FEMALE TALK

Χριστίνα Κοντοβά: Οι άτυχες εγκυμοσύνες και οι δυσκολίες στην υιοθεσία της κόρης της

instagram.com/ckontova/

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Χριστίνα Κοντοβά έχει μιλήσει για το ταξίδι της ζωής της στην Ουγκάντα, τη διαδρομή που διένυσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά για να καταφέρει τελικά να υιοθετήσει τη μικρή Ada, με την οποία μένει, πλέον, μόνιμα στην Αθήνα.

Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, η Χριστίνα Κοντοβά μίλησε για την κόρη της Ada παρέα με την Σίσσυ Χρηστίδου. Οι δύο φίλες έκαναν ένα live στο Instagram και η σχεδιάστρια μόδας απάντησε σε όλες τις απορίες των διαδικτυακών της φίλων γύρω από τη διαδικασία υιοθεσίας της μικρής Ada, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, ενώ μεταξύ άλλων αποκάλυψε και τις δύο άτυχες εγκυμοσύνες που βίωσε.

Όλα όσα την οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίες υιοθεσίας

«Το σκεφτόμουν πολύ καιρό. Κάποια στιγμή το εξομολογήθηκα στον σύντροφό μου και αμέσως μου είπε “εγώ είμαι μαζί σου”. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον να σε στηρίζει σε όλα. Το λέγαμε μεταξύ μας πολύ καιρό. Κάποια στιγμή γνωρίσαμε μια γυναίκα που είχε υιοθετήσει ήδη ένα παιδί από την Αιθιοπία. Ήταν σαν να με πήρε από το χέρι και να μου έδειξε τον δρόμο», ανέφερε στην αρχή η Χριστίνα Κοντοβά, μιλώντας για το πώς προέκυψε η απόφασή της να ξεκινήσει τις διαδικασίες υιοθεσίας. 

«Μιλάγαμε για υιοθεσίες σκυλιών και κάποια στιγμή η Φωτεινή μου έδειξε τον Άγγελο. Τότε το αποφάσισα μέσα μου. Λίγες μέρες μετά είδα την παράσταση “Μαμά. Είσαι η φωνή της συνείδησής μου”. Για μένα δεν είναι ή γεννάω ή υιοθετώ. Απλώς ήθελα και αυτό. Η πρώτη ατάκα της παράστασης ήταν ‘Μαμά θα υιοθετήσω ένα παιδί’. Η επόμενη μέρα ήταν η αρχή του δικού μας ταξιδιού. Όταν γύρισα σπίτι ξύπνησα τον Τζώνη και του είπα “Πάρε αύριο τη Φωτεινή να μας πει λεπτομέρειες”», πρόσθεσε στη συνέχεια η σχεδιάστρια μόδας.

«Δεν διαλέγεις ποτέ παιδί και δεν ξέρω πώς κάποιος γονιός θα μπορούσε να διαλέξει το παιδί του»

Στη συνέχεια, η ίδια αναφέρθηκε στην πρώτη της συνάντηση με την Ada, ενώ μεταξύ άλλων απάντησε στην ερώτηση για το αν ήταν αυτή που επέλεξε το παιδί: «Με ρωτάνε αν διαλέγεις παιδί. Δεν διαλέγεις ποτέ παιδί και δεν ξέρω πως κάποιος γονιός θα μπορούσε να διαλέξει το παιδί του. H Ada ήταν η πρώτη υπόθεση που μου έστειλαν τον φάκελό της. Ήταν τότε 2 χρονών και μου είπαν αν θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί της ή να δούμε κάποιο άλλο παιδί, κάποια άλλη υπόθεση. Πώς να πεις όχι σε ένα παιδί; Την είδα και είπα “το παιδί μου”».

Τα άπταιστα ελληνικά της Ada

«Φέτος είμαι επίσημα μαμά, και πέρσι είχα την Ada, αλλά φέτος είμαι μητέρα της και στα χαρτιά. Όταν βρεθήκαμε με την Ada, μιλούσε μια τοπική διάλεκτο της Ουγκάντα. Από την πρώτη στιγμή, της μιλούσα ελληνικά και με το attitude ότι καταλαβαίνει. Έχει μια κλίση στις γλώσσες», ανέφερε στην αρχή η Χριστίνα Κοντοβά και η Σίσσυ Χρηστίδου πρόσθεσε με τη σειρά της πως η Ada έμαθε την ελληνική γλώσσα «μέσα σε δυο μήνες». «Μιλάει πεντακάθαρα ελληνικά, πάνω από έναν χρόνο τώρα», απάντησε η Χριστίνα Κοντοβά.

Χριστίνα Κοντοβά: «Δεν θα πω ψέματα. Την πρώτη φορά που έφυγα, το είχα και λίγο ανάγκη»

Ωστόσο, τον πρώτο καιρό, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα για τη Χριστίνα Κοντοβά, τόσο από θέμα επικοινωνίας με την Ada όσο και από θέμα ψυχολογίας. «Τον πρώτο καιρό με δυσκόλεψε ότι δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Έβρισκε πάντα τον τρόπο να μου εξηγεί. Μου έδειχνε τι ήθελε να μου πει. Με δυσκόλεψε ότι ήμουν στην άλλη άκρη της Γης. Πράγματα που εδώ έχουμε δεδομένα. Έκανα μπάνιο και έπρεπε να έχω κλειστό το στόμα μου να μην πιω νερό.

Δεν είχα τους δικούς μου ανθρώπους και ταυτόχρονα γινόμουν και μητέρα.

Δεν θα πω ψέματα. Την πρώτη φορά που έφυγα, το είχα και λίγο ανάγκη. Ήθελα να πάρω μια απόσταση για να καταλάβω τι μου συνέβη. Γύρισα, όμως, πίσω ένας άλλος άνθρωπος, ήμουν με το ένα πόδι εδώ και το άλλο εκεί. Δεν μπορούσα να καταλάβω ούτε εγώ ποια ήμουν. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω και με πολλούς ανθρώπους και δεν ήθελα κιόλας. Όταν μείναμε οι δυο μας δυσκολεύτηκα γιατί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το συναίσθημα», εξομολογήθηκε η ίδια.

Χριστίνα Κοντοβά: «Έχω μείνει δυο φορές έγκυος και οι δύο εγκυμοσύνες δεν έχουν πετύχει»

Μιλώντας για την αβεβαιότητα της ζωής και την άγνοια για το τι επιφυλάσσει το μέλλον στον καθέναν μας, η Χριστίνα Κοντοβά βρήκε την αφορμή να μιλήσει για τις δύο άτυχες εγκυμοσύνες της. «Τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή και το λέω εγώ που έχω μείνει δυο φορές έγκυος και οι δύο εγκυμοσύνες δεν έχουν πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Το θέμα είναι να ξεκινήσεις από κάπου. Είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσεις ένα παιδί στην Ουγκάντα. Περνάς από εξετάσεις, επιτροπές. Εγώ έμεινα εκεί 13 μήνες, αλλά αυτό θεωρείται και γρήγορο. Η αναδοχή είναι μίνιμουμ 12 μήνες. Περάσαμε 2 φορές πάνελ, είχαμε κοινωνική λειτουργό που μας έκανε ελέγχους, δικαστήριο. Ήταν μεγάλη η διαδικασία. Ειδικά οι τελευταίοι 2 μήνες ήταν πολύ δύσκολοι», πρόσθεσε στη συνέχεια η Χριστίνα Κοντοβά, μιλώντας για την αυστηρότητα της αναδοχής στην Ουγκάντα.

«Έχω σκεφτεί το κομμάτι του ρατσισμού»

«Έχω σκεφτεί το κομμάτι του ρατσισμού. Στην αρχή σκεφτόμουν ότι το παιδί θα έχει ρατσισμό και είναι κοντό, χοντρό, οτιδήποτε. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν ρατσισμό. Όταν άρχισα να έχω συναισθήματα για την Ada, αυτό με φόβιζε όλο και πιο πολύ. Αυτά τα έλεγα πριν τη γνωρίσω. Το έβλεπα και λίγο τουριστικά.

 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν το έχουμε αντιμετωπίσει και ούτε πρόκειται να την προετοιμάσω για κάτι τέτοιο. Θέλω να την προετοιμάσω να αγαπάει τον εαυτό της, να είναι σίγουρη για αυτό που είναι, να είναι γεμάτη από αγάπη. Πιστεύω ότι αν είναι δυνατό το παιδί, μπορεί να αντιμετωπίσει τον κόσμο», δήλωσε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Κοντοβά που δεν θα πει το παραμικρό στην μικρή Ada περί ρατσισμού. Αντιθέτως, θα τη μάθει να αγαπά τον εαυτό της – και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται.