MAMA KNOWS BEST

Προς εκείνους που οφείλουν να μάθουν να αγαπούν

Η ώρα είναι 1 το πρωί και ακόμα δεν μπορώ να ησυχάσω.
Έχω κοιμίσει τα μωρά, με πήρε κι εμένα ο ύπνος μαζί τους και ξύπνησα 3 ώρες μετά με μια φράση στο το μυαλό μου:

«Κι αν με απειλήσει»;

Μην φανταστείτε κανένα σκηνικό τρόμου, κάποια κατάσταση σωματικής βίας. Αυτό που θα σας περιγράψω είναι για μένα ελαφρώς χειρότερο. Κι αυτό γιατί δεν έχει φανερά τα σημάδια της κακοποίησης. Η ψυχολογική βία είναι ανέπαφη. Δεν μπορείς να πας στην αστυνομία και να πεις: «Δείτε, ο άντρας μου με απειλεί ότι θα με αφήσει, μόνη με το νεογέννητο μωρό μας επειδή δεν χάνω τα κιλά της εγκυμοσύνης».

Το κεφάλι μου πάει να σπάσει στην ιδέα ότι η κοπέλα αυτή και τόσες άλλες ζουν στο ίδιο σπίτι και εξαρτώνται από τέτοια ανεκδιήγητα άτομα. Ειδικά σε μια τόσο εύθραυστη περίοδο όσο αυτή της λοχείας.

Είμαι σε μεγάλη ένταση και μάλλον δεν θα ήταν φρόνιμο να κάτσω να γράψω αυτό το κείμενο εν βρασμώ, αλλά δεν κρατιέμαι, αλήθεια.

Δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί τον καινούριο μου ρόλο στην εκπομπή “The booth”. Αν όχι ,να σας πω πως είναι μια εκπομπή με 4 γυναίκες σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που δέχονται τηλεφωνήματα ακροατών-τηλεθεατών για θέματα ποικίλης ύλης, περιεχομένου και ενδιαφερόντων.

Τηλεφώνησε λοιπόν μια κοπέλα που είχε γεννήσει το παιδάκι της εδώ και έναν χρόνο και μας μίλησε για το bullying, όπως είπε χαρακτηριστικά, που της κάνει ο άντρας της για τα κιλά που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν έχει χάσει ακόμα.

Έκλεισε το τηλέφωνο ρωτώντας με τι να κάνει αν την απειλήσει ξανά πως θα τη χωρίσει αν δεν τα χάσει. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ένιωσα το στομάχι μου να σφίγγεται και το κεφάλι μου να ανεβάζει θερμοκρασία από τον θυμό. Προσπάθησα πολύ να συγκρατηθώ και να μην κάνω αυτό που κάνω κανονικά όταν γίνομαι μάρτυρας σε μια άδικη κατάσταση. Δεν ξέρω αν κατάφερα να τη βοηθήσω με αυτά που της είπα και ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι για μπορέσω να εκφραστώ επί του θέματος κάπως καλύτερα και να πω πράγματα που δεν μπορώ να πω στην τηλεόραση.

Κύριε σύζυγε της κοπέλας που μας πήρε τηλέφωνο σήμερα για να δηλώσει τη συναισθηματική κακοποίηση στην οποία την υποβάλλεις καθημερινά, και κάθε κοπέλας που βρίσκεται στη θέση αυτή, έχω να σας πω μερικά πραγματάκια.
Μαθαίνω ότι σας πνίγει το δίκιο και θέλετε η γυναίκα σας να μοιάζει όπως όταν την πρωτογνωρίσατε 1, 2, 3 ή όσα, χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού σας. Σας λυπάμαι. Η γυναίκα σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια γυναίκα. Θα είναι πολύ καλύτερη σε ένα επίπεδο που προφανώς δεν έχετε εκτιμήσει σωστά. Επιτρέψτε μου να σας διαφωτίσω:

Αποφασίζετε ή σας προκύπτει να κάνετε ένα παιδάκι με την σύντροφό σας. Τα καταφέρνετε με τον γνωστό τρόπο ή με τη βοήθεια της επιστήμης. Περνάνε 9 μήνες, έρχεται το μωρό σας, το μωρό σας μεγαλώνει και πάει λέγοντας. Ναι; Ναι. Το σώμα σας κύριε είναι το ίδιο, τα κέφια επίσης, ο ύπνος σας, η δουλειά σας, τα γεννητικά σας όργανα στη θέση τους, τα ζωτικά σας όργανα επίσης, ναι; ΝΑΙ. Και αν δεν το ρίξετε για άσχετους λόγους στο φαΐ ή στις μπίρες και η κοιλίτσα σας θα είναι το ίδιο, αλλά και αυτό να γίνει, θα σας πουν μάλλον γλυκούλη και αν επανέρθετε στα κιλά σας, το δέρμα σας θα είναι μια χαρά, τα μαλλιά σας, τα δόντια σας όλα στη θέση τους ναι; ΝΑΙ.

Δώσε βάση τώρα γλυκούλη κυριούλη, εσύ που έχεις το θράσος και τραμπουκίζεις το κορίτσι σου, αχάριστε γάιδαρε που έχεις την απαίτηση η μάνα του παιδιού σου να είναι στον 1 χρόνο το γκομενάκι που γνώρισες και θέλεις να είναι όπως τη γνώρισες γιατί αλλιώς θα την απειλείς ότι θα την αφήσεις ή θα την κερατώσεις γιατί της ξέμειναν τα κιλά της εγκυμοσύνης και δεν σου βγάζει γούστα.

Αν το κορίτσι μείνει έγκυος με τον παραδοσιακό τρόπο για 9 μήνες το σώμα της θα βιώσει την απόλυτη αλλαγή. Όλα τα όργανά της θα μετακινηθούν στα πλάγια για να χωρέσει το βλαστάρι σου και τα κόκκαλά της θα ανοίξουν για μπορέσει να γεννήσει. Ταυτόχρονα οι ορμόνες της, ένα σύστημα που δεν ορίζει αλλά την ορίζει απόλυτα θα της ρυθμίζουν από μόνες τους όλη τη διάθεση σε σημείο που μπορεί να στρέψει εναντίον της και την ίδια της τη μάνα γιατί μπορεί να αντιδράει «υπερβολικά» όπως σου αρέσει να χαρακτηρίζεις τη συμπεριφορά της.

Ταυτόχρονα μπορεί να κάνει εμετούς, να μην πρέπει να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι μήνες ολόκληρους, να πρέπει να κάνει αντιπηκτικές ενέσεις κάθε μέρα την ίδια ώρα, να παίρνει συμπληρώματα που αναιρούν το ένα το άλλο, να της βρωμάνε όλα, να ματώνουν τα ούλα της, να έχει δυσκοιλιότητα και να πέφτουν τα μαλλιά της. Ακόμα και αν όλα πάνε πρίμα στην εγκυμοσύνη της, κάτι από όλα αυτά θα το περνάει σε αντίθεση με σένα που έτσι για την ιστορία θέλω να επισημάνω πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή, στο πρόγραμμα και στο σώμα σου.

Αν χρειαστεί δε, να μπει σε διαδικασία εξωσωματικής θα γεμίσει το σύστημά της ορμόνες μέχρι να καταφέρει να μείνει έγκυος και θα ζει, μόνο η ψυχούλα της το ξέρει, με την καθημερινή αγωνία ένας Θεός ξέρει για πόσο καιρό.

Και όσο θα πλησιάζουν οι μέρες της γέννας θα δυσκολεύουν όλα, και εσύ θα παρακολουθείς κύριος τη γυναίκα σου που δεν θα μπορεί ούτε τα κορδόνια της να δέσει.

Και έρχεται το μωράκι σας και οι ορμόνες ανεβοκατεβαίνουν σαν χαλασμένο ασανσέρ και τα νερά του σώματος πάνε και κάθονται όπου τους κατέβει αν έχει κάνει καισαρική και δεν κοιμάται για μέρες συνεχόμενες. Εσύ κύριος. Κι αν ξυπνάς τη νύχτα απ’ τα κλάματα του μωρού, συγγνώμη κιόλας.

Και περνάνε οι μήνες και η γυναίκα έχει γίνει μάνα, όλα είναι πρωτόγνωρα, μεγάλα, λες και παίζεις σε ταινία, ή βλέπεις όνειρο και κάνεις συνειρμούς απίστευτους γιατί οι ορμόνες είναι ύπουλο πράγμα και ψιτ, κυριούλη δεν θα άντεχες ούτε 5 λεπτά αν σου τύχαινε. Και κάποιες γυναίκες ναι ξεφουσκώνουν εύκολα, κάποιες δεν παίρνουν 20, ή 30 κιλά αλλά κάποιες άλλες το ‘χουν εύκολο, όχι από λαιμαργία όπως τόλμησες να της πεις, αλλά γιατί είναι έτσι φτιαγμένες και αν π.χ. η γυναίκα θηλάζει μετά από κάθε θηλασμό θέλει να φάει και τους τοίχους για να γίνει η λειτουργία της παραγωγής του γάλακτος.

Και θυμάσαι πόσο καιρό ήθελε το σώμα της γυναίκας να διαμορφωθεί για να δημιουργήσει ένα τέλειο άνθρωπο;
Ε, άλλο τόσο και βάλε θέλει για να επανέλθει.

Μάθε κύριε να αγαπάς. Μάθε να εκτιμάς και να λατρεύεις το κορίτσι που δώρισε το σώμα του για να έχεις σήμερα έναν απόγονο. Κάνε μια προσπάθεια να αφήσεις στην άκρη τον εαυτό σου και το κομμάτι του εγκεφάλου σου που έχει την τάση να σκέφτεται καλλίγραμμα κορμιά και δες με τα μάτια της ψυχής το κορίτσι σου. Αναγνώρισε την προσπάθειά της. Γίνε σύντροφός της στο απίστευτα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Αγάπησε το σώμα της όπως είναι και όχι όπως το θυμάσαι.

Γενού Άντρας.

Love
P