ΕΡΕΥΝΑ

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να λύνεις τα θέματα της σχέσης σου από κοντά

Κάθε φορά ορκίζεσαι πως αυτή ήταν η τελευταία φορά που μπήκες στη διαδικασία να λύσεις το θεματάκι που προέκυψε με τον σύντροφό σου μέσω μηνυμάτων. Μέχρι την επόμενη κιόλας, όπου ξαναπέφτεις στη λούμπα και αρχίζεις πάλι τα "σεντόνια". Εκείνος απαντάει τα δικά του, γενικά τρώγεστε και άκρη δεν βγαίνει. Στο τέλος πετάτε ένα νευρικό "Ok θα τα πούμε από κοντά" και περνάνε ώρες μέχρι να ξαναμιλήσετε. Ο τρόπος αυτός δεν λειτουργεί και το ξέρεις.

Μόλις το επιβεβαίωσε λοιπόν και έρευνα του πανεπιστημίου του Bucknell. O μοναδικός, αλάνθαστος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε με σαφήνεια και με τον μικρότερο βαθμό έκθεσης είναι εκ του σύνεγγυς, δηλαδή από πολύ κοντά. Γιατί σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σ’ έναν άνθρωπο την ώρα που επικοινωνούμε μαζί του, τόσο πιο αληθινά και σαφώς βγαίνει η προς έξω η πραγματική μας πρόθεση και άρα αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, οι οποίες συνήθως βγαίνουν σαν απόνερα μέσα από μια “μηνυματική” επικοινωνία.

Η εγγύτητα και η face to face επαφή είναι ζωντανή και τα μη λεκτικά σήματα που την χαρακτηρίζουν είναι εκείνα που δίνουν τον τόνο και χρωματίζουν ουσιαστικά αυτά που λέμε. Η γλώσσα του σώματος, με λίγα λόγια, για άλλη μια φορά, υπεράνω όλων. Ό, τι κι αν πεις παίρνει τη σημασία του μέσα από τον τρόπο που το λες. Κι αυτό μόνο στο πλαίσιο μιας ενώπιος ενωπίω επικοινωνίας πραγματοποιείται.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ειδικά για τους άντρες, τα αγγίγματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. “Οι χειρονομίες, ακόμη και οι πιο ανεπαίσθητες, όχι μόνο βοηθούν την επαφή μας με τους ανθρώπους  αλλά ταυτόχρονα υποβοηθούν τη φυσική γοητεία ενός ατόμου” αναφέρει ένας από τους επικεφαλής καθηγητές.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι τα αγγίγματα γίνονται αυθόρμητα και φυσικά, ώστε ερμηνευθούν από τον συνομιλητή μας ως πίεση ή προσπάθεια χειρισμού του.