MEGHAN MARKLE

Η Meghan Markle εκπαιδεύεται να γίνει πριγκίπισσα. Τύφλα να ‘χει ο πράκτωρ 007

Ben Birchall/Pool via AP, File

Τη δεκαετία του 1970 ο Γιάννης Δαλιανίδης γύρισε την ταινία με τίτλο «Ο Κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται». Η ταινία αφηγείται τη ζωή του πρωταγωνιστή, τον οποίο υποδύεται ο - ιδιοκτήτης ταβέρνας - Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος σε μεγάλη ηλικία αρχίζει να εκπαιδεύεται από τη νύφη του, ώστε να μάθει να ζει όπως η «καλή κοινωνία» της εποχής. Η λαϊκή ψυχή του υποφέρει προσπαθώντας για χατίρι του γιου του να μάθει να συμπεριφέρεται όπως οι «αριστοκράτες» της εποχής, τρώγοντας με μαχαιροπίρουνο, περπατώντας με μπαστούνι και, φυσικά, λέγοντας «αντίο» στο «απαράδεκτα λαϊκό» μουστάκι του.

Από τις 27 Νοεμβρίου 2017 και έπειτα, μετά δηλαδή την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα ανάμεσα στη Meghan Markle και τον πρίγκιπα Harry της Μεγάλης Βρετανίας, υποψιαζόμαστε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη ζωή της Meghan – αν εξαιρέσουμε το σημείο με το μουστάκι. Κι όμως, η ζωή μιας μελλοντικής Πριγκίπισσας δεν διαθέτει μόνο λάμψη και εκδηλώσεις λατρείας εκ μέρους του κόσμου, αλλά περιλαμβάνει και μια σειρά από μαθήματα με αναπάντεχο – για τους μη γαλαζοαίματους – περιεχόμενο. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει αμέσως μετά τον αρραβώνα ο ιστορικός Robert Lacey, που μελετά επί χρόνια την Βασιλική Οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας συγγράψει και σχετικό βιβλίο για τον τρόπο ζωής της, η εκπαίδευση της Meghan Markle δεν ταυτίζεται με αυτήν της Eliza Doolittle στην ταινία My Fair Lady, αλλά εκτείνεται πέραν αυτής, περιλαμβάνοντας από μαθήματα savoir vivre μέχρι και τρόπους διαφύλαξης της προσωπικής της ασφάλειας σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος. Αυτό το πρωτότυπο «ΙΕΚ για μελλοντικές γαλαζοαίματες» που φέρεται να έχει στηθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ θα κρατήσει μέχρι και το γάμο του ζευγαριού τον Μάιο, αποσκοπώντας στη συνολική προετοιμασία της νύφης, ώστε όταν εισέλθει επίσημα στους κόλπους της Βασιλικής Οικογένειας, να γνωρίζει όλα όσα πρέπει να ξέρει ένα πρόσωπο υψίστης σημασίας που, πλέον, θα εκπροσωπεί και τη Μεγάλη Βρετανία.

Τι περιλαμβάνουν, λοιπόν, τα μαθήματα του “ΙΕΚ Μπάκιγχαμ”;

Από το Suits στο Homeland

Καταρχάς, ξεκινάμε με κάτι αρκετά σοβαρό, δηλαδή την ασφάλεια της Meghan, η οποία μπορεί θεωρητικά να απειληθεί ανά πάσα στιγμή – σαφέστατα και πριν τον γάμο της με τον Harry. Η Meghan έχει, λοιπόν, αρχίσει να μαθαίνει τρόπους αντιμετώπισης πιθανών απειλών εναντίον της (προφορικών και μη), ενώ παράλληλα μαθαίνει πώς να οδηγεί για να εξαφανίζεται από τα μάτια κάποιου που μπορεί να την παρακολουθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, η Markle θα περάσει εκπαίδευση παραπλήσια με αυτή που περνούν οι πράκτορες της ΜΙ6, συμμετέχοντας στην εκτέλεση ασκήσεων βασισμένων σε υποθετικά σενάρια όπου η ίδια αποτελεί θύμα τρομοκρατικής ενέργειας. Στις ασκήσεις αυτές θα βρίσκεται, μάλιστα, δεμένη σε καρέκλα, σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο ώστε να παραπέμπει σε πραγματικές συνθήκες απαγωγής, όπου φυσικά θα εμφανίζονται και στρατιώτες με όπλα. Η ίδια θα πρέπει να μάθει τόσο το πώς να συμπεριφέρεται στους τυχόν απαγωγείς της, όσο και το πώς να περιμένει τη διάσωση από τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπαίδευσή της – η οποία θα γίνει από ειδικό Σώμα του Βρετανικού Στρατού – θα περιλαμβάνει και σενάρια τρομοκρατικού χτυπήματος στη χώρα. Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι όλα αυτά θα είναι αχρείαστα για την ίδια, καθώς πλέον θα έχει μάθει να να εμφανίζεται παντού δημόσια μαζί με τους σωματοφύλακές της.

AP Photo/Alastair Grant

AP Photo/Alastair Grant

Κύριε πρέσβη, μας κακομαθαίνετε

Ένα λίγο πιο ανάλαφρο κομμάτι της εκπαίδευσής της – αλλά αρκετά απαιτητικό σε κάθε περίπτωση – είναι αυτό που αφορά το δημόσιο λόγο της και τη γενικότερη παρουσία της σε δημόσιες εκδηλώσεις με τη νέα ιδιότητά της ως πριγκίπισσα. Στη διαδικασία αυτή θα τη βοηθήσουν, καταρχάς, οι νέοι συγγενείς της και συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας William και οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας είναι πιο κοντά στην ίδια και τον Harry – κατά βάση δηλαδή η Δούκισσα του Cambridge Kate. Για την αποφυγή κάποιου “faux pas”, τα ίδια μέλη της οικογένειας θα φροντίσουν ώστε να την καθοδηγήσουν πριν από κάθε δημόσια εκδήλωση όπου θα συμμετάσχει, για ζητήματα φαινομενικά απλά, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα βγαίνει από το αυτοκίνητο, θα κατεβαίνει τις σκάλες ή θα χαιρετάει τους παρευρισκόμενους. Eιδικά το τελευταίο κομμάτι παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία, καθώς η ίδια πλέον δε θα πρέπει να δίνει το χέρι της σε άλλους για χειραψία. Κάπου, βέβαια, στο σημείο αυτό θα ξεκινήσει και η πιο «βαρβάτη» εκπαίδευσή της, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να μάθει να παραθέτει δείπνα και να διοργανώνει απογευματινά καλέσματα για τσάι, ενώ θα πρέπει να εξασκηθεί στο να τρώει με την ταχύτητα που τρώει η Βασίλισσα, καθώς αυτό είναι το πρωτόκολλο στα επίσημα δείπνα της Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καλεσμένοι σταματούν να τρώνε όταν σταματάει και αυτή.

Παρότι, μάλιστα, θα λάβει τη βρετανική υπηκοότητα μετά τον γάμο της με τον Harry, η Markle δεν θα διαθέτει πολιτικά δικαιώματα στη χώρα και έτσι δεν θα μπορεί να ψηφίσει

House of Cards

Φυσικά, η Markle θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως και για τον τρόπο λειτουργίας του βρετανικού κράτους, το περιεχόμενο και τη σημασία των θεσμών και των συμβόλων του. Είναι εξαιρετικής σημασίας για την ίδια και τη μελλοντική εκπροσώπηση της νέας χώρας της η καλή γνώση της βρετανικής ιστορίας, της τέχνης και της πολιτικής της χώρας – παρότι για την τελευταία δεν θα χρειαστεί να λάβει ποτέ δημόσια θέση, εφόσον κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το πρωτόκολλο.

AP Photo/ Dominic Lipinski, Pool

AP Photo/ Dominic Lipinski, Pool

Extreme Makeover

Το πιο δύσκολο σε πρακτικό επίπεδο κομμάτι της εκπαίδευσης της Meghan μάλλον εντοπίζεται στο ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης, για την οποία θα λάβει ειδικές κατευθυντήριες γραμμές από το Παλάτι. Αφού μάθει να στέκεται “σωστά”, όπως δηλαδή οι γαλαζοαίματοι, θα πρέπει να ξεχάσει για πάντα το έντονο μακιγιάζ στο πρόσωπο και το έντονο χρώμα στα νύχια, παρότι η ίδια αγαπά πολύ το κόκκινο χρώμα. Η νέα γιαγιά της, Βασίλισσα Ελισάβετ, χρησιμοποιεί εδώ και 30 χρόνια μια πολύ απαλή απόχρωση της Essie για τα νύχια της (“Ballet Slippers”) κι έτσι η Markle μάλλον θα αναγκαστεί να τη μιμηθεί. Η Markle εμφανίζεται συχνά χωρίς καλσόν, ενώ τώρα θα πρέπει να φοράει αναγκαστικά καλσόν μόνο στο χρώμα του δέρματος. Επίσης, θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί μόνο τσάντες τύπου clutch, καθώς οι μεγάλες τσάντες απαγορεύονται για τις γυναίκες της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας. Επίσης, θα χρειαστεί να αποχαιρετίσει για πάντα τα μίνι και τα «προκλητικά» ρούχα όπως τις διαφάνειες. Τέλος, το μαύρο χρώμα στα ρούχα επιτρέπεται, πλέον, μόνο σε περίπτωση πένθους, ενώ την κόμμωσή της θα αναλάβει αποκλειστικά το προσωπικό του Παλατιού.

Say cheese

Η Markle θα αναγκαστεί να αλλάξει και πολλά ακόμα πράγματα που είχε συνηθίσει να κάνει ως ηθοποιός, με πρώτο και βασικότερο το ότι δεν θα ξαναδώσει ποτέ αυτόγραφο, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο με βάση το πρωτόκολλο. Τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έχει κλείσει έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό (απαγορεύεται στους γαλαζοαίματους της Μεγάλης Βρετανίας να διαθέτουν social media πέραν των επίσημων που διαχειρίζονται οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεών τους), οπότε και να της επιτρεπόταν από το Πρωτόκολλο να βγάζει selfies, δεν θα είχε πού να τις ποστάρει. Η ίδια, επίσης, δεν θα μπορεί να ποζάρει πλέον κρατώντας ποτό.

Cambridge Proficiency

Μια ακόμα δυσκολία περιμένει τη Markle σε γλωσσικό επίπεδο, καθώς θα αναγκαστεί να ξεχάσει τις αμερικανικές λέξεις και να χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες για αντικείμενα με δυο ονομασίες, όπως π.χ. τα παντελόνια, τα οποία θα πρέπει να αποκαλεί trousers και όχι pants. Επίσης, θα χρειαστεί να δουλέψει πάνω στην τοποθέτηση της φωνής της, ώστε η χροιά της να γίνει πιο απαλή και τα φωνήεντά της πιο στρογγυλά, για να μπορεί να προφέρει σωστά τις βρετανικές λέξεις.

 

To πιο δύσκολο κομμάτι σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι, ίσως, η συνολική «βρετανοποίηση» της Markle, με δεδομένο ότι η ίδια, που διαθέτει εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα, δεν θα μπορεί (και καλά θα κάνει) να αφήσει πίσω της το California Girl που είναι και που πάντα θα κρύβει μέσα της, όσες δεξιώσεις κι αν παραθέσει στην αριστοκρατία της Μεγάλης Βρετανίας. Σίγουρα, πάντως, διαθέτει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι για να θεωρηθεί «αρκετά Βρετανίδα» για τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει μετά τον γάμο της με τον Harry – κι αυτό είναι, βέβαια, η εξυπνάδα και το πνεύμα της. Ακόμα κι αν μπερδέψει το μαχαίρι του ψαριού με αυτό του κρέατος (πράγμα δύσκολο για την ίδια έτσι κι αλλιώς), πιστεύουμε πως η Βασίλισσα θα τη συγχωρήσει, γιατί είναι εξαιρετικά συμπαθής παρουσία. Kαι τον κυρ-Γιώργη της ταινίας στο τέλος, πάντως, όλοι τον παραδέχτηκαν για τη στάση ζωής που είχε, κι ας μην έμαθε ποτέ να ξεχωρίζει τα μαχαίρια μεταξύ τους.

Κεντρική φωτογραφία: Ben Birchall/Pool via AP, File