MAMA KNOWS BEST

«Υπάρχει πάντα η αστεία πλευρά των πραγμάτων» #expecttheunexpected

Μαρία Ντελάκου

Τι κάνεις όταν εκεί που νομίζεις πως έχεις τακτοποιημένα κάποια πράγματα στη ζωή σου, είναι η ώρα που γυρίζει ο τροχός της τύχης και έρχεσαι αντιμέτωπος με μια υποχρεωτική αλλαγή;

Τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο και νομίζω πως πρέπει να γραφτεί ένα εκπαιδευτικό βιβλίο με αυτόν τον τίτλο και να διδάσκεται στα σχολεία. Η αντιμετώπιση του αναπάντεχου είναι η αιτία μεγάλων απογοητεύσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Ένας χωρισμός, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απόλυση από τη δουλειά, η υποχρεωτική μετακόμιση σε άλλο σπίτι ή και σε άλλη χώρα μπορεί να κάνει ένα άτομο που δεν αγαπά τις αλλαγές να θέσει τον εαυτό του σε άρνηση προσαρμοστικότητας και να το κάνει να υποφέρει ή ακόμα και να γίνει επιθετικό προς κάποιον που μπορεί να συνδέεται με την ξαφνική αλλαγή στη ζωή του.

Προσωπικά αν με ρωτάς αγαπώ τις αλλαγές. Όχι δεν γεννήθηκα έτσι, μου προέκυψε. Έμαθα να αγαπώ τα αναπάντεχα και μερικές φορές άβολα για τη ζωή μου γεγονότα όταν άρχισα να παρατηρώ τα δώρα που κρύβουν μακροπρόθεσμα.

Πριν περίπου 17 χρόνια βίωσα μια απόρριψη που έμελλε να είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο στην επαγγελματική μου ζωή. Η απόρριψή μου σε μια σχεδόν άχαστη οντισιόν με έθεσε σε διαθεσιμότητα για να πάρω τελικά τον πρώτο μου μεγάλο ρόλο στην τηλεόραση που είναι μέχρι σήμερα ίσως η μεγαλύτερη επαγγελματική μου επιτυχία.

Δεν θα γινόμουν ποτέ η Αγγελικούλα, βοηθός του αστυνόμου Μπέκα αν είχα πάρει τον ρόλο σ ‘εκείνη την οντισιόν για μια παράσταση που θα έκανε μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία. Ποτέ δεν θα μάθω τι θα γινόταν αν τελικά έκλεινα αυτή τη δουλειά αλλά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να βάζει κανείς τον εαυτό του σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το ίδιο συμβαίνει και μετά από έναν επίπονο χωρισμό που νομίζεις και νιώθεις ότι σου πήραν τη γη κάτω απ’ τα πόδια και κάποια χρόνια μετά έχοντας δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια ή έχοντας βρει τον σύντροφο της ζωής σου θες να πάρεις τον ακατονόμαστο τηλέφωνο να του πεις χίλια ευχαριστώ που άφησε χώρο στη ζωή σου για να έρθει αυτό που σου αξίζει.

Αν το case είναι ο χωρισμός, κάνε ένα κόπο να διαβάσεις ένα άρθρο για τον «παρεξηγημένο χωρισμό» που έγραψα παλαιότερα και πολύς κόσμος με ενημέρωσε πως κατάφερε να δει τα πράγματα αλλιώς.

Ναι ξέρω πως κάποιος από εσάς θα σκεφτεί πως όλα αυτά είναι μια ωραιοποιημένη αλήθεια και απέχει πολύ απ’ την πράξη, αλλά πιστέψτε με, αν πάρετε λίγο χρόνο να ανατρέξετε στο παρελθόν σας και αναλογιστείτε στιγμές που νομίσατε πως έχει έρθει το τέλος του κόσμου και τελικά τι αποτέλεσμα είχαν μακροχρόνια αυτές οι ξαφνικές αλλαγές θα διαπιστώσετε μια μεγάλη αλήθεια: Οι αλλαγές που μοιάζουν με εμπόδια, είναι τελικά μεταμορφωμένες ευκαιρίες για βελτίωση και προσωπική εξέλιξη.

Αφορμή γι ‘αυτό το κείμενο στάθηκε ένα γεγονός που με αποσυντόνισε ξαφνικά από μια δεδομένη και πολύ ευχάριστη κατάσταση που βίωνα χωρίς κανένα προφανή λόγο. Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο και μην σας πω πως είμαι και πολύ μαθημένη σε ανάλογες καταστάσεις μιας και λόγω επαγγέλματος είμαι σε αναζήτηση εργασίας κάθε 6 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση.

Παρ’ όλα αυτά στενοχωρήθηκα και αγχώθηκα πάρα πολύ. Είναι όσο να πεις πολύ άβολο να παίρνει κάποιος άλλος μια απόφαση που αφορά το μέλλον μας χωρίς η δική μας γνώμη να έχει κάποια σημασία στην ιστορία.

Κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης τις προάλλες η αγαπημένη μου φωτογράφος με τράβηξε τη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω. Όταν την είδα αυτόματα τη συνέδεσα με το γεγονός που με είχε στενοχωρήσει άρχισα να γελάω και σκεπτόμενη τι είναι αυτό που πρέπει τελικά να κάνω κάθε φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Η ζωή είναι ένα παιχνίδι και καλό είναι να μάθεις να παίζεις δημιουργώντας τους δικούς σου κανόνες.

  • Βγάλε τη γλώσσα στα «εμπόδια», πάρε φόρα και πέρνα τα από πάνω σαν να ήσουν 5 χρόνων και το μόνο που σε νοιάζει είναι η επόμενη περιπέτεια που θα σου αποκαλυφθεί. Κάθε φορά που σου συμβαίνει το αναπάντεχο προτίμησε να σκεφτείς τι είναι το καλύτερο που σε περιμένει και είναι ο λόγος που συβαίνει αυτή η αλλαγή και όχι το ανάποδο.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου να θυμώσει και να ξεσπάσει για το μεταμφιεσμένο «άδικο» που σε βρήκε και μετά κάνε το κλικ και αποφάσισε να δεις την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Τι θα έλεγες στον καλύτερο σου φίλο αν σε έπαιρνε τηλέφωνο να σου παραπονεθεί για την τύχη του; Τι αστείο θα του έλεγες για να του φτιάξεις το κέφι; Άλλαξε την οπτική σου και θα δεις πως αυτόματα θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
  • Έχε πάντα ένα plan Β στα σκαριά για την περίπτωση που θα σου χρειαστεί.
    Καλό είναι να έχεις ένα όραμα και να πηγαίνεις προς αυτό με σταθερότητα και αφοσίωση. Αυτό θα κάνει ξεκάθαρους τους στόχους σου, θα σε κάνει να έχεις αυτοπεποίθηση στις έκτακτες καταστάσεις και καθαρό νου για να τις αντιμετωπίσεις.
  • Μην αντιστέκεσαι στην αλλαγή. Αφέσου μια φορά στη ροή της ζωής και πάρε επιτέλους την απόφαση να είσαι αισιόδοξος. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να στο λέω.

Να σου πω κι ένα μυστικό που καιρό τώρα ήθελα να αναπτύξω σ’ αυτό εδώ το blog;

Οι μόνοι λόγοι για να μην βρίσκεσαι στο σημείο που θες είναι να νομίζεις ότι το θες αρκετά αλλά στην πραγματικότητα κάποιος άλλος να το θέλει περισσότερο, ή να υπάρχει κάτι καλύτερο για ‘σένα έξω απ’ την παρούσα κατάσταση που βιώνεις και περιμένει να σου αποκαλυφθεί.

Έσο έτοιμος!

Love
P