ROLE MODELS

Paxton Smith: Η έφηβη που μίλησε για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην πόλη της κι έγινε το πιο χρήσιμο viral

Instagram.com/wackypackystan42

Η στιγμή της αποφοίτησης είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων. Είναι η στιγμή που σκέφτεσαι ήδη από το πρώτο έτος εισαγωγής στη σχολή σου. Είναι η στιγμή που θα φορέσεις τον τήβεννο, θα ακούσεις το όνομα σου και θα παραλάβεις το πτυχίο σου. Κατά την παραλαβή του, ίσως σκεφτείς να απευθύνεις και έναν λόγο, ευχαριστώντας ουσιαστικά τα άτομα που βρέθηκαν στο πλευρό σου όλα αυτά τα χρόνια. Από συγγενείς και φίλους, μέχρι καθηγητές της σχολής.

Για την Paxton Smith, όμως, απόφοιτη του Lake Highlands High School με την υψηλότερη βαθμολογία, η τυπική ομιλία της αποφοίτησης πήρε την μορφή μανιφέστο κατά του νέου νόμου περί άμβλωσης που θεσπίστηκε στο Τέξας. Η Paxton Smith, λοιπόν, άφησε τα γενικόλογα της αποφοίτησης και μίλησε για κάτι ουσιαστικότερο και επίκαιρο για την πατρίδα της και όχι μόνο. Μίλησε για ένα θέμα που μας αφορά όλους. Και κυρίως τις γυναίκες και την αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Ο δυναμικός λόγος της Paxton Smith για τον νόμο περί άμβλωσης

Και ενώ ο ήδη γραμμένος λόγος της φοιτήτριας προοριζόταν να καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν την επιρροή της τηλεόρασης και των social media στην κατασκευή της πραγματικότητας, η Paxton Smith έκανε στροφή 365 μοιρών γιατί την έπνιξε το δίκιο. Η ίδια, δεν κατάφερε να αδιαφορήσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, κι ας ήταν η μέρα διεξαγωγής της αποφοίτησης. Παρόλο που το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι προκαθορισμένο. Γιατί ορισμένες φορές και όταν το απαιτούν οι καταστάσεις, πρέπει να αλλάζουμε τη ρότα των πραγμάτων. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία της:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, δεν θεωρώ σωστό να μιλάω για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που πρόκειται να επηρεάσει εμένα και εκατομμύρια άλλες γυναίκες σε αυτόν τον τόπο», ανέφερε στην αρχή με τη φωνή της να τρέμει και χωρίς να χάνει το θάρρος της. «Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα απαγορεύεται η άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες κύησης. Ανεξάρτητα από το αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας» πρόσθεσε στη συνέχεια η Paxton Smith.

«Υπάρχει ένας πόλεμος για το σώμα μου»

«Έχω όνειρα, ελπίδες και φιλοδοξίες. Κάθε κορίτσι εδώ. Έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή προσπαθώντας για ένα καλύτερο μέλλον. Και χωρίς τη συγκατάθεσή μας ή τη συμβολή μας, ο έλεγχός για το δικό μας μέλλον έχει αφαιρεθεί από εμάς. Είμαι τρομοκρατημένη για το αν τα αντισυλληπτικά μου δεν λειτουργήσουν. Για το αν βιαστώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ελπίδες, οι προσπάθειές μου και τα όνειρά μου πάνε χαμένα. Μακάρι να μπορούσες να νιώσεις πόσο έντονο είναι, πόσο απάνθρωπο είναι, το αίσθημα του να χάνεις την αυτονομία του σώματός σου

Δεν μπορώ να αποχωρήσω από αυτήν την εξέδρα, έχοντας προωθήσει τον εφησυχασμό και την παγκόσμια ειρήνη, όταν υπάρχει ένας πόλεμος για το σώμα μου. Πόλεμος για τα δικαιώματά μου. Πόλεμος για τα δικαιώματα της μητέρας σας. Πόλεμος για τα δικαιώματα των αδελφών σας. Πόλεμος για τα δικαιώματα της κόρης σας» κατέληξε η Paxton Smith και τα λόγια της αποπνέουν γυναικεία δύναμη και έμπνευση. Αλλά, παράλληλα, προκαλούν και θλίψη για τους απάνθρωπους νόμους που ψηφίζονται εν έτη 2021 και όχι μόνο στο Τέξας. Το παράδειγμα της Πολωνίας είναι επίκαιρο και παραδειγματικό.

Η ομιλία έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές στο TikTok και επέστησε την προσοχή διακεκριμένων πολιτικών προσώπων. Η Hillary Clinton, η υποψήφια για προεδρία του 2016 και μακροχρόνια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, έγραψε στο Twitter: «Αυτό το κορίτσι βρήκε τα κότσια. Σε ευχαριστώ που δεν σιώπησες Paxton Smith”

Ο βγαλμένος από τον μεσαίωνα νόμος απαγόρευσης των αμβλώσεων στο Τέξας

Τον περασμένο Απρίλιο, ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις, χωρίς εξαιρέσεις από τη στιγμή που έχουν περάσει έξι εβδομάδες κύησης. Τη στιγμή που οι περισσότερες γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται καν την εγκυμοσύνη τους αυτό το διάστημα. Περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας δεν είναι σοβαροί λόγοι για άμβλωση, παρά μόνο περιπτώσεις που «ένας γιατρός πιστεύει ότι κάτι τέτοιο απαιτείται για ιατρικούς λόγους». Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε ο Greg Abbott, που δεν είναι καν γυναίκα για να μιλάει εκ μέρους τους.

Ο νόμος παραχωρεί επίσης το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να κάνει μήνυση σε οποιονδήποτε γιατρό προθυμοποιηθεί να κάνει σε γυναίκα που επιθυμεί άμβλωση. Ο ακραίος νόμος μάλιστα, κάνει ακόμα ένα παραπίσω βήμα, οδεύοντας προς τον Μεσαίωνα. Επιβάλλει κυρώσεις σε όσους είναι συνένοχοι. Σε όσους, δηλαδή, υποβοηθούν οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί άμβλωση. Δεν πρόκειται μόνο για μία κατάφορη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Πρόκειται για έναν απολύτως προβληματικό νόμο που τίθεται σε ισχύ από την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου και ανοίγει, ουσιαστικά, τον δρόμο του αυταρχισμού, των επιπόλαιων αγωγών και των αυθαίρετων συλλήψεων αθώων πολιτών.