FEMALE TALK

Η Χριστίνα Κοντοβά μιλά (ολόσωστα) για τη μητρότητα: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι πιο ολοκληρωμένη»

Instagram.com/ckontova

Η Χριστίνα Κοντοβά δεν έπαψε ποτέ να μοιράζεται μαζί μας «το ταξίδι της ζωής της», τη διπλή ζωή που είχε για πολύ καιρό ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουγκάντα και τις δοκιμασίες που κλήθηκε αντιμετωπίσει εκεί, με απώτερο σκοπό την υιοθεσία της μικρής Ada. Και τελικά, τα κατάφερε. Τη δεδομένη στιγμή, μαμά και κόρη έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και ζουν ευτυχισμένες η μία στο πλευρό της άλλης.

Πλέον, λοιπόν, η Χριστίνα Κοντοβά, έχοντας βιώσει αυτή την εμπειρία κι έχοντας δει τη διαδικασία της υιοθεσίας να ολοκληρώνεται, είναι πιο έτοιμη από ποτέ να μιλήσει για αυτήν, να φανερώσει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, να αποκαλύψει τα βιώματά της και να δώσει τις δικές της, προσωπικές συμβουλές σε όσους κι όσες θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο της μητρότητας, και αντίστοιχα της πατρότητας.

Όσα δίδαξε η μητρότητα στη Χριστίνα Κοντοβά

Με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ActionAid σε συνεργασία με τον φωτογράφο Κοσμά Κουμιανό, διοργανώσε την έκθεση φωτογραφίας, Κοίταξέ με, άκουσέ με, με θέμα πορτρέτα γυναικών που ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση και οι οποίες αφηγούνται την ιστορία τους. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών, ένα 24ωρο μετά την Ημέρα της Γυναίκας κι εκεί οι τηλεοπτικές κάμερες συνάντησαν και τη νέα μητέρα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, το παρών έδωσε η Χριστίνα Κοντοβά που μίλησε για την δική της, προσωπική ιστορία. Η υιοθεσία της κόρης της, Ada, και η υποστήριξη από τον σύντροφό της, Τζώνη Καλημέρη, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Ευχαριστώ τον Θεό που είχα καθαρό μυαλό και έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία να ζήσει αυτή την εμπειρία. Είναι μία εμπειρία που σου δίνει όραμα, εγώ τουλάχιστον το ζω έτσι. Η διαμονή μου στην Αφρική μου δίδαξε την υπομονή. Για εμένα είναι το κέντρο του κόσμου. Αν υπήρχε παράδεισος, είναι εκεί», ανέφερε στην αρχή η Χριστίνα Κοντοβά που νιώθει ευλογημένη για την ευκαιρία που είχε να βιώσει την εμπειρία της υιοθεσίας.

Οι γυναίκες στο πλευρό της και ο Τζώνη Καλημέρης που ήταν η κινητήριος δύναμη της

«Στις δύσκολες στιγμές παίρνω δύναμη από τις γυναίκες που έχω γύρω μου και από τον άνθρωπο που έχω δίπλα μου. Είμαι πολύ τυχερή που είχα έναν άνθρωπο που ήταν δίπλα μου. Το “στηρίζω” δεν σημαίνει πάντα πράξη. Είναι παρουσία πιο πολύ», πρόσθεσε η Χριστίνα Κοντοβά.

Όσο για το αν η μητρότητα την ολοκλήρωσε σαν γυναίκα, η Χριστίνα Κοντοβά έδωσε την πιο σωστή απάντηση: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι πιο ολοκληρωμένη, γιατί θα ήταν άδικο να πω ότι δεν ήμουν. Είναι και άδικο για τις γυναίκες που δεν είναι μητέρες και δεν τις θεωρούμε ολοκληρωμένες. Νιώθω γεμάτη, όμως».

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα διδάξει στην κόρη της

«Θα διδάξω την κόρη μου να είναι ο εαυτός της. Να μην φοβάται να είναι αυτή που είναι. Όχι να μην φοβάται τον κόσμο, να μην φοβάται τον ίδιο της τον εαυτό», υποστήριξε η ευτυχισμένη μαμά. «Από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, φοβάσαι τα πάντα. Έχω αποκτήσει πολλές φοβίες από τη στιγμή που έγινα μάνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Κοντοβά που θα διδάξει την μικρή της κόρη να έχει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.

Η διαδρομή της μητρότητας είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα υπέροχη για τη Χριστίνα Κοντοβά

Η Χριστίνα Κοντοβά, κατέληξε με την πιο σπουδαία συμβουλή προς όσους σκέφτονται την υιοθεσία: «Να έχουν αγάπη. Να έχουν υπομονή και δεν έχει διαφορά στο τέλος. Ένας γονιός που υιοθετεί με έναν γονιό που αποκτά βιολογικά παιδί περνάει τις ίδιες ανησυχίες.

Η διαδρομή της μητρότητας είναι δύσκολη ούτως ή άλλως. Όλες οι μαμάδες νομίζω ότι ζούμε μοναδικές στιγμές με τα παιδιά μας. Γενικά, το ταξίδι της μητρότητας για μια γυναίκα είναι ίσως το μεγαλύτερο ταξίδι, το πιο δύσκολο αλλά και το πιο υπέροχο. Κάπως έτσι το έζησα κι εγώ», κατέληξε.