ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 κορυφαίες τροφές κατά του καρκίνου

Pexels

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε ανθυγιεινά διατροφικά μοντέλα. Η ανάπτυξη καρκίνου, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Πολλά τρόφιμα περιέχουν ευεργετικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων τροφών θα μπορούσε να συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ποιες είναι λοιπόν οι κορυφαίες τροφές, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;  

Λιπαρά ψάρια

5 κορυφαίες τροφές κατά του καρκίνου Pexels

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη λιπαρών ψαριών στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών ψαριών συσχετίστηκε, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Επίσης, άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα στην πραγματικότητα αύξαναν τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Στόχευσε λοιπόν σε 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για μια πλούσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, μια μελέτη παρακολούθησε 30.708 συμμετέχοντες για έως και 30 χρόνια και διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.

Μούρα

Μούρα όπως τα μύρτιλα, τα σμέουρα και τα κράνμπερις, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σε σχετική μελέτη, 25 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα μύρτιλου για 7 ημέρες, το οποίο βρέθηκε ότι μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 7%. Μια άλλη μικρή μελέτη έδωσε βατόμουρα σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος και έδειξε ότι μείωσε τα επίπεδα ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η συμπερίληψη μιας ή 2 μερίδων μούρων στη καθημερινή διατροφή μας, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη της νόσου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ειδικότερα, μια μελέτη έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού έως και 75%. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

H κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών συσχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρότα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων καρότων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, σχετική έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα 5 μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έως και 26%.

Επίσης, σχετική έρευνα ανέλυσε τη διατροφή 1.266 συμμετεχόντων με και χωρίς καρκίνο του πνεύμονα. Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν καρότα περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα.

Μπορείς λοιπόν να προσθέσεις άφοβα τα καρότα στη διατροφή σου ως υγιεινό σνακ ή ως συνοδευτικό στα γεύματά σου, μερικές φορές την εβδομάδα.