ΕΡΕΥΝΑ

Πίνεις πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα; Αυτό το θέμα σε αφορά

Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς για τα οφέλη του καφέ- εκτός του ότι είναι ίσως το καλύτερο ρόφημα, έχει φανταστικό άρωμα, μας ξυπνάει το πρωί και πάει εξαιρετικά με μπισκότα κανέλας- το πιο σημαντικό όφελος που μας προσφέρει αφορά στην άμυνα του οργανισμού μας.

*καρδούλες πετάγονται από την οθόνη*

Ερευνητές στην Αμερική και στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι πίνουν πάνω από 3 φλυτζάνια καφέ την ημέρα (espresso, φίλτρου, latte ακόμα και decafeine) ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν πίνουν ποτέ καφέ. Αυτές οι δύο καινούργιες έρευνες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ και απέδειξαν ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές, πνευμονικές και εντερικές παθήσεις.

Στην έρευνα, που έγινε από το International Agency for Research on Cancer και το Imperial College London συλλέχθηκαν δεδομένα από 521.330 άτομα, ηλικίας άνω των 35, από 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Αξιολογήθηκε η διατροφή που ακολουθούσαν και η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ καταγράφηκε στη Δανία, ενώ η μικρότερη στην Ιταλία. Όσοι έπιναν περισσότερο καφέ ήταν κυρίως μικροί σε ηλικία, καπνιστές, κατανάλωναν αλκοόλ και έτρωγαν κυρίως κρέας και λίγα φρούτα και λαχανικά.

Αναλυτικότερα, οι άντρες που έπιναν τουλάχιστον 3 κούπες καφές την ημέρα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση σε αντίθεση με τις γυναίκες που είχαν μόλις 8% λιγότερες πιθανότητες.

”Ανακαλύψαμε ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση των πιθανοτήτων να πεθάνει κανείς από καρδιαγγειακές, εντερικές παθήσεις, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και στις 10 ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν διαφορετικές συνήθειες στην κατανάλωση καφέ” είπε χαρακτηριστικά ο Dr. Marc Gunter του Imperial College London.

Παράλληλα εξέτασαν και τους μεταβολικούς βιοδείκτες μιας ομάδας 14.000 ατόμων και ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν πιο υγιές συκώτι και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καφέ.

”Ο καφές φαίνεται να ενισχύει την ηπατική λειτουργία και την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού μας” συμπληρώνει ο Dr. Gunter ενώ σχολιάζει πως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε συνδυασμό με των υπολοίπων που έχουν γίνει σε Αμερική και Ιαπωνία αποδεικνύει ξεκάθαρα τα οφέλη του καφέ.

Προφανώς η κατανάλωση καφέ δεν θα σε κάνει Χαϊλάντερ και αθάνατη, ωστόσο θα συνεισφέρει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου, γι’ αυτό στην περίπτωση που πίνεις πολύ καφέ, μην αγχώνεσαι για αντίθετα αποτελέσματα.