WOMEN TODAY

Sanna Marin: H νεαρότερη πρωθυπουργός του κόσμου δεν είναι καλύτερη από έναν μεσήλικα άνδρα κι αυτό λέγεται ισότητα

Pool Photo via AP Ludovic Marin

«Δεν είμαι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα». Η Sanna Marin, η 35χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας έδωσε έναν ορισμό για την ισότητα. Κι απόλυτη ισότητα, ίσον φεμινισμός.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Sanna Marin εκλέχθηκε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας. Ταυτόχρονα, η  ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας έγινε η νεαρότερη σ’ αυτό το αξίωμα παγκοσμίως. Δίπλα σ’ αυτές τις πρωτιές, πρόσθεσε και το ότι Marin είναι η πρώτη από την εργατική οικογένειά της που τέλειωσε το Λύκειο και το πανεπιστήμιο. Κι αν για τη φινλανδική κοινωνία όλα αυτά δεν είναι τόσο συγκλονιστικά σπάνια- όπως και το ότι η νεαρή πολιτικός δεν μεγάλωσε σε μία «κλασική» οικογένεια, αλλά με τη μητέρα και τη σύντροφό της, για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι μοναδικά.

Υπό το πρίσμα του γυναικείου φύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σπουδαία. Παρ’ όλα αυτά, ούτε η Sanna Marin δεν έχει γλιτώσει από τη λαίλαπα του σεξισμού ή της προκατάληψης που γεννά το νεαρό της ηλικίας της αλλά ούτε και της εργατικής της καταγωγής. Μάλιστα, όταν έγινε πρωθυπουργός, ο Εσθονός ομόλογός της, την αποκάλεσε υποτιμητικά «πωλήτρια», πατώντας στην πληροφορία ότι εργαζόταν σε κατάστημα ενώ σπούδαζε.

Η συνέντευξη της Sanna Marin στη βρετανική Vogue

«Σε όποια θέση κι αν έχω βρεθεί, το ότι είμαι μια νεαρή γυναίκα ήταν πάντα η αφετηρία. Ελπίζω ότι μια μέρα δεν θα είναι ζήτημα, ότι δεν θα γίνεται αυτή η ερώτηση. Θέλω να κάνω όσο καλύτερη δουλειά γίνεται. Δεν είμαι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα», δηλώνει η Sanna Marin. Αν υπάρχει μία αγκύλωση που κινεί τον πολιτικό κόσμο σχεδόν από καταβολής του, είναι πως οι ώριμοι άνδρες είναι οι κατάλληλοι, οι πιο έμπειροι, οι πιο σοφοί, οι πιο ικανοί για εκείνον.

Η Marin αντιλαμβάνεται πως η δική της αποτυχία ως πολιτικός, θα είναι συμβολική και θα συμπαρασύρει προς τη λάθος κατεύθυνση. «Είναι παγίδα», δηλώνει στη συνέντευξή της στη βρετανική Vogue Απριλίου. «Αν δεν τα καταφέρω, αν αποτύχω- επειδή είμαι πολιτικός και όπως όλοι ξέρουμε τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε- δεν θέλω να ερμηνευτεί ως “εννοείται πως απέτυχε γιατί ήταν μια νεαρή γυναίκα”».

Ποια είναι η Sanna Marin

H πρωθυπουργός της Φινλανδίας γεννήθηκε στο Ελσίνκι στις 16 Νοεμβρίου του 1985. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή. «Αν με ρωτήσετε αν νιώθω ότι έχω πατέρα, η απάντηση είναι όχι. Δεν έχω μεγαλώσει μαζί του και θα έλεγα ότι δεν έχω πατέρα», είπε στην ίδια συνέντευξη. Εδώ και πολλά χρόνια η Marin διατηρεί δεσμό με τον Markus Räikkönen, με τον οποίο έχει αποκτήσει την δύο ετών κόρη της, Emma. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Διοικητική Επιστήμη κι ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 2006. Το 2015 εξελέγη στο Κοινοβούλιο, όπου υπήρξε μέλος της Μεγάλης Επιτροπής, της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, στο οποίο ήταν πρόεδρος από το 2013 έως το 2017. To 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και από το 2017 υπηρετούσε ως πρώτη αναπληρώτρια ηγέτης του Κόμματος.

Στις μέρες της πρωθυπουργίας της η άδεια πατρότητας στη Φινλανδία αναμένεται να αυξηθεί από τους 2, 2 στους 6,6 μήνες. Όταν ήταν ακόμα υπουργός Μεταφορών, είχε κάνει αίσθηση η πρότασή της για μείωση των ημερών εργασίας από 6 σε 4. «Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αυτό το επόμενο βήμα; Είναι οι 8 ώρες η “απόλυτη αλήθεια”; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, κάνοντας τα χόμπι τους και απολαμβάνοντας άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην εργασία μας», είχε δηλώσει τότε η Marin.

Αυτή την εποχή η Φινλανδία, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση του κορονοϊού, μετρώντας 1.446 κρούσματα και 17 νεκρούς μέχρι την 1η Απριλίου.