ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Amal Clooney κατηγορεί ταυτόχρονα τον Νετανιάχου και τη Χαμάς για εγκλήματα πολέμου. Γίνεται;

Timothy A. Clary/Pool Photo via AP Images

Η Amal Clooney είναι η πιο διάσημη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και έγινε το πιο viral πρόσωπο της εβδομάδας, επειδή αποκαλύφθηκε ότι βοήθησε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) να αξιολογήσει νομικά τα αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και τη Γάζα.

H Amal Clooney συμμετείχε στην ομάδα των συμβούλων του Karim Khan στην έρευνα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου που τον οδήγησε να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον εισαγγελέα να καλεί εξωτερικούς εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν σε έλεγχο αποδεικτικών στοιχείων, υπό κατάλληλες ρυθμίσεις εμπιστευτικότητας, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ή δίκης.

Και, μάλλον, της χρωστά μια τεράστια συγγνώμη όλο το X/Twitter που την κατηγορούσε ότι σιωπούσε επιδεικτικά για τα νεκρά παιδιά της Παλαιστίνης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. Δεν μπορούσε να μιλήσει γιατί ενεπλάκη στην υπόθεση. 

Η Amal Clooney είναι με τη μόνη πλευρά που θα μπορούσε να είναι ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξέρει ότι εγκλήματα διαπράχθηκαν και στην Παλαιστίνη από υπηκόους της Παλαιστίνης.

«Παρά το διαφορετικό προσωπικό μας υπόβαθρο, τα νομικά μας ευρήματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους.

Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς Yahya Sinwar, Mohammed Deif και Ismail Haniyeh έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, της δολοφονίας και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ασιτίας ως μέθοδο πολέμου, δολοφονίας, δίωξης και εξόντωσης» γράφει σε δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Clooney for Justice.

«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση πρέπει να είναι πέρα ​​από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου.

Υποστηρίζω, λοιπόν, το ιστορικό βήμα που έχει κάνει ο εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» συμπληρώνει η Amal Clooney.

Ωστόσο, το Politico διαφωνεί. Το Politico εξηγεί πώς η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση για ένταλμα σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να είναι η πολιτική του διέξοδος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Λένε ότι αν ο Karim Khan και η ομάδα 6 εμπειρογνωμόνων του -ανάμεσά τους και η Amal Clooney  – ήλπιζαν ότι κατηγορώντας και τις 2 πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα μπορούσαν να προκαλέσουν παύση στις μάχες και να πείσουν το Ισραήλ να ξανασκεφτεί την πολιτική του, θα απογοητευτούν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση του γενικού εισαγγελέα να ζητήσει συλλήψεις για τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας ως «σκανδαλώδη».

«Τα εντάλματα σύλληψης του ICC είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία», έγραψε ο  ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid στο X. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Νετανιάχου και Yahya Sinwar, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς». Οι επικριτές της αντιπολίτευσης θα συσπειρωθούν για την υπεράσπισή του Ισραήλ, στο πρόσωπο του Νετανιάχου.

Ο υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση του γενικού εισαγγελέα, αναφέροντας ότι ο στρατός του Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο στις μάχες του στη Γάζα και χαρακτήρισε την απόφαση «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων».

Σε δική της ανακοίνωση, η Χαμάς αναφέρει ότι η απόφαση στερείται νομικής βάσης και παραβιάζει τα διεθνή καταστατικά και ψηφίσματα.

«Η Χαμάς καταδικάζει σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να φέρει το θύμα και τον εκτελεστή σε ισότιμη βάση εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης κατά ορισμένων ηγετών της Παλαιστινιακής αντίστασης, χωρίς νομική βάση, κατά παράβαση των διεθνών καταστατικών και ψηφισμάτων που παρέχουν σε όλους τους κατεχόμενους λαούς του κόσμου το δικαίωμα να αντιστέκονται στην κατοχή σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης αντίστασης, όπως ορίζεται στο άρθρο 51 της Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». 

Το X κατηγορεί τώρα την Amal Clooney ως ισαποστάκια.