PROFILE

5 ΛΟΑΤΚΙ διάσημες γυναίκες που έγραψαν τηλεοπτική ιστορία

ⓒ 2021 Richard Shotwell/Associated Press

Διανύουμε τον μήνα του Pride κι αυτό είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να θυμηθούμε τις διάσημες γυναίκες που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και που έγραψαν τηλεοπτική ιστορία ανοίγοντας τον δρόμο της εκπροσώπησης και της συμπερίληψης για την κοινότητά τους.

Οι ΛΟΑΤΚΙ διάσημες γυναίκες που έπαιξαν queer ρόλους βοηθούν σημαντικά στην ορατότητα και την εκπροσώπηση, ενώ άλλες stars έχουν σημαντικές πρωτιές. Αυτές είναι 5 ΛΟΑΤΚΙ διάσημες γυναίκες που έγραψαν τηλεοπτική ιστορία.

Ellen DeGeneres

Η Ellen DeGeneres έκανε το δικό της coming out στην σειρά Ellen, το 1997 κι αυτή έγινε η πρώτη κωμωδία της prime time που είχε ως κεντρική ηρωίδα μία ομοφυλόφιλη γυναίκα.

Η στιγμή που το επεισόδιο βγήκε στον «αέρα» συνέπεσε με την αληθινή αποκάλυψη της Ellen DeGeneres για τη σεξουαλικότητά της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time στις 14 Απριλίου 1997. Το επεισόδιο The Puppy Episode, έπαιξε στις 30 Απριλίου κι έφερε πολλές αντιδράσεις από τους συντηρητικούς χορηγούς της εκπομπής και διάφορες οργανώσεις, αν και σημείωσε πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

Φυσικά, η σειρά Ellen στη συνέχεια απέκτησε νέα σήμανση καταλληλότητας και τελικά κόπηκε μετά την πέμπτη σεζόν της το 1998, ενώ τόσο η Ellen DeGeneres όσο και η Laura Dern που υποδύθηκε τη γυναίκα με την οποία ερωτεύτηκε η Ellen της σειράς, δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, αυτή ήταν και η αρχή για μία νέα επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα για την Ellen DeGeneres ως παρουσιάστρια, καθώς παρά το άδοξο και εν μέσω κατηγοριών για τοξικό περιβάλλον εργασίας τέλος της εκπομπής της The Ellen DeGeneres Show, ήταν στο τιμόνι της για 19 χρόνια.

Candis Cayne

Η Candis Cayne έγινε το 2007 έγινε η πρώτη ανοιχτά transgender ηθοποιός που έπαιξε έναν transgender χαρακτήρα στην prime time τηλεόραση.

Ήταν η ερωμένη του πρωταγωνιστή της σειράς Dirty Sexy Money, που τύχαινε να είναι τρανς. Ήταν μία ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιός που έπαιζε έναν ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρα, αντί για μία cis ηθοποιό που θα έπαιζε μία τρανς γυναίκα, πράγμα που ήταν πρωτοποριακό για την εποχή της. Άνοιξε ένα νέο δρόμο για περισσότερους trangender ηθοποιούς ώστε να αναλαμβάνουν ρόλους με βάθος, νόημα και ισχυρή παρουσία.

«Ο χαρακτήρας μου είχε καρδιά. Η κοινότητα των τρανς μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μία πόρνη, ή κάποιον εθισμένο στα ναρκωτικά ή έναν δολοφόνο», είχε πει στην εκπομπή Today το 2021.

Rachel Maddow

Η Rachel Maddow έγινε η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη παρουσιάστρια ενημερωτικής εκπομπής όταν ανέλαβε την εκπομπή The Rachel Maddow Show στο MSNBC το 2008. Είχε αποκαλύψει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό από το κολλέγιο.

«Το να γίνεσαι πρώτος σε κάτι, δημιουργεί πάντα μία πίεση ότι δεν θες να είσαι και ο τελευταίος. Δημιουργεί μία αίσθηση ευθύνης ότι θες να χειριστείς και την εμπιστοσύνη που σου έδειξαν», είχε πει στο περιοδικό Time προσθέτοντας ότι η απόδοσή της θα έδειχνε αν η πόρτα των ευκαιριών θα παρέμενε ανοιχτή για τις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα.

Η εκπομπή της Maddow είχε την υψηλότερη τηλεθέαση στο MSNBC μέχρι και τον Μάιο του 2022. Πλέον η εκπομπή της από καθημερινή έχει γίνει εβδομαδιαία.

Laverne Cox

Η Laverne Cox άνοιξε έναν δρόμο ευκαιριών για τις transgender ηθοποιούς και είναι η πρώτη transgender που έχει δεχτεί υποψηφιότητα για Emmy.

Είναι μία από τις ηγέτιδες της κοινότητας των τρανς στο Hollywood καθώς ποτέ δεν έχει αφήσει στην άκρη την ακτιβιστική δράση της για τα δικαιώματα της κοινότητας. Ο ρόλος της στο Orange Is the New Black της έφερε 3 υποψηφιότητες για Emmy.

Τελικά κέρδισε ένα Daytime Emmy το 2015 για την εκπομπή Laverne Cox Presents: The T Word, στο οποίο ήταν και παραγωγός κι έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που το κέρδισε.

Lena Waithe

Η Lena Waithe είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη κι επίσης είναι μία ισχυρή τηλεοπτική παραγωγός, συναριογράφος και ηθοποιός. Στη σειρά του Netflix, Master of None, έπαιξε την καλύτερη φίλη του πρωταγωνιστή. Το 2017 έγραψε το επεισόδιο Thanksgiving στο οποίο η Denise, η ηρωίδα που υποδύθηκε, κάνει coming out στην οικογένειά της. Κέρδισε Emmy για σενάριο κωμωδίας σε αυτό το επεισόδιο κι έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε σε αυτή την κατηγορία.

«Σας αγαπώ πολύ και ειδικά την ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειά μου. Βλέπω τον καθένα από εσάς. Αυτά που μας κάνουν διαφορετικούς, αυτά είναι οι υπερδυνάμεις μας», είχε πει παραλαμβάνοντας το βραβείο της.