλείσει το θέμα οριστικά και να αποφευχθούν οι παρανοήσεις». Εκεί διευκρίνισε ότι μίλησε με άτομα της ομάδας, συνιστώντας τους να μεταφερθούν σε παρακείμενο, μεγαλύτερο δρόμο για να τηρούνται οι αποστάσεις, λόγω του κορονοϊού. «Από εκεί και πέρα εγώ δεν έχω καμία σχέση με οτιδήποτε έχει συμβεί», έγραψε η Δήμητρα Γαλάνη.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δήλωσε αργότερα «Πολύ στενοχωρημένος με το όλο συμβάν» και κάλεσε να μπει «τέλος στην ανθρωποφαγία», σημειώνοντας ότι «δεν είπα ποτέ ότι την καταγγελία την έκανε η ίδια, αλλά ότι 4 λεπτά μετά ήρθε η δημοτική αστυνομία».

Τι δήλωνε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος για τις πηγές εισοδημάτων του

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος κατηγορείται ότι έπαιρνε χρήματα από τους πολίτες και τα εκμεταλλευόταν για τον εαυτό του, για να παίζει τυχερά παιχνίδια. Μάλιστα, φέρεται η «εγκληματική οργάνωση» του να είχε «εγκληματικό προϊόν» 600000 ευρώ. Τι έλεγε ο ίδιος για τις πηγές εισοδημάτων του στο sugarfreepress.gr;

«Δεν έχω καμία πηγή εισοδημάτων. Τρώω κι εγώ από αυτήν την κατσαρόλα, τα τσιγάρα μου τα βγάζω από δω, οι παρέες μου είναι από δω. Το σπίτι του “Άλλου Ανθρώπου” είναι και δικό μου σπίτι, εκεί κάνω μπάνιο, εκεί τρώω πρωινό, εκεί κοιμάμαι, το αυτοκίνητο του “Άλλου Ανθρώπου” χρησιμοποιώ κι εγώ», δήλωνε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ο χρόνος θα δείξει τι τελικά ίσχυε με τη δική του περίπτωση. Ο λόγος αυτή την ώρα είναι στους ερευνητές και στον ίδιο που θα απολογηθεί για τις όποιες κατηγορίες. «Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί», λέει και μένει να το αποδείξει.