WELLNESS

Δες τι είναι αυτό που σου προκαλεί το ρίγος (εκτός από το κρύο)

Τι κοινό μπορεί να έχουν το φθινοπωρινό δροσερό αεράκι κι ένα συγκινητικό τραγούδι που σου φέρνει στο μυαλό διάφορες αναμνήσεις; Ναι σωστά, μπορούν και τα δύο να σε κάνουν να ανατριχιάσεις.

Μπορεί να συνηθίζουμε να ταυτίζουμε το ελαφρύ τρέμουλο ή την ανατριχίλα με τις κρυάδες και γενικότερα την κακή κατάσταση της ομοιόστασής μας, ωστόσο είναι αρκετές εκείνες οι φορές που η φυσική μας κατάσταση δεν σχετίζεται με αυτό το φαινόμενο.

Τα ρίγη είναι μια ξαφνική αίσθηση ότι σε διαπερνά κρύο, η οποία συνήθως συνοδεύεται από τρέμουλο και ανατριχίλα. Οι μύες του σώματος διαστέλλονται και συστέλλονται με γρήγορους ρυθμούς, με σκοπό να προκαλέσουν θερμότητα και με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος, ώστε να αντισταθμίσουν την αίσθηση τους ρίγους.

Ωστόσο, το ξαφνικό κρύο δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να μας προκαλέσει ρίγος. Η θέαση μιας συγκινητικής ταινίας ή το άκουσμα ενός εξίσου συναισθηματικού τραγουδιού μπορούν να προκαλέσουν την ίδια αίσθηση στον οργανισμό με εκείνη που δημιουργείται από το δροσερό αεράκι ή όταν νιώθεις ότι αρρωσταίνεις.

Το στοιχείο εκείνο που ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση του οργανισμού σε περίπτωση έκθεσης σε έντονα συναισθήματα όπως η χαρά, ο φόβος, το άγχος κλπ. δεν είναι άλλο από την αδρεναλίνη.

Τι κι αν έμαθες ότι πήρες επιτέλους προαγωγή; Τι κι αν χώρισες μόλις; Αυτά τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα είναι που θα κάνουν την καρδιά σου να χτυπάει λες και τρέχεις εκατοστάρι, τις παλάμες σου να ιδρώνουν, το δέρμα σου να αναριγά και όλα αυτά γιατί και στις δύο περιπτώσεις ο οργανισμός σου εκκρίνει την αδρεναλίνη.