ΕΡΕΥΝΑ

Πώς επιδρά το πορνό στο μυαλό και το σώμα του συντρόφου σου;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge αποφάσισαν να μελετήσουν για πρώτη φορά τα εγκεφαλογραφήματα αντρών οι οποίοι ήταν εθισμένοι στην παρακολούθηση πορνό. Κίνηση αναμενόμενη, αν σκεφτείς ότι αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο είναι ενεργές πάνω από 420.000.000 ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου, διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο και στην πλειονότητά τους δωρεάν, προς οποιονδήποτε θέλει να περάσει την ώρα του παρακολουθώντας κάτι αυθεντικά kinky στη οθόνη του υπολογιστή του. Αυτό στο οποίο κατέληξε η συγκεκριμένη ομάδα είναι πως ό,τι συμβαίνει στα κεφάλια τους δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλος των εθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες.

Πόσο και πώς έχει επηρεάσει λοιπόν τη σύγχρονη αντρική φύση η ελεύθερη πρόσβαση στο πορνό; Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, πρέπει να την κόψει τη συνήθεια ή όχι; Η επιστήμη μάλλον διχάζεται.

Η NoFap είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα απεξάρτησης από τις κακές συνέπειες της ψηφιακής μάστιγας που λέγεται “online porn”. Όπως υποστηρίζει, μπορεί να δώσει στους χρήστες όλα τα εργαλεία ώστε να αυτο-απεξαρτηθούν από τη συνήθεια, αν θέλουν. Γιατί σύμφωνα με την έρευνα του Cambridge, η τακτική επίσκεψη σε πορνο-sites (από μία ώρα την ημέρα και πάνω) δεν επιδρά εξελικτικά στην σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Το 50% των αρσενικών NoFapers δεν έκανε πλέον αληθινό σεξ, ενώ το 64% παραδέχτηκε ότι με το πέρασμα του χρόνου οι αναζητήσεις τους στις ιστοσελίδες αυτές γίνονται «πιο ακραίες ή αποκλίνουσες». Δηλαδή αυτός που βλέπει πορνό θέλει κι άλλο, κι άλλο.

Συγκεκριμένα για τις ηλικίες 27-31 αυτό που αναφέρει η μελέτη είναι πως το 19% αντιμετώπιζε πρόωρη εκσπερμάτωση, το 25% είχε χάσει την όρεξή του για σεξ με τη σύντροφό του, το 31% δυσκολευόταν να έρθει σε οργασμό και το 34% αντιμετώπιζε καραμπινάτη στυτική δυσλειτουργία.

Το ότι οι άνθρωποι που του δίνουν και καταλαβαίνει με τον καιρό θέλουν ακόμα πιο πολύ γυμνό για να νιώσουν ερωτική διέγερση μόλις επιβεβαιώθηκε και από έρευνα του Ινστιτούτου Max Planck που έχει την έδρα του στο Βερολίνο.

Εξίσου ανησυχητική και η μελέτη της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένοι άντρες που αρχίζουν να βλέπουν πορνό είναι δύο φορές πιο κοντά στην αίτηση διαζυγίου σε σχέση με όλους τους άλλους. Οι γυναίκες ακόμα πιο πολύ, τρεις φορές πιο κοντά στον χωρισμό. Αντιθέτως, όσοι βλέπουν μαζί, δεν απειλούνται τόσο.

Άρα; Το πορνό κάνει κακό, κλείστε τους τις οθόνες; Όχι, υπάρχει αντίλογος, τον οποίο δεν μπορείς να μην λάβεις επίσης υπόψιν σου.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Sexual Medicine δημοσίευσε πρόσφατα μία μελέτη που εξετάζει σε βάθος τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του πορνό που παρακολουθεί ένας μέσος άνδρας και της ικανότητάς του να έχει ικανοποιητικές στύσεις. Το πόρισμα που βγήκε είναι πως  δεν επηρεάζει αρνητικά την ερωτική ζωή ενός άντρα, ίσως και να τη βελτιώνει. Εννοείται πως αυτή δεν είναι ούτε θα είναι στο μέλλον η μόνη έρευνα που καταλήγει σε ένα τέτοιο πόρισμα. Κάπου εδώ να θυμηθούμε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτη στην Journal of Sex Research, σύμφωνα με την οποία οι άντρες που βλέπουν φανατικά πορνό είναι πιο πιθανό να βλέπουν τις γυναίκες ως ισότιμες με αυτούς, σε σχέση με εκείνους που δεν βλέπουν ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Άρα τι ισχύει; Πώς αποκωδικοποιούνται οι έρευνες;

Όπως η κάθε μία. Με ψυχραιμία. Κρατάμε το γενικό πλαίσιο, τίποτα δεν είναι θέσφατο. Σίγουρα η υπερβολή δεν κάνει καλό ποτέ, ούτε είναι εξαιρετικά υγιές να θες να βλέπεις κάποιους άλλους να κάνουν σεξ αντί να κάνεις εσύ- ειδικά όταν έχεις σύντροφο. αλλά το αν μια σεξουαλική διαταραχή ή ένας χωρισμός οφείλεται στο ότι ο ένας από τους δύο έβλεπε τσόντες είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί με λεπτότητα και πάντα κατά περίπτωση.