WOMEN TODAY

Για πάντα Marilyn. Σε δημοπρασία η θρυλική φωτογραφία της Monroe στις σχάρες του μετρό

AP Photo/Profiles in History

Η λάμψη της Marilyn Monroe μοιάζει με τα παντοτινά διαμάντια που κάποτε τραγουδούσε και τρέλαινε το Hollywood. Έχουν περάσει 56 χρόνια από τότε που βρέθηκε νεκρή κι όμως αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά pop icons της σύγχρονης ιστορίας του θεάματος. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει ανυπόστατες φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και άγνωστες πτυχές της ζωής της, ενώ πάντα ανακαλύπτονται νέες φωτογραφίες της και αντικείμενα που συνδέθηκαν με εκείνη.

AP Photo/Profiles in History

AP Photo/Profiles in History

Στα τέλη Οκτωβρίου, δημοπρατούνται φορέματά της και άλλα αντικείμενα και ο οίκος δημοπρασιών «Profiles in History» ανακοίνωσε ότι, από τις 18 Αυγούστου, όλα θα εκτίθενται στο Beverly Hills. Ανάμεσα σε αυτά, μια φωτογραφία που έδωσε η ίδια η Marilyn  στον Ben Lyon της 20th Century Fox.

Αγαπητέ Μπεν, με βρήκες, μου έδωσες όνομα και πίστεψες σε μένα όταν κανείς άλλος δεν το έκανε. Τις ευχαριστίες μου και την αγάπη μου, για πάντα. Marilyn

Αυτά ήταν τα λόγια της Αμερικανής, πίσω από τη φωτογραφία. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στα γυρίσματα της ταινίας του 1955 «Εφτά Χρόνια Φαγούρα», όπου η Marilyn πάνω σε μια σχάρα εξαερισμού του μετρό συγκρατεί το λευκό φόρεμά της, την ώρα που το σηκώνει ο αέρας διερχόμενου συρμού. Είναι η φωτογραφία με την οποία πάντοτε θα θυμόμαστε την Monroe. Να θυμίσουμε πως το πραγματικό όνομα της ηθοποιού ήταν Norma Jean Mortenson, το οποίο και άλλαξε προκειμένου να μπει στο χώρο του θεάματος.

 

Εκτός από την θρυλική φωτογραφία, θα δημοπρατηθεί και το ένα αντίγραφο του φορέματος, το οποίο σχεδίασε για τις ανάγκες τουρνέ ο αρχικός designer του, Bill Travilla, καθώς καιι το σενάριο της ταινίας, με τις ιδιόχειρες σημειώσεις της ίδιας της Marilyn. Τέλος, στην δημοπρασία θα εκτεθούν και προσωπικές φωτογραφίες από τα παιδικά χρόνια της, καθώς και φορέματα που φορούσε σε ταινίες όπως «Οι Άντρες Προτιμούν Ξανθιές» και «Πώς Να Παντρευτείτε Έναν Εκατομμυριούχο».

AP Photo/Profiles in History

AP Photo/Profiles in History

Τα φορέματα της Marilyn Monroe από την ταινία «Οι Άντρες Προτιμούν Ξανθιές» (αριστερά) και «Εφτά Χρόνια Φαγούρα» (δεξιά) που θα βγουν σε δημοπρασία

Στην έκθεση στο Paley Center for Media θα εκτεθούν επίσης και μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες της Marilyn, που τράβηξε ο φίλος της, φωτογράφος μόδας Milton Green.

Ο αινιγματικός θάνατος

Η Marilyn Monroe βρέθηκε νεκρή στις 3:45 π.μ., ξημερώματα Κυριακής 5 Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της σε προάστιο Λος Άντζελες. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Η είδηση του τόσο απροσδόκητου τέλους της έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες. Το μυστήριο δεν έχει ακόμη λυθεί, ενώ εκδοχές και σενάρια διατυπώνονται από τότε αδιαλείπτως.

Ποιο ρόλο έπαιξε η σχέση της με τους αδελφούς Kennedy και σε ποιο βαθμό είναι αναμεμιγμένη η CIA; Ο δεύτερος σύζυγός της, πρωταθλητής του μπέιζμπολ Joe Di Maggio, κατηγόρησε ευθέως το Χόλιγουντ και τους Kennedy, ενώ ο τρίτος, ο θεατρικός συγγραφέας Arthur Muller απέκλεισε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. «Σε κάθε 100 κυβικά εκατοστά του αίματος της νεκρής υπήρχαν 4,5 χιλιοστόγραμμα υπνωτικού φαρμάκου. Αρκούν 2,5 για να προκαλέσουν τον θάνατον», απεφάνθησαν μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Η Monroe βρέθηκε νεκρή από την οικονόμο της. Στο ένα χέρι κρατούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ενώ δίπλα της υπήρχε ένα κενό φιαλίδιο υπνωτικών. Έσβησε στα 36 της χρόνιας. Ο θάνατός της γέννησε το μύθο του αιώνιου θηλυκού. Είπε, κάποτε, για τη ζωή της: «Θα ήταν μια ανακούφιση εάν τελείωνε. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν αγώνα δρόμου να φτάνεις κάπου κι έπειτα να ξαναρχίζεις από την αρχή».

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Profiles in History