ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 γεύματα ιδανικά για μετά τη γυμναστική

Κρίμα είναι να πέσεις με τα μούτρα στο ψωμί, ακόμα δεν βγήκες από τη Zumba. Ναι, ξέρω, πεινάς και είσαι ευάλωτη, θα 'τρωγες κι εμένα αν μπορούσες, τόση ενέργεια καταναλώθηκε, σου αξίζει μία ανταμοιβή. Ωστόσο ένα φορτωμένο με θερμίδες γεύμα που θα φαγωθεί σπασμωδικά, δεν αξίζει στην προσπάθεια που μόλις κατέβαλες.

Οπότε τι τρώμε τη συγκεκριμένη στιγμή χωρίς τύψεις; προς τα πού θα κατευθυνθείς μπαίνοντας στο σπίτι; τι θα έχεις να περιμένεις μέχρι να φτάσεις κοντά σε μία κουζίνα ή ακόμα καλύτερα τι θα έχεις πάρει μαζί σου για να μασουλήσεις μετά τη γυμναστική; Ιδανικά μία από τις παρακάτω επιλογές που θα σε χορτάσουν, θα ανανεώσουν τη χαμένη ενέργεια και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μυών σου. 

Ψητά ρεβύθια

Γιατί να φας ψητά ρεβύθια μετά το τρέξιμο; Γιατί τηρούν την αναλογία 1:3 (1 πρωτεΐνη προς 3 υδατάνθρακες) που πρέπει να ισχύει για το γεύμα αυτό. Έξι γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε 20 γραμμάρια υδατάνθρακα. Σε ψητή μορφή θα είναι πιο νόστιμο, σχεδόν θα ξεχάσεις ότι τρως όσπρια.

Φυστίκια Αιγίνης

Οποιοδήποτε ανάλατο ξηρό καρπό κι αν επιλέξεις, μια χαρά επιλογή θα έχεις κάνει, αφού πρόκειται για πηγή καλών λιπαρών, τα οποία έχει ανάγκη το σώμα σου προκειμένου να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια. Ειδικά τα φυστικάκια είναι πρώτης τάξης πηγή αντιοξειδωτικών και ηλεκτρολυτών. Μην το παρακάνεις στην πόσότητα, 15 φυστικάκια είναι καλά.

Γάλα με βρώμη και φρούτα

Από γάλα, ό,τι προτιμάς (αγελαδινό, κατσικίσιο, σόγιας, αμυγδάλου). Συνδυάζεις με μισή κούπα βρώμη κι ένα φρουτάκι κομμένο (προτίμησε μούρα, μήλο, αχλάδι ή πορτοκάλι) και έχεις έτοιμο ένα γεύμα πολύ υγιεινό και χορταστικό, με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, όλα σε σωστή δόση.

Edamame

To έχουμε πει πολλές φορές, είναι κρίμα να τρως τα ενταμάμε μόνο όταν πας για σούσι. Το σνακ της σόγιας είναι χαμηλό σε θερμίδες (εννοείται ότι δεν το τρως με χοντρό αλατάκι), τα φυτοοιστρογόνα του μειώνουν την οστική απώλεια και υδατάνθρακες που αναπληρώνουν τα χαμένα «καύσιμα». Τα νοστιμεύεις με αλατάκι, πάπρικα, χυμό λάιμ και λίγο ελαιόλαδο.

Ομελέτα με λαχανικά

Θα ρίξεις ένα ολόκληρο αυγό και 1-2 ασπράδια σε αντικολλητικό- χωρίς λάδι ή άντε με ελάχιστο- μαζί με λαχανικά (πιπεριά, κολοκύθι, κρεμμύδι).

Smoothie με γιαούρτι και φρούτα

Αν είσαι από εκείνες που λαχταράνε κάτι γλυκό μετά το γυμναστήριο, η λύση δεν είναι η σοκολάτα από το περίπτερο. Προτίμησε να ανακατέψεις στο μπλέντερ 2 μερίδες φρούτου της αρεσκείας σου με 1 μερίδα γάλα ή γιαούρτι και τον απαραίτητο πάγο. Κι έτοιμο το smoothie.