MAMA KNOWS BEST

Αν το στρες σού ‘χει πάρει τον αέρα και σε κάνει ό,τι θέλει, ήρθε η ώρα να του βάλεις όρια

Δεν φτάνει που το στρες ούτως ή άλλως μας έχει γίνει κακός βραχνάς και κάτι σαν μόνιμη (τοξική) σχέση θα πω εγώ, τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ένα από τα χαρακτηριστικά της τραυματικής μας εμπειρίας με την κατάσταση της πανδημίας ή ένα από τα συμπτώματα των κατά τ’ άλλα ασυμπτωματικών του covid-19.

Η νόρμα των περισσότερων από εμάς περιλαμβάνει έναν πολύ γρήγορο και γεμάτο υποχρεώσεις τρόπο ζωής που προκειμένου να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα μέσα στην ημέρα έχει ως αποτέλεσμα να μουδιάζουμε τις αισθήσεις μας και τις πραγματικές μας ανάγκες. Κοίτα γύρω σου και μέσα σου και πες μου με ειλικρίνεια πόσο συχνά σταματάς για να απολαύσεις το γεγονός ότι είσαι ζωντανός, υγιής, ή για να χαρείς τις επιτυχίες σου, τις σχέσεις σου, ή τη φύση. Η συναισθηματική μας υγεία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική, χρήζει προσοχής και φροντίδας, ειδικά τώρα που έχουν έρθει τα πάνω κάτω με τα νέα δεδομένα του τρόπου ζωής μας.

Το πώς νιώθεις επηρεάζει τον τρόπο ζωής σου στην αρχή έμμεσα κι αν δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό τα σημάδια του άγχους θα γίνονται όλο και πιο εμφανή στην ψυχή και στο σώμα σου.

Αν νιώθεις κι εσύ πως δεν σού ‘φτανε το τρελό rollercoaster της καθημερινότητάς σου, τώρα πρέπει να περάσεις και από το τρενάκι του φόβου στο λούνα παρκ που έχει γίνει η ζωή μας, νομίζω πως ήρθε η ώρα να μάθεις να κάνεις διαλογισμό.

Αν το στρες σού ‘χει πάρει τον αέρα και σε κάνει ό,τι θέλει, ήρθε η ώρα να του βάλεις όρια

Ναι, ναι καλά διάβασες. Ήρθε η ώρα να πειστείς πως αν αφιερώσεις 10 λεπτά κάθε μέρα για να κάνεις διαλογισμό θα καταφέρεις να ανανεώσεις και να αναδομήσεις το μυαλό σου και κατ’ επέκταση το σώμα σου. Ήρθε η ώρα να σπάσεις αυτό τον ατέρμονο κύκλο του στρες που σε εξαντλεί και σε φθείρει σε σημείο που μπορεί να μην έχει γυρισμό. Είναι άλλωστε γνωστή καραμέλα των τελευταίων χρόνων πως το στρες είναι η αιτία των περισσότερων αυτοάνοσων ασθενειών και όχι μόνο.

Άρα;
Εσύ, κρατάς την υγεία σου στα χέρια σου και αυτό είναι υπέροχο!

Τώρα αν είσαι κι εσύ σαν εμένα που μόλις κλείνεις τα μάτια σου για να χαλαρώσεις, το μυαλό σου αρχίζει να τρέχει από τις λίστες του σούπερ μάρκετ, στο deadline που έχεις για να παραδώσεις, να πάρεις τηλέφωνο τη μαμά σου που σε ψέλνει ότι είσαι αχάριστη και γαϊδούρα, τη συνάδελφο στη δουλειά που σε πρόσβαλλε και κάτι πρέπει να βρεις να της απαντήσεις την επόμενη φορά και σε πόση ώρα έρχεται το σχολικό και αν πρόλαβες να μαγειρέψεις, να απλώσεις, να μαζέψεις κτλ.

Εδώ είμαι εγώ! Το ‘ψαξα, το δοκίμασα, το φιλοσόφησα και κατέληξα σε μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αναμετρηθείς πρόσωπο με πρόσωπο με το άγχος, (που μπορεί να πάρει πολλές μορφές όπως, αγωνία, απογοήτευση και αϋπνία) και να κερδίσεις τη ζωή σου πίσω.

Firstthingsfirst

Απλά κάθισε αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια και κατέβασε τον διακόπτη που ανοίγει την πόρτα στις σκέψεις. Εσύ είσαι ο κυρίαρχος του μυαλού σου. Συνειδητοποίησε τη δύναμή σου και οραματίσου πως κάνεις μια γενναία ανταλλαγή. Διώξε το άγχος και βάλε στη θέση του την ενέργεια και τη διαύγεια που χρειάζεσαι για να κάνεις τις σωστές επιλογές.

Μην αγχώνεσαι

Αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα μάθε πως δεν υπάρχει λάθος ή σωστός τρόπος να διαλογιστείς. Ο στόχος είναι η χαλάρωση και να αφιερώσεις πολύτιμο χρόνο στον εαυτό σου οπότε, ναι είναι πιο απλό από όσο το έχεις κάνει στο μυαλό σου. Οτιδήποτε είναι ικανό να σε κάνει να διώξεις τις αρνητικές σου σκέψεις και τις άχρηστες ανησυχίες μπορεί να θεωρηθεί διαλογισμός. Ακόμα και να κρυφτείς στην αγκαλιά ενός αγαπημένου σου χωρίς να μιλάτε για λίγα λεπτά, ή το να βάλεις το αγαπημένο σου soundtrack και να το ακούσεις με προσοχή χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο, μπορεί να λειτουργήσει υπέροχα. Υπάρχουν στο YouTube πολλές επιλογές μουσικής που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις και να ταξιδέψεις με το νου σου εκεί που το άγχος δεν μπορεί να ζήσει.

Just breathe

Στον διαλογισμό, όπως και στη ζωή η αναπνοή παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ένας εύκολος τρόπος να αρχίσεις να χαλαρώνεις είναι να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Αναγνώρισε την πορεία της, το ρυθμό της και θα διαπιστώσεις πως όσο περνάει η ώρα και χαλαρώνεις η αναπνοή σου γίνεται πιο αργή και ουσιαστική. Δοκίμασε να οραματιστείς ένα τρίγωνο. Μέτρα τέσσερις χρόνους καθώς εισπνέεις και ανεβαίνεις τη μία πλευρά του τριγώνου προς την κορυφή του. Κράτα την αναπνοή σου για 4 χρόνους καθώς οραματίζεσαι να κατεβαίνεις την άλλη πλευρά του τριγώνου και εξέπνευσε σε 4 χρόνους καθώς ολοκληρώνεις τη βόλτα σου στην τελευταία πλευρά του τριγώνου σου. Επανάλαβε όσες φορές χρειάζεται μέχρι να χαλαρώσεις τελείως.

Στείλε μήνυμα 6 στο 13033 και πήγαινε για ένα περπάτημα

Το περπάτημα μπορεί να γίνει εύκολα ο καθημερινός σου διαλογισμός μιας και σε κάνει να συγκεντρώνεσαι σε όλες σου τις αισθήσεις και σε βάζει στη συνθήκη του να είσαι παρών στο εδώ και τώρα που είναι εκτός από τον στόχο του διαλογισμού και η λύση σε όλες σου τις αγωνίες.Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για το παρελθόν μας και δεν έχει νόημα να αγχωνόμαστε για το μέλλον μας. Το παρόν είναι το μόνο χειροπιαστό πλαίσιο ζωής και οφείλουμε να το ζούμε την ώρα που μας δίνεται.

Φρόντισε να περιβάλλεις τον εαυτό σου με θετικούς και πνευματικούς ανθρώπους

Ζήτα καθοδήγηση από έναν θετικό άνθρωπο που βρίσκεται σε ισορροπία τη δεδομένη στιγμή. Είναι τόσο σημαντικό να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που είναι σε σύνδεση με το καλό. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι τοξικοί άνθρωποι, οκνηροί και πεσιμιστές. Φρόντισε να εμπλουτίσεις τον κύκλο σου με καλούς ανθρώπους, με χιούμορ και θετική αντιμετώπιση της ζωής. Μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια ή καθοδήγηση από έναν τέτοιο άνθρωπο όταν νιώθεις πως το χρειάζεσαι. Θα χαρεί να σ’ ακούσει και να σε βοηθήσει, είναι το μόνο σίγουρο.

Κατέβασε ένα application

Υπάρχουν πολλά applications που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να τα χρησιμοποιείς ακόμα και για ελάχιστα λεπτά όταν νιώθεις να σε καταβάλλει το άγχος. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιείς με πρόγραμμα, π.χ. κάθε μέρα για 10 λεπτά πριν φύγεις για τη δουλειά σου, ή πριν κοιμηθείς. Παρακάτω σου παραθέτω τα καλύτερα κατά τη γνώμη μου free apps που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα και πολλές επιλογές ακόμα και για τους πιο δύσπιστους τύπους:

Όταν νιώθεις πως ο κόσμος γίνεται αφόρητος στρέψου στον ανώτερο εαυτό σου. Να θυμάσαι πως είσαι ένα πλάσμα φτιαγμένο από συμπαντική ενέργεια και ο στόχος σου στη ζωή δεν είναι απλά να πληρώνεις λογαριασμούς και να σκύβεις το κεφάλι στους ανώτερούς σου. Τόλμησε να κοιτάξεις τον τέλειο εαυτό σου στα μάτια και να αλλάξεις ό,τι δεν σε κάνει χαρούμενο.

Love
P