WOMAN POWER

Όχι, δεν είσαι εσύ ιδιότροπη. Οι άλλοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει συναίνεση. Το βίντεο που πρέπει να δεις

pexels

Equal Gen ονομάζεται το έργο του κέντρου Διοτίμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των νέων γύρω από τα ζητήματα της ισότητας και της έμφυλης βίας. Στις δράσεις του έργου περιλαμβάνονται ψηφιακές καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το ζητήματα φύλου και ισότητας. Η νέα καμπάνια έρχεται να μιλήσει για τα όρια που πρέπει να βάζουμε στη ζωή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε κακοί, παράξενοι ή δυστροποι.

«Αν κάθε φορά που βάζεις τα όρια σου αισθάνεσαι περίεργα, δες ένα βίντεο που θα σε απελευθερώσει από δεύτερες σκέψεις», αναγράφει το κέντρο Διοτίμα στην περιγραφή του βίντεο που δημοσίευσε στα προφίλ του στα social media την Τρίτη, 23 Απριλίου. «Στη νέα καμπάνια του #Equal_Gen μιλάμε για τη συναίνεση και διεκδικούμε τον χώρο μας», διαβάζουμε επίσης στην περιγραφή.

Όχι, δεν είσαι εσύ ιδιότροπη. Οι άλλοι δεν ξέρουν τι πάει να πει συναίνεση. Το βίντεο που θα σε πείσει

Το βίντεο, λοιπόν, στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα δείχνοντας γυναίκες που μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς τους. Αυτές οι σκέψεις αφορούν πράξεις και αποφάσισεις που πήραν οι ίδιες και οι οποίες τις έκαναν να αισθάνονται ενοχικές. «Μήπως ήμουν εγώ υπερβολική;», «Ίσως δεν έπρεπε να είμαι τόσο απόλυτη», «Μάλλον εγώ είμαι η παράξενη;». Πόσες φορές έχεις κάνει τέτοιες, παρόμοιες σκέψεις; Σίγουρα αρκετές φορές.

Όμως, αυτή η ενοχή δεν είναι στην πραγματικότητα ενοχή. Όρια ονομάζονται. Και πρέπει να τα σεβόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Και πρέπει να μας σέβονται. «Τη συναίνεσή μου εγώ τη δίνω. Εγώ αποφασίζω. Και πες με όπως θες». Και ας σε πουν ιδιότροπη, δεν πειράζει.

«Το μετρό ήταν γεμάτο, δεν έφταιγε αυτός που ήρθε τόσο κοντά»

«Του είπες περίμενε γιατί δεν ήσουν έτοιμη. Ξενέρωτη φουλ»

«Δεν πειρζ που σου χάιδεψε τα μαλλιά μωρέ. Διευθυντής σου είναι»

«Σου έστειλε dick pic μετα το match, dating app δεν ήθελες; πολύ Περίεργη δεν είσαι;»

«Σοβαρά τώρα, σου στέλνει όλη τη μέρα και παραπονιέσαι; Άλλη θα παρακαλούσε. Καλά κάνει και σε λέει δύσκολη»

Αυτές είναι, συγκεκριμένα, οι δεύτερες σκέψεις που προβληματίζουν τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο βίντεο. Στο τέλος, τη θέση τους παίρνει η πραγματικότητα που πολλές φορές προσπερνάμε και αγνοούμε. Προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε τον απέναντί μας, ρίχνοντας το φταίξιμο στον ευατόμας. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι: «Τη συναίνεσή μου τη δίνω εγώ. Εγώ αποφασίζω και πες με όπως θες. Πες με ιδιότροπη. Η συναίνεση δεν είναι ιδιοτροπία».

Το έργο Equal Gen υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με συντονιστή φορέα το Κέντρο Διοτίμα και φορείς υλοποίησης το Anasa Cultural Center και τους Emantes International LGBTQIA+ Solidarity, για την περίοδο Απρίλιος 2022 – Απρίλιος 2024.

«Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικότητας αποτελούν περίοδο διαμορφωτικών εμπειριών ως προς τις πεποιθήσεις για την έμφυλη ισότητα και τον τρόπο βίωσης και έκφρασης του φύλου.Το έργο «EQUAL_GEN» φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει τις νέες και τους νέους σχετικά με τα έμφυλα δικαιώματα και την πρόληψη της έμφυλης βίας. Μέσα από ποικίλες δράσεις επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην αφύπνιση τους, ώστε να γίνουν φορείς κοινωνικής αλλαγής, πρέσβειρες και πρεσβευτές μιας κοινωνίας έμφυλης δικαιοσύνης», αναγράφεται στην περιγραφή της δράσης.

To Κέντρο Διοτίμα είναι μια γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας, που ιδρύθηκε το 1989.  Όραμα μας είναι η ανάδειξη και άρση των έμφυλων διακρίσεων και αποστολή μας η ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων. Πυρήνας της δράσης μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.