ΛΟΑΤΚΙ+

Η Τουρκία βρήκε τις περήφανα λεσβίες ηρωίδες που είχε ανάγκη στη γυναικεία ομάδα βόλεϊ

Ahmet Izgi/Anadolu Agency via Getty Images

Δυο γυναίκες έχουν γίνει τα πρόσωπά της γυναικείας ενδυνάμωσης σε μια χώρα όπου πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι δεν έχουν ακόμη επιτύχει την κοινωνική ισότητα. Η εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών ήταν η πιο επιτυχημένη μεγάλη αθλητική ομάδα της χώρας και η νίκη τους στον τελικό της διοργάνωσης πυροδότησε ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη χώρα

Δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους, ούτε φορούν ρούχα που κρύβουν το σώμα τους, όπως κάνουν οι περισσότερες μουσουλμάνες γυναίκες. Κι αυτό δεν είναι ο πιο εύκολος τρόπος ζωής στην Τουρκία. Το 2021, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ένας ιεροκήρυκας επέκρινε την ομάδα επειδή δεν τηρούσε την παραδοσιακή στερεοτυπική (ισλαμιστική) αντίληψή του για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια μουσουλμάνα.

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ είχε μετατραπεί σε σύμβολο υπεράσπισης των δικαιωμάτων LGBTQ+ και του κοσμικού τρόπου ζωής ευρύτερα στη χώρα. Λίγο μετά τη νίκη, η Karakurt – της οποίας η σεξουαλικότητα ήταν στο προσκήνιο από τότε που δημοσίευσε φωτογραφίες με την κοπέλα της το 2021 – δημοσίευσε μια φωτογραφία της να αγκαλιάζει μια συμπαίκτριά της στα social media. Η Karakurt δεν δηλώνει ανοιχτά ότι είναι LGBTQ+, αλλά απαντά στις επίμονες ομοφοβικές επιθέσεις με υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των προσωπικών της ελευθεριών.

«Δεν είναι ο πρώτος τελικός που παίξαμε, ούτε ο πρώτος ψυχολογικός πόλεμος που είχαμε», έγραψε. Ο «ψυχολογικός πόλεμος» είναι μια προφανής αναφορά στην εκτεταμένη κριτική και την ομοφοβική κακοποίηση που της ασκήθηκε από συντηρητικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Sultans of the Net

Η Ebrar Karakurt, έλαβε άπειρα σχόλια μίσους και ομοφοβικά ξεσπάσματα, αφού δημοσίευσε φωτογραφίες της στα social media με τη σύντροφό της και μια ισλαμιστική εφημερίδα την αποκάλεσε «εθνική ντροπή». Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο οποίος είχε στο παρελθόν ζητήσει την αποβολή της από την εθνική ομάδα, δήλωσε χωρίς να ντραπεί ότι παρά τη νίκη της ομάδας την Κυριακή, δεν θα έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στην κριτική του εναντίον της.

Ο θεολόγος Ihsan Senocak, γνωστός για την εγγύτητά του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP),  κατήγγειλε τη νίκη ως ντροπή, ενώ ο δημοφιλής κληρικός Cubbeli Ahmet αναρωτήθηκε γιατί το AKP δεν είχε ακόμη απαγορεύσει την ομοφυλοφιλία στη χώρα. Η οργή για την παίκτρια στην ομάδα που έχει κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών.

Από την Κούβα με αγάπη για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Η Melissa Vargas, η πολυτιμότερη παίκτρια της Τουρκίας στο VNL 2023, άρχισε να φοράει τη φανέλα Νο. 4 της ομάδας, λιγότερο από δύο μήνες πριν. Η Melissa Vargas, μια Κουβανή έκανε ένα ολόκληρο έθνος ευτυχισμένο. Η 23χρονη ταλαντούχα αθλήτρια έχει επιλέξει να κρατήσει τη σεξουαλικότητά της ιδιωτική. Παρά τις όποιες φήμες σε κυβερνητικές εφημερίδες, δεν έχει σχολιάσει ποτέ την προσωπική ζωή της.

Όλα τα κοριτσάκια στην Τουρκία θέλουν να παίξουν βόλεϊ

Οι οπαδοί της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών της Τουρκίας συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες τους σε μεγάλες οθόνες που στήνονται σε πάρκα της Κωνσταντινούπολης.Η ευρεία κοινωνική αποδοχή των αθλητριών έχει ενθαρρύνει τους γονείς να αφήσουν τις κόρες τους να παίξουν βόλεϊ. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για μια χώρα που αρνείται να εκσυγχρονιστεί.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά ο χώρος έκφρασης, εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων LGBTQ+ συρρικνώνεται απότομα λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Οι πορείες υπερηφάνειας στη χώρα έχουν απαγορευτεί από το 2015, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολή να καταστείλουν κάθε κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα που υποστηρίζει το κίνημα.

Την Κυριακή, η τουρκική ομάδα αντιμετώπισε τη Σερβία στον τελικό αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις Βρυξέλλες — και κέρδισε με 3-2.  Η κατάκτηση του πρωταθλήματος την έχει μετατρέψει σε μια σπάνια πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τους Τούρκους που αγωνίζονται με τον υψηλό πληθωρισμό, την πολιτική πόλωση και την αργή ανάκαμψη από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Και όπως κατάλαβες, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται περισσότερο για την εθνική υπερηφάνεια που δημιουργεί αυτή η ομάδα παρά για τις ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής δυο αθλητριών.