MAMA KNOWS BEST

Η σύγχρονη μάχη του καλού με το κακό, ένα hashtag μακριά

Η Sanna Marin, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δέχεται επίθεση από μερίδα της κοινής γνώμης για την ενδυματολογική επιλογή που έκανε σε φωτογράφιση περιοδικού, η οποία κρίθηκε ως «ακατάλληλη» για κάποια στη «θέση» της.

Η θέση δηλαδή που σε έναν ιδανικό κόσμο ανήκει σε μια δυναμική και σύγχρονη γυναίκα. Η θέση της νεότερης ηγέτιδος κράτους παγκοσμίως, κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να ανήκει σε μια γυναίκα που νοιώθει άνετα με τη θηλυκότητά της και αυτό ακριβώς έδειξε με την εικόνα της η Sanna Marin. Μια όμορφη γεμάτη αυτοπεποίθηση και δυναμισμό γυναίκα.

Η περίπτωση της Sanna Marin

Μια καθόλου τυχαία προσωπικότητα, η Sanna Marin μεγαλωμένη σε ομόφυλη οικογένεια, χορτοφάγος και μητέρα, ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας της που αποτελείται από άλλες 3 γυναίκες σε καίριες θέσεις υπουργικών αξιωμάτων.

Οι στόχοι που έχει θέσει για το μέλλον της χώρας της, η εξάλειψη διακρίσεων εις βάρος γυναικών και ασθενών ομάδων, η πράσινη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, η πλήρης εξουδετέρωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα κ.λ.π., καθιστούν τη Sanna Marin δικαιωματικά, προσωπικότητα-σύμβολο μιας πραγματικά εναλλακτικής και ταυτόχρονα ουσιαστικής λύσης στα πολιτικά πράγματα.

Sanna Marin

 

Να ανοίξουμε την κουβέντα πως αν κάτι αντίστοιχο το έκανε ένας άντρας στην ίδια θέση, η αντιμετώπιση θα ήταν εντελώς διαφορετική ή λέτε θα γίνω γραφική;

Ο κόσμος της Φινλανδίας ευτυχώς το έκανε σπεύδοντας να σχολιάσει παρελθοντικές αναρτήσεις πολιτικών ανδρών της χώρας χωρίς μπλούζα στις περισσότερες περιπτώσεις, για να περάσει το μήνυμα πως ναι, ακόμα ζούμε σε ένα κόσμο πολλών διακρίσεων όπου σε αντίθεση με τους άνδρες οι επιλογές μιας γυναίκας μπαίνουν στο μικροσκόπιο και επικρίνονται αυστηρά, όπως είπε χαρακτηριστικά η Sanna Marin σε δήλωσή της για το γεγονός.

«Ας ενθαρρύνουμε τα κορίτσια γιατί αυτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

«Πίστευα πως όλα είναι δυνατά γιατί η μητέρα μου έλεγε πάντα πως μπορώ να γίνω ό,τι επιθυμήσω. Γι’ αυτό κι εγώ κάνω κάθε μέρα το ίδιο με τη δική μου κόρη. Της λέω συνέχεια πως είναι ταλαντούχα και μπορεί να πετύχει τα πάντα. Ας ενθαρρύνουμε τα κορίτσια γιατί αυτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.» έγραψε σε ποστ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram πριν μερικές μέρες.

Το γεγονός της κατακραυγής της Sanna Marin αλλά και αντίστοιχα το ότι μεγάλο μερίδιο του κόσμου την υπερασπίστηκε με οδηγεί στο εξής συμπέρασμα.

Ο κόσμος φαντάζει στα μάτια μου ξεκάθαρα διαχωρισμένος σε θετικούς, αισιόδοξους και με καλή πρόθεση ανθρώπους και σε κυνικούς, τοξικούς, επικριτές που στήνουν δημόσια δικαστήρια με κάθε ευκαιρία. Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό ταξιδεύει παντού μαζί μας, σε μια συσκευή όση η παλάμη μας, που δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ.

Τα νέα ταξιδεύουν ασύλληπτα γρήγορα, οι άνθρωποι μπαίνουν στο στόχαστρο πιο εύκολα από ποτέ, οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές, κι εμείς καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε θέση απέναντι στις καταστάσεις.

Οι μεν λειτουργούν με κίνητρο την αγάπη παίρνοντας θέση απέναντι στην αδικία και οι δε βρίσκουν την ευκαιρία να εκτονώσουν τον θυμό που κρύβουν μέσα τους κρίνοντας και κατηγορώντας. Είναι βεβαίως και οι άλλοι που δεν μιλούν ποτέ δημόσια, αλλά αρέσκονται πολύ να βλέπουν τους άλλους δύο να «τσακώνονται». Σαν να βλέπεις Star Wars ένα πράγμα.

Η πραγματική δύναμη των social media

Τα social media κατάφεραν να μας κάνουν να αποκαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που μπορεί και να μην εκδηλώνονταν ποτέ. Πριν την εποχή του Facebook και του Twitter τη γνώμη τους δημόσια μπορούσαν να λένε κυρίως οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί και οι συνεντευξιαζόμενοι.

Και ξαφνικά ο απλός θεατής, ο μέσος άνθρωπος, μπορούσε να εκφράσει άποψη για τα πάντα κρυμμένος πίσω από έναν υπολογιστή, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να κάνει διάλογο. Αυτή η ελευθερία έφερε και αυτή την αποκάλυψη.

Σπεύδω να δηλώσω #iamwithsanna και θυμώνω πολύ που χρειάζεται για ακόμα μια φορά να υπερασπιστώ κάτι αυτονόητο. Ένα κάρο hashtags για να δηλώσουμε πως είμαστε παρόντες όταν διαπράττεται μια μεγάλη αδικία. Κάτι σαν cyber διαδήλωση.

Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος να κάνουμε τις επαναστάσεις μας πλέον. Τα social media είναι τα νέα πανό κι εμείς έχουμε πάει σε πολλές πορείες φέτος #blacklivesmatter, #metoo, #σιγαμηφοβηθώ για να αναφέρω μερικές. Εγώ είμαι με τους καλούς, εσύ με ποιόν είσαι;

Για την ιστορία, η Sanna Marin έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας στις 8 Δεκεμβρίου 2019, καθιστώντας την τη νεότερη παγκόσμια ηγέτη τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της.