ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο πρόσωπό σου όταν μεγαλώνεις

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας απασχόλησε και θα απασχολεί για πάντα την ανθρωπότητα. Αν και πολύ φοβάμαι πως πρόκειται να μείνει μυστικό δια παντός. Γιατί; Μα φυσικά, επειδή η διαδικασία του χρόνου, της φθοράς του, του περάσματος που λέμε είναι αναπόφευκτη. Κάθε άνθρωπος από την άλλη, γερνά διαφορετικά. Είναι αυτό που κοινώς λέμε «καλά γονίδια» ή που στην πραγματικότητα έχει να κάνει με σωστές επιλογές ζωής. Ένα καλό πρόγραμμα, η περιποίηση του εαυτού σου, η πολύ καλή διατροφή είναι όλα παράγοντες ομορφιάς, φρεσκάδας και υγείας. Έχεις όμως αναρωτηθεί τι συμβαίνει στο πρόσωπό σου και το βλέπεις να γερνά; Πέραν της πρώτης ρυτίδας, που αντίκρισες με τρόμο, η διαδικασία της «ωρίμανσης» του προσώπου έχει συγκεκριμένα στάδια και φάσεις.

Αλλαγές στα βασικά χαρακτηριστικά

Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος το μέτωπό του μεγαλώνει, καθώς το τριχωτό της κεφαλής τείνει να υποχωρεί. Την ίδια ώρα, έχει παρατηρηθεί μεγέθυνση και των λωβών των αυτιών, η λεγόμενη μεγαλοακρία. Οι ειδικοί σημειώνουν πως αυτό το τελευταίο οφείλεται στο γεγονός πως οι χόνδροι των αυτιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται εσαεί. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί μια κάμψη της άκρης της μύτης, καθώς ο μυικός ιστός που συνδέει τον χόνδρο στο σημείο με την υπόλοιπη ανατομία της μύτης χαλαρώνει με τα χρόνια.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σαφώς τον τρόπο με τον οποίο δείχνει το πρόσωπο και προκαλούν αλλοιώσεις που δείχνουν το πέρασμα του χρόνου.

Οι δομικές αλλαγές

Όμως το πρόσωπό σου υπόκειται επιπλέον σε δομικές αλλαγές καθώς τα χρόνια συσσωρεύονται. Όσο είναι κανείς πολύ νέος, το λίπος του προσώπου διανέμεται ομοιόμορφα σε περιοχές στο μέτωπο, κάτω από τα μάτια, τα μάγουλα, γύρω από στόμα και αλλού. Με τα χρόνια όμως, το λίπος αυτό χάνει τον όγκο του, τείνει να ακολουθεί το νόμο της βαρύτητας δίνοντας την αίσθηση της χαλάρωσης που συμπαρασύρει και την επιδερμίδα. Την ίδια ώρα, σε άλλα σημεία του προσώπου, όπως το κάτω μέρος, το λίπος τείνει να συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τα χρόνια. Αποτέλεσμα; Προγούλι, πλαδαρά μάγουλα και αδυνατισμένος, ρυτιδιασμένος λαιμός.

Κι ύστερα ήρθαν οι ρυτίδες

Κι αφού περιγράψαμε όλη την διαδρομή ωρίμανσης του προσώπου, καταλήγουμε στον κύριο απότοκο του χρόνου, τις ρυτίδες. Στο μέτωπο, τις άκρες των ματιών και ανάμεσα στα φρύδια, σχηματίζονται οι λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης που με τον καιρό βαθαίνουν. Οι μύες του προσώπου συσπώνται, κατά κανόνα με τον ίδιο τρόπο, κάτι που με τον καιρό βαθαίνει αυτές τις ρυτίδες και τις κάνει περισσότερο εμφανείς.

Πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις πως λεπτότερες ρυτίδες ενδεχομένως να οφείλονται στην αδικαιολόγητη έκθεση στον ήλιο και την ξηρότητα. Και αυτά τα τελευταία μπορείς σίγουρα να τα καταπολεμήσεις.