WOMEN TODAY

«Μια απρεπής εμφάνιση»: Η φωτογραφία της πρωθυπουργού Sanna Marin χωρίς σουτιέν προκάλεσε αντιδράσεις και ένα κύμα συμπαράστασης

Getty Images Thierry Monasse

Η φωτογράφηση της νεαρότερης σε ηλικία πρωθυπουργού του κόσμου, Sanna Marin, με σακάκι με βαθύ ντεκολτέ και εμφανή την απουσία σουτιέν έγινε αντικείμενο αρνητικών αντιδράσεων και ποιος εκπλήσσεται; Ευτυχώς, λειτούργησε και σαν αφορμή για τo υποστηρικτικό hashtag #imwithsanna.

Κι αν νομίζεις ότι ο συντηρητισμός και η προσκόλληση στο καθωσπρέπει είναι ελληνικό ίδιον, καιρός να αναθεωρήσεις καθώς και η Φινλανδία, μία κατεξοχήν βορειοευρωπαϊκή χώρα, δείχνει να μας συναγωνίζεται επάξια. Αφορμή για να βγει το συγκεκριμένο συμπέρασμα, το κύμα αντιδράσεων κατά της εμφάνισης της 35χρονης πρωθυπουργού, Sanna Marin σε φωτογράφηση περιοδικού.

H no bra εμφάνιση της Φινλανδής πρωθυπουργού που προκάλεσε

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ήταν το κεντρικό πρόσωπο του περιοδικού Trendi. Σε μία από τις φωτογραφίες που συνόδευαν τη συνέντευξη, η Marin ποζάρει στον φακό με ένα μαύρο blazer σε βαθύ V γραμμή και είναι πανέμορφη. Για μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης της χώρας της- και όχι μόνο αυτής, η εμφάνισή της είναι «απρεπής» αφού δεν συνάδει με το σοβαρό πρόσωπο που οφείλει να κρατάει μια πολιτικός στη δική της θέση και- για να σου συνεχίσω το συγκεκριμένο στερεοτυπικό σκεπτικό- κάθε γυναίκα που θέλουν να την παίρνουν στα σοβαρά. Κάποιες αντιλήψεις, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν σύνορα. Ο σεξισμός είναι μία από αυτές.

Ευτυχώς ο αντίλογος δεν άργησε να έρθει και να είναι αποστομωτικός. Το κύμα συμπαράστασης προς τη Sanna Marin συμπυκνώνεται στο hashtag #imwithsanna και συγκεντρώνει χιλιάδες φωτογραφίες γυναικών που συμπορεύονται και ποζάρουν στην ίδια λογική με την με την ικανότατη πρωθυπουργό.

Μάλιστα ο Φινλανδός πολιτικός Otto Meri υπενθύμισε στους συμπατριώτες του πως ο περίφημος στρατάρχης Carl Gustaf Mannerheim είχε φωτογραφηθεί γυμνός πάνω σε άλογο, δεκαετίες πριν αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να μείνει στην ιστορία ως ο «Πατέρας» της Σύγχρονης Φινλανδίας.

H Sanna Marin μίλησε για την πίεση και την εξάντληση που βιώνει

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Sanna Marin εκλέχθηκε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας. Ταυτόχρονα, η ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας έγινε η νεαρότερη σ’ αυτό το αξίωμα παγκοσμίως. Δίπλα σ’ αυτές τις πρωτιές, πρόσθεσε και το ότι Marin είναι η πρώτη από την εργατική οικογένειά της που τέλειωσε το Λύκειο και το πανεπιστήμιο και έχει μεγαλώσει με 2 μαμάδες. Με τον πατέρα της, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού, η Marin έχει να μιλήσει από τότε που ήταν 7 χρονών.

 

Η χορτοφάγος ηγέτης των Φινλανδών Σοσιαλδημοκρατών γεννήθηκε στο Ελσίνκι στις 16 Νοεμβρίου του 1985 και τον Ιανουάριο του 2018 απέκτησε την κόρη της, Emma. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί δεσμό με τον Markus Räikkönen, με τον οποίο είναι μαζί από το σχολείο. Πρόκειται για μια γυναικά πολιτικό μεγαλωμένη όχι μέσα σε γυάλα, αλλά σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και στη συνέντευξή της, στην οποία μίλησε με ειλικρίνεια. «Δεν είναι μία συνηθισμένη δουλειά ή μια φυσιολογική κατάσταση ζωής. Είναι βαρύ το πρόγραμμα με διάφορους τρόπους. Ίσως η πίεση και η εξάντληση να συσσωρεύονται και να ξεσπάσουν αργότερα, αλλά ήταν απαραίτητο να μπουν στην άκρη τα συναισθήματα» δηλώνει η Marin, στην οποία επιβάλλεται να αναγνωριστεί το δικαίωμα να νιώθει, να μιλάει και να ντύνεται όπως επιθυμεί. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή.