ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίλτος Τεντόγλου: Σε πλειστηριασμό τα παπούτσια του για τα παιδιά της Τουρκίας

@2023 Matthias Schrader/AP Images

Πόσο μπορεί ακόμα να μπει στην καρδιά μας ένας αθλητής; Ο Μίλτος Τεντόγλου αποδεικνύει συνεχώς (και κυρίως χωρίς να δείχνει να επιθυμεί να αποδείξει τίποτα) ότι μπορεί να φτάνει πολύ μακριά στο σκάμμα και ταυτοχρόνως όλο και πιο ψηλά στα μάτια μας.

Ο Μίλτος Τεντόγλου πρόσφατα έγινε viral, όχι μόνο για την αντίδρασή του στην ακύρωση ενός άλματος 8,40 μέτρων (μία World Leading επίδοση), από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, λόγω των παπουτσιών του.

Κυριότερα έγινε viral όχι απλά επειδή ξέσπασε κατά αυτής της απόφασης μέσα από μία δημοσίευσή του στο Instagram, αλλά επειδή αυτό το «Μπορώ να πηδήξω σε αυτά τα μέτρα, όποτε γουστάρω» το απέδειξε σημειώνοντας λίγες ώρες μετά την απόφαση με τα «εγκεκριμένα» παπούτσια της ομοσπονδίας άλμα μήκους 8,41 μέτρων στο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Λιεβέν.

Πιο συγκεκριμένα, σε έναν από τους καλύτερους αγώνες της ζωής του, ο Μίλτος Τεντόγλου πήδηξε στα 8.31 μ., 8,34 μ., 8,37 μ. και 8,41 μ. και κάπως έτσι, έγινε ο κάτοχος της καλύτερης επίδοσης φέτος στον κόσμο. Σταμάτησε τον αγώνα του αμέσως μετά το τελευταίο αυτό άλμα και έζησε στο Twitter στιγμές αποθέωσης.

Ο Μίλτος Τεντόγλου επέστρεψε στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο τον περίμεναν οι τηλεοπτικές κάμερες των εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Μίλτος Τεντόγλου παραχώρησε δηλώσεις για τον σάλο που προκλήθηκε με το άλμα του, που ακυρώθηκε. Ο Μίλτος Τεντόγλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κίνηση της Ομοσπονδίας να ακυρώσει την επίδοσή του στα 8,40 μέτρα.

«Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Ήταν προσβολή για εμένα και για όλους τους αθλητές. Πολλοί γνωστοί ξένοι αθλητές με υποστήριξαν αμέσως. Και οι Έλληνες εννοείται», είπε αρχικά ο Μίλτος Τεντόγλου. «Γέλασα πολύ στο τέλος της ημέρας. Ήταν πολύ αστεία όλα αυτά που γράφανε. Δε το περίμενα και τους ευχαριστώ όλους», σημείωσε επιπλέον μετά την «αποκατάσταση της αδικίας» με το άλμα των 8,41 μέτρων που σημείωσε και βρέθηκε ξανά στην κορυφή.

«Κατάλαβα αμέσως την αδικία και προσπάθησα να το εξηγήσω και σε εκείνους που ψαχνόντουσαν. Δεν ήξεραν τι τους γίνεται. Δεν ήξεραν ποιο παπούτσι είναι ok και ποιο όχι. Τελικά είπαν ότι απαγορεύεται αυτό το καρφί. Το θεώρησα αδικία και γι’ αυτό ανέβασα αυτό το post και έγινε αυτός ο χαμός», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι σταμάτησε να αγωνίζεται μετά το άλμα των 8,41 μέτρων ο Μίλτος Τεντόγλου σχολίασε: «Είμαι σε καλή κατάσταση. Μπορώ να κάνω 8.40 όποτε θέλω όπως είπα, και παραπάνω μπορώ. Σταμάτησα απλά τον αγώνα μου στο 8.41 γιατί ήταν ότι έπρεπε. Ήταν ένα εκατοστό πάνω, ήταν ειρωνικό».

«Ο κόσμος θύμωσε και καλά έκανε», είπε ο αθλητής και εξέφρασε την ελπίδα του να μην βιώσει κανένας άλλος αθλήτης κάποια παρόμοια άδικη συμπεριφορά. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι, δίνοντάς μας άλλον έναν λόγο να πιστεύουμε ότι ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο πιο cool αθλητής που εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή τη χώρα μας.

«Έχω πει στον Μίλτο να κρατήσουμε τα παπούτσια που του ακύρωσαν το άλμα, να τα βγάλουμε σε δημοπρασία, να πάρουμε τα λεφτά για να τα δώσουμε στα παιδιά της Τουρκίας», είπε ο προπονητής του, κίνηση στην οποία ο Μίλτος Τεντόγλου συμφώνησε. Οι δυο τους αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το virality μίας απόφασης της Ομοσπονδίας Στίβου για καλό σκοπό και τους ευχαριστούμε γι’ αυτή τους την πρόθεση.

Η απόφασή τους έχει γίνει ήδη είδηση και στη γειτονική Τουρκία. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι ο Έλληνας άλτης αποφάσισε να βάλει σε δημοπρασία τα παπούτσια του, επικαλούμενο τα ελληνικά ΜΜΕ.