ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 3 λέξεις που δείχνουν πραγματική ενσυναίσθηση

iStock

3 απλές λέξεις λειτουργούν σαν μαγικό φίλτρο για να τονώσουν τις ανθρώπινες σχέσεις τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Στοιχείο «κλειδί»; Η ενσυναίσθηση.

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Ποιες είναι όμως αυτές οι λέξεις; «Πες μου περισσότερα». Ναι, αυτές είναι οι 3 λέξεις. Όχι αυτό που νόμιζες, ε; Να, γιατί όμως αυτό συμβαίνει:

Οι 3 λέξεις που δείχνουν πραγματική ενσυναίσθηση Pexels

Οι άντρες συχνά μιλούν για να:

  • Μεταφέρουν γεγονότα και πληροφορίες.
  • Συζητήσουν ένα πρόβλημα και αναζητούν πληροφορίες και λύση για αυτό.

Οι γυναίκες συχνά μιλούν γενικά για να:

  • Μεταφέρουν γεγονότα και πληροφορίες.
  • Εξερευνήσουν, ανακαλύψουν και να αισθανθούν σιγουριά για αυτό που θέλουν να πουν (σκέφτονται δυνατά).
  • Δημιουργήσουν οικειότητα με άλλους ανθρώπους.
  • Μάθουν πώς νιώθουν οι άλλοι.
  • Επεξεργαστούν και να επικεντρωθούν στα συναισθήματά τους, προκειμένου να νιώσουν καλύτερα.

Ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότερες γυναίκες απελευθερώνουν το άγχος τους, είναι να μιλήσουν για αυτό που τις ενοχλεί. Εάν η αγχωμένη γυναίκα μιλάει με μια άλλη γυναίκα, έχει πολύ χρόνο για να εξερευνήσει τα συναισθήματά της, επειδή η άλλη γυναίκα ενστικτωδώς γνωρίζει τι κάνει την αγχωμένη φίλη της να νιώθει καλύτερα.

Αν τώρα μια αγχωμένη γυναίκα τώρα μιλάει σε έναν άνδρα, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Μπορεί να θέλει να την κάνει να νιώσει καλύτερα, οπότε όταν την ακούσει να μιλάει για ένα πρόβλημα, πιθανότατα θα επιχειρήσει να προσφέρει μια λύση. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό έχει συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να την κάνει να νιώσει θυμό.

Πώς 3 λέξεις μπορούν να δείξουν πραγματική ενσυναίσθηση

«Πες μου περισσότερα». Αυτές οι 3 λέξεις καθησυχάζουν άνδρες και γυναίκες που μπορεί να νιώθουν άγχος για κάποιο πρόβλημα, ότι ο συνομιλητής τους καταλαβαίνεις πώς πραγματικά νιώθει. Ένα win-win και για τις 2 μεριές. Απώτερος στόχος λοιπόν σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι η ενσυναίσθηση.

Είναι η ικανότητα αντίληψης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων του καθενός καθώς και η αποτελεσματική πλοήγηση και ενσυναίσθηση με τα συναισθήματα των άλλων. Η ικανότητα άλλωστε να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα μας, επηρεάζει θετικά τις σχέσεις μας, τη λήψη αποφάσεων, την επικοινωνία και τη συνολική ψυχική μας ευημερία.

Τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος, τις συγκρούσεις και να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Τείνουν επίσης να έχουν ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις, ενισχυμένη ανθεκτικότητα απέναντι στο συναισθηματική απόρριψη και μεγαλύτερη αυτογνωσία.