MAMA KNOWS BEST

Ο χωρισμός είναι παρεξηγημένος

Μαρία Ντελάκου

Χωρισμός.

Όταν δύο άνθρωποι που έχουν υπάρξει μαζί αποφασίζουν να μην είναι πια. Σε έναν ιδανικό κόσμο, γιατί συνήθως ο ένας απ’ τους δύο το αποφασίζει για τον εαυτό του, αφήνοντας τον άλλο να αναρωτιέται ή να υποφέρει. Γι’ αυτό το σενάριο θα μιλήσουμε σήμερα.

 

Ένα πράγμα που έχω μάθει και μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι ο έρωτας, αυτό το μαγικό υπέρτατο συναίσθημα, συμβαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Προσέξτε, σε ΔΥΟ.

Αυτό που κάποιος απ’ τους δύο συμβαλλόμενους σε μία σχέση δεν είναι ερωτευμένος και ο άλλος είναι, δεν λέγεται έτσι. Είναι ένα κάρο άλλα πράγματα αλλά όχι έρωτας. Προαπαιτούμενο του έρωτα είναι τα αμοιβαία αισθήματα. Σαν τον διάλογο ένα πράγμα.

Αν θες μπορείς να μιλάς μόνος σου έχοντας κάποιον απέναντί σου να σε κοιτάει, αλλά αυτό δεν είναι διάλογος, είναι μονόλογος. Τον πιάνεις τον παραλληλισμό;

Το πάρε δώσε συναισθημάτων είναι έρωτας.

Το να λιώνει ο ένας για τον άλλο και ο άλλος να είναι στην κοσμάρα του είναι κάποιου είδους κόλλημα θα το πω.

Όχι ότι ελέγχεται εύκολα να νιώθεις πράγματα και μάλιστα δυνατά για τον αχαΐρευτο (ήρεμα το λέω!), αλλά ελέγχεται και θα εξηγηθώ με επιχειρήματα.

Φτάνοντας στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα, παντρεμένη με τον άντρα που ερωτεύτηκα πιο πολύ από τον έρωτα τον ίδιο, έχω αναπτύξει 2-3 θεωρίες για τον έρωτα και τον χωρισμό που θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σας.

Μην βιαστείτε να με πείτε κυνική, δεν είμαι.

Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη του έρωτα και δεν θέλω να ζήσω ποτέ χωρίς να είμαι ερωτευμένη.

Είμαι όμως με το ίδιο πάθος αποφασισμένη, να μην ξαναβάλω ποτέ τον εαυτό μου στη διαδικασία να υποφέρει επειδή το ταίρι μου αποφάσισε ότι δεν νιώθει το ίδιο πια για ‘μένα, ή το νιώθει αλλά για κάποια άλλη

ή βαρέθηκε

ή του πέρασε ή θέλει λίγο χρόνο να σκεφτεί, ή πνίγεται

ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ένα αντρικό μυαλό προκειμένου να ξεμπερδεύει με μια σχέση.

Πιστεύω στον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Αν του σταματήσει του άλλου δεν θα πέσω να πεθάνω. Θα στενοχωρηθώ, θα νιώσω πόνο, θα θυμώσω, θα τα ρίξω πάνω του και μετά σε ‘μένα (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) και θα τελειώσει.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά στάδια να περάσει κανείς.

Όλο το παιχνίδι παίζεται στο πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία από το τέλος της σχέσης μέχρι τη συναισθηματική αποδέσμευση.

Η διάρκεια του πόνου από έναν χωρισμό, μπορεί να προκαλέσει πολύ άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις.

Και δεν πρέπει και δεν έχει νόημα.

Όλες έχουμε σημείο αναφοράς αυτόν τον «ακατονόμαστο» (για να το πω κόσμια) τύπο που μας πρόδωσε ανεπανόρθωτα. Αυτόν τον τύπο που κάποια στιγμή θεοποιήσαμε και που για χ λόγους η κάθε μια από εμάς πέρασε ώρες στην καλύτερη περίπτωση, χρόνια στη χειρότερη να αναλύει τα γιατί της συμπεριφοράς του, να κλαίει, να βασανίζεται και να βασανίζει τους κολλητούς και την οικογένειά της επειδή δεν είναι πια μαζί.

Σταμάτα να βγάζεις συμπεράσματα για τον τρόπο που σκέφτεται ο άλλος. Αν πιστεύεις ότι η σχέση που τελείωσε άξιζε να της δοθεί μια ακόμη ευκαιρία, διεκδίκησέ τη. Αλλά προς θεού μην βάζεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται και να πονάει.

Είναι σαν να παλεύεις μόνη σου στο σκοτάδι όταν βάζεις την ψυχή σου σ’ αυτή τη μάταιη διαδικασία.

Θα σας πω τώρα ένα μυστικό.

Κανονικά όταν χωρίζουμε με έναν άνθρωπο τελειωτικά πρέπει να κάνουμε πάρτι.

Αν είσαι χωρισμένη, νιώθεις προδομένη και απογοητευμένη, κάτσε αναπαυτικά, πάρε μια βαθιά ανάσα και πάρε το για λίγο αλλιώς:

Πες μου γιατί χαλάς την τόσο πολύτιμη ζαχαρένια σου για κάποιον που δεν εκτιμάει, έχει προδώσει ή σε κάθε περίπτωση δεν αποζητάει την αγάπη σου;

Γιατί είσαι «ερωτευμένη» με τον υπέροχο τύπο που σε χώρισε/κεράτωσε/δεν δίνει δεκάρα αν χτυπιέσαι στα πατώματα τα βράδια;

Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι «είναι αυτός ο ένας» αφού προτιμάει να βρίσκεται κάπου αλλού και όχι μαζί σου αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Μια σχέση για να τελειώνει έχει λόγο.

Μπορεί ο προφανής λόγος να μην σου αρέσει, αλλά ο αληθινός λόγος είναι ότι υπάρχει κάτι καλύτερο για ‘σένα εκεί έξω.

Στο υπόσχομαι αυτό.

Χρειάζεται να πάρουμε μια συναισθηματική απόσταση από το γεγονός για να αναγνωρίσουμε ότι η σχέση και ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπήρξε στη ζωή μας για να εξυπηρετηθεί κάποιος σκοπός.

Πάρε λίγο τον χρόνο σου και αναρωτήσου αν θες πραγματικά να είσαι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αν τα γεγονότα που έχουν συμβεί ανάμεσά σας βγάζουν κάποιο βαθύτερο νόημα. Αναρωτήσου αν σ’ αγαπάει πραγματικά.

Εδώ η απάντηση είναι εύκολη.

Αν σ’ αγαπάει πραγματικά θα κάνει τα πάντα για να είναι μαζί σου. Οι σχέσεις που έχουν νόημα να υπάρχουν, φαίνονται. Ένας άντρας που αγαπάει και θέλει να είναι μαζί σου, θα είναι. Δεν έχει «μα» και «μου» και δικαιολογίες όταν τα συναισθήματα είναι αληθινά. Δεν έχει «με πνίγει η αγάπη σου», έχει: «τη θέλω την αγάπη σου»!

Ψάξε να βρεις αυτό από μια σχέση. Ψάξε αυτόν που θα θέλει να είναι μαζί σου και δεν θα είναι δικαιολογάκιας.

Ξεκίνα κάνοντας ΤΗ λίστα

Γράψε τα προτερήματα του ρεμπεσκέ (με αγάπη το λέω!) και τα ελαττώματά του. Γράψε τα προτερήματα της σχέσης σας και τα μειονεκτήματά της. Θα έλεγα να δείξεις τις λίστες σου στην κολλητή σου για διπλοτσεκαρίσματα ή για την περίπτωση που κάτι ξέχασες ή αμέλησες να γράψεις που θα ήταν σημαντικό για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σου.

Δεν έχει νόημα να είσαι θλιμμένη. Κλάψε για τη σχέση που τελείωσε όσες μέρες θέλεις και μετά πάρε απόφαση να μην το ξανακάνεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε το απαραίτητο κλικ στο μυαλό σου.

Εσύ το ορίζεις, θυμάσαι;

Σκέψου πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις τώρα που είσαι single. Οι προοπτικές είναι ανοιχτές μπροστά σου και η ζωή πολύ μικρή για να κάθεσαι να σκας για τις ανασφάλειες του άλλου. Αντί γι’ αυτό, χτίσε τη δική σου αυτοπεποίθηση, φόρεσε το καλύτερό σου χαμόγελο και γίνε το κορίτσι που θες και μπορείς να είσαι.

Θυμάσαι στο άρθρο για την τέλεια σχέση που λέγαμε να κάνεις τη λίστα του συντρόφου που θέλεις πραγματικά; ‘Ήρθε η ώρα να την κάνεις!

Δεν μπορείς να κάνεις συνέχεια τα ίδια λάθη. Θα φτάνεις συνέχεια στα ίδια αποτελέσματα. Δεν το λέω εγώ, ο Einstein!

Love

P